LED Lens Üretimi Nasıl Yapılır? Türkiye’de Üretiliyor Mu?

LED lens yapımında yaygın olarak PMMA (Polimetil metakrilat) adı verilen yüksek saydamlığa ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip termoplastik hammadde kullanılır. Malzemenin şekillendirilmesi ve LED lensin üretimi için enjeksiyon kalıpları kullanılır.

LED Lens Üretimi Nasıl Yapılır? Türkiye’de Üretiliyor Mu?
20.05.2020
1.801
A+
A-

LED lensleri ışık hüzmesi üzerinde hassas kontrol sağlar ve LED’in kendisini maskeleyerek estetik görünüm sunabilir.

LED lens yapımında ilk adım tasarımdır. LED lens tasarımı için TracePro, LightTools ve OSLO gibi optik tasarım programları kullanılır.

LED lens yapımında yaygın olarak PMMA (Polimetil metakrilat) adı verilen yüksek saydamlığa ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip termoplastik hammadde kullanılır. Akrilik, akrilik cam, plastik cam veya pleksiglas olarak da bilinen PMMA’nın erime noktası sıcaklığı 160 °C ‘dir. PMMA kullanılarak üretilen LED lensler, -40 °C∼100 °C sıcaklık aralığında çalışabilir.

Otomobillerin stop lambalarında ve gösterge panellerinde de PMMA kullanılmaktadır. Gözlük camları da genellikle PMMA’dan yapılır.

PMMA isimli malzemenin şekillendirilmesi ve LED lensin üretimi için enjeksiyon kalıpları kullanılır. Kalıp tasarımı, kullanılacak LED’in boyutları, çoklu lens (grup lens) ise LED dizisinin şekli, istenilen ışık açısı (dar, geniş) ve dağılımı (simetrik, asimetrik) gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Lens tasarımı kare, dikdörtgen, lineer, yuvarlak ya da benzersiz bir şekilde olabilir.

Eritilmiş malzeme, enjeksiyon makineleri kullanılarak yüksek basınçla kalıp içerisine enjekte edilir ve kalıp içerisinde hiçbir boşluk kalmayacak şekilde dağılması sağlanır. Malzemenin kuruması beklenir ve kalıp açılarak son şekli verilmiş lens yerinden çıkartılır.

LED lensi üretimi için kullanılan enjeksiyon makineleri yüksek enjeksiyon ve gramaj hassasiyetine sahiptir.

Tayvan merkezli LEDLINK, İtalya’dan Khatod ve Finlandiya’dan LEDiL şirketleri dünyanın en büyük LED lens üreticileridir. Ülkemizde de LED lens üretimi yapılmaktadır. Yerli üreticilerin çözümleri ithal ürünlere göre benzer performans değerlerine sahiptir ve daha uygun fiyatlıdır.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve firma rehberimize kayıtlı LED lens üreticilerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

LED lens çeşitleri hakkında detaylı bilgi edinmek ve fiyat teklifi almak için ilgili firma sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. LED lens üretimi, montajı ve uygulama alanları hakkında genel sorularınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. evrim tanrıverdi dedi ki:

    Doğru bir şey ancak alternatifleri de var. Nem tutması en kötü özelliklerden. Coc , Okp, cop gibi aynı optik özelliğe sahip ancak nem tutmayan malzemelerde var. Bu arada kalıba göre ışık kırınımı değişiyor. Yüksek toleranslı yapılarda farkedilmiyor. Ancak düşük toleranslara da çok ciddi bir problem.