Aydınlatma Hesabı

Kullandığınız lambanın kaç lümen olduğunu ve aydınlatmak istediğiniz odanın genişliğini bize söyleyin, kaç tane lamba kullanmanız gerektiği hesaplayalım. Hesaplama aracıyla odada ne kadar ışığa ihtiyacınız olduğunu hızlıca belirleyebilirsiniz. Aydınlatma hesabı hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Aydınlatma Hesabı
18.12.2019
78.044
A+
A-

Kullandığınız lambanın kaç lümen olduğunu ve aydınlatmak istediğiniz odanın genişliğini bize söyleyin, kaç tane lamba kullanmanız gerektiği hesaplayalım. Aydınlatma hesabı hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Hesaplama aracıyla odada ne kadar ışığa ihtiyacınız olduğunu hızlıca belirleyebilirsiniz. Sizden istenen bilgiler ışık çıktısı, alan genişliği, tavan yüksekliği ve bakım çarpanını girin ve uygulama türünü seçin. Hesaplama sonucunda kaç tane lamba yada armatür kullanmanız gerektiği hızlıca gösterilir.

Her alan için önerilen aydınlatma seviyesi faklıdır. Örneğin, evlerde 100 lüks aydınlatma seviyesi yeterli olurken ofislerde minimum 300 lüks aydınlatma seviyesi gereklidir. Aşağıdaki hesaplama aracında uygulama türünü ve istenilen minimum aydınlık düzeyini seçebilirsiniz. Seçim menüsünde aradığınız uygulama yoksa diğer seçeneğini işaretleyerek istediğiniz lüks seviyesini girebilirsiniz.

Işık çıktısı olarak istenen lümen değeri satın aldığınız lambanın broşüründe veya kutusunun üzerinde yazar. Alanın genişliğini ise eni ve boyunu çarparak bulabilirsiniz. Tavan yüksekliği ise lambanın kurulacağı alanın yerden yüksekliğini ifade eder.

Bakım çarpanı ise lambanın kullanımdan kaynaklı performans kaybını ve kirlenmesi sebebiyle ortaya çıkacak kayıpları ifade eder. Bu değer için varsayılan katsayı 0,8 olarak tanımlanmıştır. Bu değer hakkında bilginiz yoksa değiştirmeniz gerekmez.

Aydınlatma hesabı aracının geliştirmesi halen sürmektedir. Bu hesaplamayla elde edeceğiniz sonuçlar tavsiye niteliğindedir. Uygulama yapmadan önce ilgili simülasyon yazılımlarıyla projenizi doğrulamanız gereklidir.

Hesaplama aracıyla ilgili görüşlerinizi, önerilerinizi ve geri bildirimlerinizi yorum bölümü aracılığıyla bizlere gönderebilirsiniz.


Sitene Ekle:

Aydınlatma hesabı aracını internet sitenize eklemek için aşağıdaki HTML kodunu kullanabilirsiniz.

<iframe src="https://aydinlatma.org/sitene-ekle/aydinlatma-hesabi/" style="width: 640px; height: 750px; border: none;"></iframe>

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 40 Yorum
  1. Kürşat BULUT dedi ki:

    Öncelikle Hesaplama araciniz için çok teşekkür ederim boyle bir uygulama için çalışma yapmanız çok guzel inşâAllah dahada geliştirir hizmete sunarsınız bunu sabırsızlikla bekleyeceğim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Kürşat Bey, yorumlarınız bizim için çok değerli. Eksik gördüğünüz noktaları bize bildirirseniz, sistemi önerileriniz doğrultusunda geliştireceğimizden emin olabilirsiniz.

  2. Ali Osman dedi ki:

    Merhaba. Hesaplama aracını çok beğendim, oldukça pratik olmuş elinize sağlık.
    Bu arada sokak lambaları için de böyle bir araç var mı? veya M5 yol için mesela kaç lümen olacağını nereden öğrenebilirim.
    (Konuyu yeni araştırdığım için sorum biraz basit veya saçma gelmiş olabilir kusura bakmayın)

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ali Bey, yol aydınlatması için bir hesaplama aracımız bulunmuyor. Önerinizi dikkate alacağız, sonraki güncellemelerde dahil edebiliriz.

  3. Muhammet dedi ki:

    Hocam bu algoritmada kullandığınız işlem sırası nasıldır?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Muhammet Bey, hesaplama aracının formülleri ziyaretçilerimizin yorumlarına göre sürekli olarak geliştirilmektedir.

  4. Sinan dedi ki:

    Yukarıdaki programı yüksek tavan armatür belirilemede kullanılmamızda sakınca var mıdır ? Armatürün lümen değerlerini biliyoruz elde ettiğimiz adet sayısı uygulama yeterli olur mu ?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Sinan Bey, belirttiğiniz durum için hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Aydınlatma armatürünün lümen değerini, alan genişliğini ve tavan yüksekliğini girmeniz yeterli olacaktır.

  5. Barış dedi ki:

    Merhaba bu hesaplama sisteminin Android veya Apple uygulamaları var mıdır varsa nereden yükleyebiliriz teşekkürler.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Barış Bey, şu an için bir mobil uygulamamız bulunmuyor. Konu hakkında kısa vadede bir planlama da yapamıyoruz. Bu nedenle mobil cihazlardan da internet sitemizi kullanmaya devam etmenizi öneririm.

  6. Kemal dedi ki:

    Merhaba, çok sayıda led armatür üreten firma var. Kataloglarında yazan W ve lümen değerlerine güvenmeli miyiz?
    Teşekkürler

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Kemal Bey, büyük üreticilerde bu değerler genelde doğru oluyor. Diğerleri için aydınlatma armatürünün fotometrik ölçüm raporunu talep edebilirsiniz.

  7. Fahrettin Konuk dedi ki:

    Merhaba.Yaklaşık 30 yıl önce yapmıştım tesisat işleri.Unutmuştum lüksü,lümeni,55 m2 alana armatür sayısını…Şimdi ise emeklilik dönemimde çalıştığım okulda karşıma çıktı hesaplama işleri.Ve siz yetiştiniz imdadıma.Çok teşekkür ederim size bu paylaşımlarınızdan,bu titiz çalışmalarınızdan dolaı

  8. mehmet dedi ki:

    Merhabalar bu hesaplamanın mobil uygulaması var mı acaba. web de çok işimi gördü teşekkür ederim. iyi çalışmalar

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Mehmet Bey, şu an için bir mobil uygulamamız bulunmuyor. Bu konuda bir çalışma planlıyoruz.

  9. ibrahim SAVRAN dedi ki:

    Merhaba.. Değerli çalışmanız için çok teşekkür ediyorum. Ancak, “acaba hatalı mı hesaplama yapıyorum..!” diye yaptığım örnek hesaplamayı sizinle paylaşmak isterim. Örnek verilerim şu şekilde :
    Lamba (armatür) Lümeni : 15600
    Alan / Depo (Lüks) : 50 m2 – 100 Lüks
    Yükseklik : 12 mt. ( 0,80 eskime /bakım faktörünü değiştirmedim )
    Bu verilerle; hesaplama sonucu ihtiyaç duyulan lümen : 23077 çıkıyor. Ve fakat ihtiyaç duyulan armatür adedi 1 olarak gösteriliyor..! ( 2 adet olması gerekmez mi ? )
    Görüşünüze sunuyor, değerli desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba İbrahim Bey, mesajınız için teşekkür ederim. Belirttiğiniz gibi hesaplamada bir hata görünüyordu. Uyarınız üzerine bir düzeltme yapıldı. Cevabımız da bu yüzden gecikti. Rica etsem tekrar kontrol eder misiniz? Hesaplama aracımızı yorumlarınızla geliştirmeye devam edeceğiz.

  10. ibrahim SAVRAN dedi ki:

    Yukarıdaki yorumum için henüz bugüne kadar bir yorumunuzu alamamış bulunuyorum. Bu vesileyle bir değerlendirmemi daha sizlerle paylaşmak isterim. Yukarıdaki örnek 15600 Lümen değerini küçülttüğümüzde, örnek; 8000 Lümen yaptığımızda; toplam lümen ihtiyacı / armatür lümen değeri sonucu matematiksel olarak beklenen armatür sayısını vermektedir. Yüksek armatür lümen değerleri baz alındığında armatür sayısında düşük adet gösterilmekte..

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba İbrahim Bey, gecikme için özür dilerim. Hesaplama aracımızda gerekli düzeltme yapılmıştır.

  11. ibrahim SAVRAN dedi ki:

    Çok teşekkür ederim, Emre Bey. Profesyonel hayatımda genellikle zayıf akım uygulamaları yaptım, hala da yapmaktayım, bu nedenle, çalışmanızı kritik ederken biraz da tereddüt içindeydim. Bu vesileyle; 30 yıldan fazla bir süredir, ülkemizin ilklerinden birisi de olarak; Fiber Optik Alanında çalışmaktayım. Bu alanda, mühendis ve teknisyenlere eğitim vermek de dahil her türlü, ihtiyaçlarınıza memnuniyetle cevap vermeğe çalışırım. Herkese iyi çalışmalar.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba İbrahim Bey, mesajınız için teşekkür ederim. İletişim bilgilerinizi kaydettim. İhtiyaç olduğu durumda sizinle iletişime geçeceğim. İyi çalışmalar dilerim.

      1. Cüneyt dedi ki:

        Merhabalar Emre bey büyük bir cami için de bu GEÇERLİ midir yardımcı olabilirmisiniz

  12. ibrahim SAVRAN dedi ki:

    Teşekkürler..

  13. abidin dedi ki:

    plastik kapaklı led lablalar için bakım çarpanını kaç almalıyım

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Abidin Bey, bakım çarpanını 0,80 olarak alabilirsiniz.

  14. Ömer dedi ki:

    Muhteşem bir uygulama gerçekten herkesin kullanımına açmanız büyük hizmet. Allah razı olsun

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ömer Bey, değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

  15. Metin dedi ki:

    Merhaba, evimin aydınlatmasını değiştirmek istiyorum ama kafam karıştı. Oturma odası için 100 lüx değeri uygun görmüşsünüz bazı sitelerde 150 bazısında 250 lüx değer alınmış. Bu lüx değerin Türkiye için bir standartı varsa benimle paylaşabilir misiniz?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Metin Bey, konut aydınlatması için herhangi bir standart bulunmamaktadır. Burada kullanıcı alışkanlıkları devreye giriyor. Aydınlatmanın yetersiz kalacağı konusunda endişeleriniz varsa parlaklığı ayarlanabilir (dim edilebilir) aydınlatmaları tercih edebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/dim-edilebilir-nedir.html

  16. İBRAHİM İNAN dedi ki:

    bu hesaplama aracını autocad programına yapıştırabilir miyiz?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba İbrahim Bey, malesef söylediğiniz şey mümkün görünmüyor.

  17. Ahmet karaman dedi ki:

    Emre bey merhabalar hesaplama tablonuzu çok beğendim. okul projesinde kirlenme katsayısı kaç alınır ögrenebilirmiyim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey, her yıl temizliği yapılan normal bir ortam için 0,80 standart katsayısını kullanabilirsiniz.

  18. Ahmet dedi ki:

    Merhaba benim salonum ve mutfağım birleşik çalışma yaptığım yerde ampul bana daha yakın ama salon ve mutfagım 14mt2 cıkıyor yuksekligide 2.50 civarı filan simdi ben bunu tüm alanı baz alarak mı ölçmeliyim yoksa çok parlak gelir diye sadece calısma yaptığım alana göre mi ölçsem ama bu seferde ısık diğer yerlere yayılmaz diye korkuyorum

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey, bahsettiğiniz şekilde bir genel aydınlatma hesabında ortamın tüm alanını hesaba katmanızı öneririm.

      1. EMRE BULUT dedi ki:

        emre bey merhaba böyle bir çalışma yaptıgınız için sizlere çok teşekkür ederiz. bizim bir okul kütüphanemiz var 137,5 m2 3.5 Tavan Yüksekliği Armatürümüz 30×120 ışık verimi en az 100 lüm diyor.
        Salonumuz 11×12,5 m2 Yani 137,5m2 formülde hesaplayınca çok uçuk bir sayı çıkıyor muhtemelen bir yerde yanlış bir şey yapıyoruz. Size zahmet bize bu konuda bir cevap verebilirmisiniz.

        1. Emre Yılmaz dedi ki:

          Merhaba Emre Bey, armatürünüzün ışık verimi 100 lümen/watt ise bu harcadığı her 1 W için 100 lümen ışık verdiği anlamına gelir. Aydınlatma armatürü 30 W ise 3.000 lümen, 40 W ise 4.000 lümen ışık verir. Hesabınızı buna göre tekrarlayabilirsiniz.

  19. Ahmet dedi ki:

    Merhaba banyo için seçenekten seçip yapıyorum fakat benim banyomdaki lamba tavana bitişik ve buğulu kapağı var ekstra alan eklemelimiyim veya 1000lümen cıkıyorsa hesaplama biraz daha fazlasını mı baz almalıyım kapağı olduğu için

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey, hesaplama aracımızda güvenlik payı bırakılmıştır. Bu yüzden doğrudan hesaplama sonucunda görünen değeri dikkate alabilirsiniz.

  20. Bahattin dedi ki:

    Çok güzel bir uygulama olmuş ama UYGULAMA TÜRÜ alanını biraz daha geniş çaplı ve anlatılır yaparsanız daha iyi olur çünkü insan yanıtla biliyor örneğin evin içindeki bütün odaları ayrı yapın hesaplamalarını.