Watt veya Lümen Hangisine Dikkat Etmeliyiz?

İster evimizde kullanmak amacıyla, ister bir projede ihtiyacımızı belirlerken kaç watt, kaç lümen gibi bir karmaşanın içinde kendimizi buluruz. LED lamba ya da LED ampul adına her ne derseniz deyin, satın alırken aklımıza gelen ilk soru; evimizi aydınlatmaya yeter mi? Bu sorunun cevabını ararken lümen ve watt terimleri bizi karşılar.

Watt veya Lümen Hangisine Dikkat Etmeliyiz?
21.08.2024
70.875
A+
A-

İster evimizde kullanmak amacıyla, ister bir projede ihtiyacımızı belirlerken kaç watt, kaç lümen gibi bir karmaşanın içinde kendimizi buluruz. LED lamba ya da LED ampul adına her ne derseniz deyin, satın alırken aklımıza gelen ilk soru; evimizi aydınlatmaya yeter mi? Bu sorunun cevabını ararken lümen ve watt terimleri bizi karşılar.

Lümen ve watt, birisi ışığı diğeri gücü belirtiyor. Tüketici de satıcı da bu iki terim arasında kafa karışıklığı yaşayabiliyor.

Geleneksel aydınlatmalarda güç konusu ön plandaydı. İki akkor flamanlı ampul karşılaştırılırken güç değerleri göz önünde bulundurulurdu. Aslında bu yanlış bir durum değil. Çünkü ne kadar güç, o kadar ışık demekti. Bir odayı aydınlatmak için 70 W ampul yeterli olmadığında 100 W’lık bir ampul tercih edilirdi.

Ancak LED teknolojisi pek çok yeniliği beraberinde getirdi. Teknolojik gelişmeler, LED’lerin sürekli daha verimli hale gelmesini, lümen değerlerinin her yıl katlanmasına yol açtı. Bundan birkaç yıl önce 1W güçteki LED 50 lümen ışık akısına sahipken, bugün ticari ürünlerde 260 lümen seviyeleri konuşuluyor.

Bu da gösteriyor ki, söz konusu LED ışık kaynaklı lamba ve armatürler olduğunda güç değeri ile ışığı karşılaştırmamız doğru değil.

Her üretici, ürününde farklı lümen değerine sahip LED’ler kullanabilir. Bu sebeple iki farklı üreticiye ait 10W LED lamba, bir birinden farklı ışık çıktısına sahip olabilir. Basitçe, bir markanın 10W LED lambası odamızı aydınlatırken, diğer markanın 10W ürününden iki tane kullansanız bile aynı parlaklığı elde edemeyebilirsiniz.

Watt, bir şeyin ne kadar elektrik harcadığının ölçüsüdür. Ne kadar elektrik faturası ödeyeceğinizi belirler. Lümen, bir ışık kaynağının toplam ışık çıktısını belirtir. Ne kadar aydınlatma yapacağını gösterir.

Bir projede LED armatüre veya evimizde basit bir LED lambaya ihtiyacımız varsa dikkat etmemiz gereken ilk şey lümen değeridir. İhtiyacımız 1.000 lümen ve üzerinde LED lamba ise, bu değere dikkat etmeliyiz.

Ancak burada bir diğer husus da mümkün olan en düşük güç tüketimiyle bu lümen değerine ulaşmak olmalı. Bu en iyi watt başına lümen değeri yani lm/W ile açıklanır ancak biraz daha basite indirgemeye çalışacağım.

İki farklı ürün, ikisi de 1.000 lümen ise hangisi daha az güç harcıyorsa o tercih edilmelidir. Yani birisi 10W, 1.000 lümen; bir diğeri de 9W, 1.000 lümen ise 9W olanı seçmek gerekir.

Kamu kuruluşlarımız da şartnamelerini hazırlarken lümen değerleri üzerine yoğunlaşmalı, bu lümen değerini yakalamak için gereken maksimum güç tüketimi de şartname de belirtilmelidir.

Ev, iş yeri ya da diğer alanların aydınlatılmasında alan genişliği ve aydınlatma gereksinimlerine göre toplam lümen ihtiyacını ve kaç tane lamba kullanmanız gerektiği öğrenmek için Aydınlatma Hesabı sayfasındaki hızlı hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

LED ampuller kaç lümen ışık verir?

LED ampuller için tipik watt ve lümen değerlerini aşağıdaki gibidir. Bu tablo, LED ampullerin güç tüketimi (watt) ile ışık çıktısı (lümen) arasındaki ilişkiyi ve kullanım alanlarını göstermektedir.

Watt (W)Lümen (lm)Açıklama
4 W300 – 450 lmDüşük güçte, düşük aydınlatma
6 W450 – 700 lmKüçük alanlar için yeterli aydınlatma
8 W700 – 900 lmOrta büyüklükte odalar için uygun
10 W900 – 1.200 lmStandart oda aydınlatması
12 W1.200 – 1.600 lmDaha güçlü aydınlatma
15 W1.600 – 2.000 lmBüyük odalar veya iş yerleri için uygun
20 W2.000 – 2.600 lmYüksek aydınlatma gerektiren alanlar
25 W2.600 – 3.500 lmÇok büyük alanlar için yüksek aydınlatma
Tablo 1. LED ampullerin lümen değerleri ve kullanım alanları

Bu tablo, LED ampul seçimi yaparken size rehberlik edebilir. Tabii ki, lümen değerleri marka ve modele göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak bu değerler LED teknolojisinin sunduğu aydınlatma seviyelerini anlamanıza yardımcı olur.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 71 Yorum
  1. Ahmet Dalkılıç dedi ki:

    Sayın Emre Yılmaz
    Sitenizden led ampullerde watt-lümen ilişkisi konusunda yararlandım. Emeğiniz için teşekkürler. Ben piyasadan ev aydınlatması için ampul alırken 1 watt için optimal kaç lümen olursa o ampulü tercih etmeliyim onu öğrenmek isterim. Örneğin watt başına 100 mü yoksa daha fazla olması mı idealdir. Selam ve saygılar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, günümüz teknolojisiyle 100 lm/W (1 watt için 100 lümen) ve üstü ürünleri tercih etmenizi öneririm. Bir kaç ay içerisinde 120 lm/W LED ampulleri piyasada görmeyi umuyoruz.

    2. Cenap dedi ki:

      Çok net bir anlatım teşekkür ederim

  2. Ahmet Dalkılıç dedi ki:

    Sayın Emre Yılmaz
    İlginize teşekkür ederim sorumu hemen cevapladınız. 120 lm/W Led ampullerin yakında piyasaya çıkabileceğini belirmişsiniz. Bunu nerden takip edelim, marka ve daha net bilgi vermeniz ricasıyla selam ve saygılar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Philips’in 8718696577035 kodlu ürünü 13W, 1521 lümen değerine sahip, Türkiye’de satışını görmedim ancak şuan için Amazon’dan temin edilebiliyor. Philips LED ampul 100 W yerine geçer, E27, sıcak beyaz (2700 K), 1521 Lümen [Enerji Sınıfı A+]

  3. murat demir dedi ki:

    Emre Bey,
    eskiden ampul hesabı ile hesabımızı yapıyoduk, örneğin 100 lük ampul odaya yeter gibi. şimdi bu hesabı nasıl yapacağız. yani eski 100 lük ampul ile sağlanan aydınlatmayı elde edebilmek için led ampulun kaç w/lümen olması gerekir. teşekkürler

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Murat Bey, sorunuzla ilgili bir yazı yazmıştım. O yazıyı okuduğunuzda sorunuzun cevabını bulacağınıza inanıyorum. Eğer yine de aklınızda bir soru işareti oluşursa, bize yeniden yazmakta çekinmeyiniz. Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız. https://aydinlatma.org/en-iyi-led-ampul-nasil-secilir.html

  4. Dilek dedi ki:

    İyi günler gece ders çalışıyorum ve masaüstü gece lambası kullanmaktayım ampül patladı ve attım bakmadan . Yeni aldığım ampül yanık gibi ağır koku vermekte . En uygun koku yapmadan rahat ders çalışabileceğim tehlike olmadan bir ampül çeşidi önerirseniz bahtiyar olurum .Teşekkürler .İyi günler dilerim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, masa lambanızda kullanılan ampulun duy tipini yazarsanız size yardımcı olabilirim.

  5. Hakan dedi ki:

    Merhabalar,

    h=9.5m tavan yüksekliğinde bir kapalı alanı (depo) (80x50m) aydınlatmak için kabaca kaç wattlık floresanlardan kaç adet gerekir? Bunu kabaca hesaplamak için kullanabileceğimiz bir hesap yöntemi, formül vs varmıdır?
    Teşekkürler,

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, aşağıdaki bağlantıda yer alan hesaplama yöntemini kullanabilirsiniz. https://aydinlatma.org/led-ampul-kac-m2-odayi-aydinlatir.html

  6. hakan dedi ki:

    Emre bey teşekkür ederim. Lİnkteki yazıyı okudum. Yazıda, tavan yüksekliğinin bir etkisi yokmuş gibi görünüyor. Aynı taban alanına sahip iki yapıdan biri 3m diğeri 5m tavan yüksekliğine sahip ise, aynı sayıda armatürle/lamba ile aydınlatılamaz diye düşünüyorum. Yüksekliği hesaba nasıl katacağız? Oda hacmine göre bir yöntem varmı ki?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Tavan yüksekliğinin etkisi tabi ki var. Ancak tavan yüksekliğini de hesaba katarsanız bu şekilde basit bir hesaplama yapamazsınız. DIALux programını edinerek aydınlatma simülasyonu gerçekleştirmeniz gereklidir.

  7. Lütfiye dedi ki:

    Teşekkürler!
    Çok açıklayıcı anlatmışsınız.

  8. Uğur dedi ki:

    800 lümen Xiaomi e27 RGB ampul alacagim odamı aydinlatmayacagimdan korkuyorum tavan yüksekliği 2.1 metre oda büyüklüğü 10m2 ne düşünüyorsunuz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, belirttiğiniz genişlikte oda için 1000 lümen ve üzerinde ışık çıktısına sahip lambaları tercih etmenizi öneririz.

  9. İhsan Şen dedi ki:

    Emre Bey, watt- lümen anlam ve farkına açıklık getirdiniz. Ancak kelvin-lümen anlam ve farkını bir daha açarsanız aydınlatmanız daha verimli olur kanaatindeyim.Saygılar sunarım.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Belirttiğiniz konuda bir yazı hazırlayacağım.

  10. Ahmet Dalkılıç dedi ki:

    Sayın Emre Yılmaz
    Sizinle daha evvel yazışmış ve çok değerli bilgiler edinmiştim. Geçenlerde n11 sitesinden teknik spekti 20 W / 1600 lm olan 4 adet led ampul aldım. Denediğimde
    açıkçası 1600 lm gibi bir parlaklık alamadım. kutusunda W değeri ve kelvin kodu yazıyor ama lm değeri belirtilmiyordu. Sadece 95 lm/W yazıyor ama pek inandırıcı
    değil gibi geldi bana. yalnız bu ampullere Torch Led ampul diye bir tanım verilmiş.Bu tipteki ampullerde beklenti daha düşük mü olmalı. Bilgilendirirseniz sevinirim.Selam ve saygılar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey, piyasada 20W, 30W, 40W, 50W olarak satılan plastik gövdeli LED lambaların pek çoğu üzerinde belirtilen lümen değerini sağlayamaz. Üreticiler ya da ithalatçılar çoğu zaman lambanın lümen değeri yerine içerisinde kullanılan LED’lerin toplam lümenini kutu üzerine yazar. Ancak lamba üzerindeki difüzör kapak ışığın büyük kısmını keser. Ayrıca plastik ve küçük gövde yapısı (içi alüminyum olsa bile) yüksek güçteki LED’leri soğutmak için yeterli değildir. LED’ler ısındıkça ışık çıktısı yani lümen değeri ciddi oranda düşecektir. Güvenilir üreticilerin standart ampul gövdesinde 14 W güç tüketimiyle 1500 lümen üzerinde parlaklık sağlayan LED lambaları piyasada mevcut. Fiyatları da uygun. Onları denemenizi tavsiye ederim.

  11. murat dedi ki:

    merhabalar benim salonumda eski spot lambalardan 20 adet var 1 adeti 10 w ben bugün 8×720 lümen led lerden aldım 20 adet sorum şu olacak lümen yeterlimidir;
    tüketim acısından bire bir aynı yaksam ne kadar tasarruf sağlar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim..

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Murat Bey, eski tip spotlarda halojen ampuller kullanılmaktadır. 10 W halojen ampuller yaklaşık olarak 100-150 lümen ışık çıktısına sahiptir. Anladığım kadarıyla siz 8 W, 720 lümen LED spot almışsınız. Aydınlatması yeterli olacaktır. Eskisinden çok daha parlak bir aydınlatmaya sahip olacağınızı söyleyebilirim. Tüketim açısından 10 W güçten 8 W’a düşürdüğünüz için elektrik tüketiminde yüzde 20 tasarruf edebilirsiniz.

  12. gözde dedi ki:

    Merhaba Emre bey

    ürün özellikleri;

    UV dayanımlı ağır hizmet tipi Grilamid® lens

    • 5000K beyaz günışığı renk
    • 2700 mum ışık gücü
    • Makimum 45W güç sarfi yatı
    • 12V/24V opsiyonu
    • Geniş açı ve dar açı opsiyonlu

    bu şekilde belirtilmiş,sorum şu kaç metre mesafeyi aydınlatmakta kullanılır? aradığımız ürün,yaklaşık 900metre gibi bir alanı aydınlatsın istiyoruz,ürün seçiminde neye dikkat etmeliyiz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Gözde Hanım, doğru bir hesaplama için ışık kaynağının lümen değerini belirtmeniz gereklidir. Bahsettiğiniz ürünün kaç lümen olduğunu ve nereyi aydınlatma için kullanmak istediğinizi yazarsanız size yardımcı olabilirim.

  13. metin uzan dedi ki:

    Emre bey merhaba,
    Dün sohbet ederken elktrikçi bir arkadaş led lambalarda önemli hususlardan birininde giren elektriğin kullanım/Geri dönüş oranı olduğunu söyledi.
    Bu oran düştükçe reaktif değer yükseliyormuş Ve işletmede fazla ampul varsa Tedaş tan extra ödeme çıkıyormuş.
    Konuya örnek olarak piyasada isim yapmış markalar ile ucuz bilinmedik markalardan örnekler verdi.
    Konu tam olarak nedir ve biz ev kullanıcıları olarak bu konuda neye dikkat etmeliyiz.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Metin Bey, arkadaşınızın bahsettiği temelde güç faktörüdür. Gerçek gücün (iş yapan güç) görünür güce (iş yapan güç ve iş yapmayan güç toplamı) oranına güç faktörü olarak adlandırılır. Piyasada satılan LED lambalar (bilindik büyük markalar dahil) genellikle 0,55-0,65 aralığında güç faktörüne sahiptir. İş yerlerinde reaktif güç için ödeme yapılır ancak meskenlerde (evlerde) kullanılan elektrik sayaçları yalnızca gerçek gücü ölçer. Haliyle güç faktörünün düşük olması ev kullanıcıları için ekstra bir ödeme anlamına gelmez.

      Konu ile ilgili olarak bağlantılardaki yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

      https://aydinlatma.org/guc-faktoru.html
      https://aydinlatma.org/cok-satilan-10-led-lamba-incelemesi.html

  14. Yurdakul dedi ki:

    Merhabalar Emre bey,
    Karadenizli Rizeliyim biografinizide görmek istedim önce onu belirtiyim 🙂

    Siteniz çok güzel alanınızdan dolayı çok kaliteli bilgiler vermektesiniz. Fakat size tavsiyem 1920 x 1080P çözünürlükte web siteniz çok küçük ve modern olmayan responsiveden uzak bir arayüze sahip önce bunu modern bir hale kavuşturmanız olacak.

    Bir diğer konu, evin metre karesi ve birkaç soracağınız soru ile Kaç lümen kaç watt bir ampülün ortama ideal olacağı basit bir hesap sayfası ile hesaplamalar şeklinde bir sayfa kurup oradan kullanıcılar kendileri hesaplamayı hızlıca yapabilir.

    Teşekkürler, iyi bloglar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Yurdakul Bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Biyografime aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/emre-yilmaz.html

      Yaklaşık olarak 4 yıldır yayındayız ve sizin de dikkatinizi çektiği gibi bu süre boyunca kendimizi kaliteli içerik üretmeye adadık. Önümüzdeki yıllarda bir tasarım değişikliği düşünüyoruz.

      Elektrik tüketimi, yatırım geri dönüş süresi, lüks kandela dönüştürücü gibi bazı hesaplama araçlarımız var. Öneriniz için teşekkür ederim. En kısa sürede belirttiğiniz şekilde bir aracı daha yayına alacağım.

  15. ismail altunay dedi ki:

    evim 30 metre kareavize aldım beşli4 w 360lm odayı ışıtmıyor led beyaz kıvırcık ampül
    tavsiyeniz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, bilindik markaların 550 lümen ve üzerinde LED ampullerinden kullanmanızı öneririm. 6W LED ampuller bu parlaklığı sunabilir yine de lümen değeri kontrol etmelisiniz.

      Aydınlatma hesabı için aşağıdaki hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
      https://aydinlatma.org/aydinlatma-hesabi.html

  16. Salih dedi ki:

    Merhaba, yeni evim için avize, ampul ve şerit led bakıyorum. Bir kaç sorum olacak ;
    1- Ampul kutularında lümen değeri yazmıyor genellikle, bunu ben müşteri olarak nasıl anlayacağım ? Mesela 1 metrekare için 100 lümen öneriliyor anladığım kadarıyla ama çoğu ampul üzerinde sadece watt değeri yazıyor.

    2- Tek ampul ile 2bin lümen almak mı daha avantajlıdır yoksa 2 adet 1000er lümenlik ampul mu kullanmalıyız ?

    3- Şerit led seçerken dikkat etmemiz gereken bir şey var mı ? Antre için anahtara bağlı beyaz şerit led düşünüyorum.

    Teşekkürler.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Salih Bey, sorularınıza cevaplarım aşağıdaki gibidir.

      LED lambalarda lümen değeri bazen kutunun yan ya da arka yüzünde yazabiliyor. Bunu kontrol etmenizi öneririm. Eğer hiçbir yerinde yazmıyorsa o lambayı satın almayın.

      Tek bir kaynaktan 2.000 lümen ışık almak yerine iki kaynaktan 1.000’er lümen ışık almak hem konfor hem de performans açısından daha iyidir. Tek bir kaynaktan yayılan parlak ışık gözünüzü daha fazla alacaktır. Aynı zamanda ampul gövdesi daha çok ısınacak haliyle ömrü daha kısa olacaktır.

      Şerit LED seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz yazımda özetledim. Okumanızı öneririm.

      https://aydinlatma.org/serit-led.html

  17. Salih dedi ki:

    Peki doğrudan ampul öneriniz olur mu ? Mesela 1000 lümen alabileceğim hangi ampulu önerirsiniz ?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Salih Bey, aşağıdaki bağlantıda bulunan inceleme yazımı okumanızı öneririm. Karar vermenize yardımcı olacaktır.

      https://aydinlatma.org/cok-satilan-10-led-lamba-incelemesi.html

  18. Mert dedi ki:

    Çalışma masamdaki masa lambam için nasıl bir ampul önerirsiniz , duy tipi E14 , eğer yapabilirseniz önereceğiz en iyi ampulün linkini de verebilirsiniz bana çok memnun olurum

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Mert Bey, bilindik markalara ait 3-4 W güç aralığında beyaz ışık E14 duylu LED ampul kullanmanızı öneririm.

  19. Mert dedi ki:

    Ders çalışırken masa lambasında gün ışığı (2700 K) ampul kullanılması gerektiğini okudum hep , beyaz ışık tavsiyesini ilk kez sizden aldım açıkçası , neden beyaz ışık peki?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Beyaz ışık, konsantrasyonu artırır ve performansı destekler. Bu yüzden çalışma odanız için beyaz ışık öneriyorum. Yatak odası ve dinlenme alanlarında sarı ışık kullanabilirsiniz. Detaylı bilgiyi aşağıdaki bağlantıdan edinebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/aydinlatmanin-insanlar-uzerindeki-etkileri.html

  20. Mert dedi ki:

    Anladım masa lambasında 6500 K öneriyorsunuz çalışma amacıyla kullanmak için , peki lümeni kaç olmalı ampulün , en düşük 470 lümenli bulabiliyorum 6500 K olan , masa lambasında çalışma amacıyla kullanmak için 470 lümen fazla değil mi?

  21. Burak ERİN dedi ki:

    8,5W değerindeki bir led beyaz ampul ortalama kaç lümendir. bir de çalışma ışığıma ampul alacağım kaç lümen yeterlidir

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, 8,5W LED ampul ortalama 800 lümen parlaklığa sahiptir. Masa lambaları için 200-300 lümen aralığında bir ampul kullanmanızı öneririm.

  22. ERKAN dedi ki:

    Merhaba Emre Bey bir sorum olacaktı. Benim salonumda doğal ahşap lambaderim var 3 tane lambası bulunmakta.3 adet Filament ampullerden alacağım fakat kaç lümen almalıyım sizce ampul başına? 4W(420lm.) olanlar var 6W(600lm.) olanlar var. Kafam çok karıştı. Siz hangisini önerirsiniz lambader için. Bir de sizce gün ışığı mı (2700K) yoksa sarı ışık mı (2200K) daha iyi olur? Tabi ki zevkler farklıdır ama sizin düşüncenizi merak ettim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, odanızın genişliğine göre aşağıdaki aracı kullanarak hesaplama yapabilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/aydinlatma-hesabi.html

  23. ERKAN dedi ki:

    Lümen değerinden söyleyebilirseniz işim biraz daha kolaylaşacak. Şimdiden teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Erkan Bey, lümen değerine göre aydınlatma hesabını yapmak için aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz aracı kullanabilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/aydinlatma-hesabi.html

  24. Tugay dedi ki:

    Emre Bey merhabalar, Ben LED aydınlatma ürünleri üzerine kısa bir zaman önce çalışmaya başladım. Elimde bir adet e27 15W’lık bir LED ampul var. Bu ürünü projemde kullanıyorum ve üzerinde bazı araştırmalar yapıyorum. İçerisinde 18 adet 9V/1W LED var hangi markaya ait olduklarından emin değilim (yüksek olasalıkla cree).İçerisinden bir Led çıkardım ve Ledler üzerinden geçen akım ölçtüm (92mA).
    Üründe kullanılan LEDler 6500K olmasına rağmen gerçekte aldığım değer 7500K seviyelerinde. İçerisindeki 1 LEDi 4000K değerinde bir LED ile değiştirdim ama sonuç 7800K. Ayrı olarak aldığım Işık çıktısı 1060 lm sevilerinde.Daha yüksek bir ışık çıktısı olması gerekmez mi ? Renk sıcaklığının böyle yüksek çıkmasının sebebi nedir ? Bu konularda benimle bilgilerinizi paylaşıp beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
    Saygılar..

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Tugay Bey, kullandığınız ekipman LED ışık kaynaklarını ölçmek için doğru bir cihaz olmayabilir. 7500K-7800K renk sıcaklıkları mavi ışığa oldukça yakındır. Bunu çıplak gözle bile kolayca anlayabilirsiniz. Normal durumda LED’lerden birini 4000K ile değiştirdiğinizde ürünün renk sıcaklığının bir miktar düşmesi beklenir. Sizin örneğinizde yükselmiş görünüyor. Işık çıktısı bu tür ürünlerde belirttiğiniz seviyelerde oluyor. Sebebi düşük etkinliğe sahip LED’lerin kullanılması ve ışığı yumuşatmak için LED’lerin önünde beyaz bir kapak bulunmasıdır.

  25. Ferhat Karabağ dedi ki:

    Merhabalar yeni açacağım iş yerim 50 metre kare 3 adet avize yeri bulunmakta dekor olarak siyah duvar ve raflar tercih ettim 2 adet 8 kollu 1 adet tekli avize aldım ahtapot yada örümcek dedikleri modelden. 4 w yada 6 w Rustik ampul kullanmayı planlıyorum berim alırmıyım yardımcı olurmusunuz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ferhat Bey, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/aydinlatma-hesabi.html

  26. Rabia çabakçor dedi ki:

    Merhaba Emre bey..yatak odası İçin avize değiştirdim.. 27 duyluk 5 ammpul yeri var.. sarı ya da gün ışıklı iyi bir aydınlatma ve ekonomik elektrik harcayan uygun fiyatlı ampulllere ihtiyaçım var.. bana ampul önerirseniz sevinirim çocuğum…teşekkürler, iyi çalışmalar

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Rabia Hanım, sizin için birkaç ampul seçtim. Sarı ışık ve 8-9 W güç aralığında olmasına dikkat ettim. Aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ampullere ulaşabilirsiniz.

      http://zxro.com/Hgy

  27. Sibel dedi ki:

    Emre bey merhaba,
    Lümen degerinin önemini araştırırken sayfanızla tanıştım. Çok yardımcı oldu yazınız. Ayrıca bir sorum olacak; canlı yayın çekimi için ring light arıyorum. LEd sayılarının bir önemi var mı, yoksa toplam lümen değeri ışık kalitesi için yeterli midir ? Elimdeki ürünleri kıyaslarken hangisini tercih etmem gerektiğine karar veremedim, fikir verebilirseniz minnettar olurum.
    1-Lümen:4880 Led adedi:288 Güç:55
    2-Lümen:4880 Led adedi:300 Güç:36
    3-Lümen:5100 Led adedi:180 Güç:48
    4-Lümen:6400 Led adedi:480 Güç:80

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Sibel Hanım, LED sayısı önemli değil. Çok sayıda LED kullanılması daha fazla ışık vereceği anlamına gelmez. Bir LED 10 lümen ışık verebilir. Başka bir LED tek başına 100 lümen ışık verebilir. Bu yüzden ürün tercihi yaparken ışık kaynağının toplam lümen değerine dikkat etmeniz yeterlidir.

  28. Sibel dedi ki:

    Çok teşekkürler 🙂

  29. cumali olcaycan dedi ki:

    ben dişhekimiyim ağıziçi aydınlama için cihazımızın reflektör denen parçasında50 75 watt 12 volt g4 tipi halojen ampul kulanmaktayız bunu daha iyi ışık veren nasıl bir led ampul takabiliriz.halojen ampullerin çıkardığı ısı.. teşekkürler. hem hastayı hem de hekimleri rahatsız ediyor

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Cumali Bey, G4 tipi 50 W’lık bir halojen ampul yaklaşık olarak 600 lümen ışık anlamına gelmektedir. Şu anda dünyaca ünlü üreticilerde gördüğüm G4 tipi en yüksek güçlü LED ampul 315 lümen ışık veriyor. Bu da sizin için yeterli olmayacaktır. Çinli üreticilerde daha yüksek ışık çıktısı vaat edilse de bu bilgilerin doğru olduğundan emin değilim. Eğer reflektör içerisinde yer varsa duy üzerinde ufak bir değişiklik yaparak 2 ampulü bir arada kullanmayı deneyebilirsiniz.

  30. Lavrusha dedi ki:

    Güzel bilgi. Daha önceleri hep kaç watt diye bakardım şimdi lümen’e dikkat edeceğim.

  31. Barış dedi ki:

    Hocam merhabalar saygılar. Gözlerimde optik nevrit rahatsızlığı ve kontrast sorunu olduğu için lümen yüksek ampüller kullanmam gerekiyor. 1200 lm den düşük ışıklarda zorlanıyorum. Fakat lm/w değeri hatta buna ampülün fiyatınıda dahil ettiğimde bir türlü ideal ampülleri bulamıyorum. Günümüz teknolojisinde siz benim yerimde olsanız hangi ampülleri alırsınız? Lümen değeri yüksek, fiyatı ve Watt değeri düşük led ampüller. Teşekkürler.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Barış Bey, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz LED ampulü tercih edebilirsiniz. Satış fiyatı 29 TL olarak görünüyor.

      https://www.amazon.com.tr/dp/B07NW29YLV?tag=aydinlatmaorg_4816-21

  32. Barış dedi ki:

    Söylemeyi unutmuşum Emre Hocam pardon. Beyaz ışık istiyorum. Gönderdiğiniz ampülü bende 60 tl göstetiyor sanırım o arada zam gelmiş 😒 saygılar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Barış Bey, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz LED ampulü tercih edebilirsiniz. Philips’in Essential serisi 13 W LED ampulü 1521 lümen ışık akısına sahiptir. İhtiyacınızı karşılayacağını düşünüyorum. Paylaşım yaptığım an itibariyle fiyatı 28 TL görünüyor.

      https://www.hepsiburada.com/philips-13w-100w-6500k-beyaz-isik-e27-essential-led-ampul-pm-HB000015Q938
      https://online.tumpaelektrik.com/Urun/philips-essential-led-ampul-13-100w-beyaz-e27

  33. Namık Oral dedi ki:

    şerit ledleri 15 V ile çalıştırsak ne olur?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Namık Bey, 12 V gerilim ile çalışmak üzere tasarlanmış şerit LED’leri 15 V ile güçlendirirseniz kısa süre içerisinde arıza yapacaktır.

  34. BURAK K. dedi ki:

    masa lambası kaç wat kullanıyorsunuz 5 wat beyaz aldım yazılar parlıyor okunmuyor, sağ ile yazanlar soldan ışığı almalı vs yazmışlar bu basit çözümü yapamadım. büyük lambeder mi kullanıyorsunuz? yumuşak beyaz ampülmü almalıyım? led lamba taktııkm ama 2b uç ve yazılara yukardan geldiği için parlıyor. ders çalışamıyorum, sarı ışık uyku yapıyor bi türlü halledemedim yardımcı olur musunuz link atar mısınız ne allaım ampül olarak kitap ve yazdığım yazılar parlıyor, duvara yansıtıyorum bu kezde yeterli gelmiyor, PHİLİPS YUMUŞAK BEYAZ TERCİH EDİN YAZMIŞ SİZCE UYGUN MU

    MASALAMBASI yanına lambader mi almam lazım yada ışık tavandan mı yansımalı ne alayım acaba?? youtube kanalınızdan da sordum bu sorumu tşk.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Burak Bey, ışık parlaklığı ayarlanabilir bir masa lambası kullanmanızı öneririm. Özellikle Mi Led Desk Lamp isimli ürünü incelemenizi öneririm. Renk sıcaklığını, parlaklığını ve ışık yönünü dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

      https://ty.gl/eyza2vmiyr

  35. murat arıcı dedi ki:

    merhabalar duvara yakın e27 duylu avize almak istiyorum, led ampulum 100w ama avizelerde max 60w ibaresi var sebebi nedir acaba?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Murat Bey, avize üzerinde max 60 W ampul takılacağı yazdığı doğrudur. Yalnız aldığınız LED ampulün 100 W olduğunu sanmıyorum. LED ampulün gücü muhtemelen 10 W’tır. Bazı üreticiler kutu üzerine ne kadar ışık verdiğini belirtmek için eşdeğer gücü yazıyor.

      https://aydinlatma.org/tuketiciler-esdeger-guc-yerine-lumen-degerine-dikkat-etmeli.html

  36. Arzu dedi ki:

    25 metrekare salonum için spot taktirmayi düşünüyorum.Gun ışığı ve beyaz olabilir ya da ara renk diye bir ışık seçeneği de varmış.spot lamba alırken kararsız kaldım ne gibi özelliklere bakmam gerektiği konusunda

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, öncelikli olarak ışık rengi (kelvin) ve ışık çıktısı (lümen) değerlerine dikkat etmeniz gerekir.

  37. Ayten karaca dedi ki:

    2,5 metre kare banyo ya 4 adet 4000k spot lamba uygun olur mu? Teşekkür ederim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, bu soruya cevap verebilmek için bahsettiğiniz spot lambaların yaydığı ışık miktarını yani lümen değerini bilmek gerekir. Sizin belirtmiş olduğunuz 4000 K değeri yalnızca ışığın rengini belirtir.