Şerit LED

Şerit LED nedir? Nereden alınır? Alırken nelere dikkat etmek gerekir? LED’in ölçüsü, LED sayısı, IP koruma, lümen değeri ve ışık rengi neyi ifade ediyor? Şerit LED ihtiyacınız varsa; çeşitleri, özellikleri ve temin edebileceğiniz firmalar için bu yazıyı kesinlikle okumalısınız.

Şerit LED
26.02.2018
4.146
A+
A-

Üzerininde belirli aralıklarla LED’ler bulunan, kendinden yapışkanlı esnek yapıdaki elektronik devreye Şerit LED denir.

Genellikle 5 metrelik bir ruloya sarılı halde satılan şerit LED, belirli aralıklarda kesilebilir veya uç uca eklenerek daha uzun bir aydınlatma şeridi elde edilebilir.

Şerit LED’ler genellikle 5V, 12V veya 24V DC gerilim ile çalışır. Piyasada yaygın olarak satılan şerit LED’ler 12V gerilimle çalışacak yapıda tasarlanmıştır.

Şerit LED‘ler, ucuz, kurulumu kolay ve ortamın görünümünü anında değiştiren adeta sihirli aydınlatma elemanlarıdır.

Peki şerit LED seçerken nelere dikkat etmeliyiz? IP koruma, LED’in ölçüsü, metredeki LED sayısı, lümen değeri ve ışık rengi neyi ifade ediyor? Eğer bir şerit LED almayı düşünüyorsanız, aradığınız tüm cevaplar bu yazıda.

IP Koruma

Öncelikle, şerit LED’i nerede kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Yani iç mekanda mı kullanacaksınız yoksa dış mekanda mı? Bir iç mekanda örneğin tavana, dolaplara, vitrinlere, merdivenlere, televizyon ünitesine veya televizyonunuzun arkasına yapıştıracaksanız, standart, iç mekanlar için üretilmiş, IP33 korumaya sahip şerit LED’leri kullanabilirsiniz.

Dış mekan uygulamalarda suya, toza ve neme karşı dayanıklılığa ihtiyacınız olduğundan bu alanlarda dış mekanlar için üretilmiş, piyasada silikonlu olarak tanıtılan, IP65 veya IP67 koruma sınıfında şerit LED’leri tercih edebilirsiniz. Yalnızca dış mekanlarda değil, suya ve neme karşı dayanıklılığın arandığı mutfak, banyo gibi alanlarda da bu şerit LED’lerden kullanılması doğru bir tercih olacaktır.

LED Ölçüsü

Şerit LED’in özelliklerinde belirtilen 5050, 5630, 3528 gibi değerler üzerinde kullanılan LED’in mm cinsinden ölçülerini ifade etmektedir. Örneğin, 5050 olarak belirtilen LED 5,0×5,0 mm‘lik bir pakete sahiptir. Yani LED’in dıştan dışa ölçüleri bu değerlerdedir. Ne kadar yüksek rakam o kadar büyük LED demektir. Çoğu zaman büyük LED, daha fazla ışık çıktısı demek olsa da bu her zaman doğru olmayabilir. O yüzden LED’in ölçüsünden çok LED’in lümen değerine veya şerit LED’in bir metredeki lümen değerine dikkat etmek gereklidir. Yüksek lümen değerine sahip şerit LED, daha fazla ışık verecektir.

LED Sayısı

Şerit LED’lerde bir diğer önemli özellik de, bir metrede kullanılan LED sayısıdır. LED sayısı, şerit LED’in parlaklığı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Piyasada genellikle, metrede 30, 60, 120 LED yerleştirilmiş ürünler bulunmaktadır. LED sayısı ne kadar çok olursa LED’ler arasındaki mesafe o kadar kısa olacaktır. Bazı üreticiler, bir şerit üzerine iki sıra LED dizerek, LED sayısını aynı zamanda ışık çıktısını arttırmaktadır. LED sayısının artırılması, toplam ışık miktarını artırsa da aynı oranda güç tüketimini de artıracaktır. Bu nedenle ihtiyaca göre bir seçim yapmak önemlidir.

Işık Rengi

Işık rengi de şerit LED alırken yapılması gereken bir seçimdir. Şerit LED’ler gelenllikle Beyaz, Kırmızı, Yeşil, Mavi veya RGB olarak sınıflandırılsa da LED teknolojisinin sunduğu imkanlar sayesinde çok farklı renklerde üretimi yapılmaktadır. Beyaz renk kendi içinde soğuk beyaz ve sıcak beyaz olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk beyaz, beyaz ışık olarak, sıcak beyaz ise sarı ışık olarak tanımlanabilir. RGB şerit LED‘ler ise, kırmızı, yeşil ve mavi LED’lerin bir araya getirilmesiyle, bunların yaydığı ışığın belirli oranda karıştırılması sayesinde ışık rengi kontrol edilebilen ürünlerdir. Bu noktada ihtiyaç ve alışkanlıklara göre bir seçim yapmak gereklidir.

Garanti Süresi

Şerit LED‘ler genellikle 1 yıl veya 2 yıl garanti ile birlikte satılmaktadır. Burada ithalatçı veya üretici ürün için öngörülen ömür beklentisine göre bir garanti süresi belirlemektedir. Bu yüzden uzun garanti süresine sahip, arıza anında birebir değişim yapan firmaların ürünlerini tercih etmek faydalı olacaktır. Burada bir diğer önemli nokta da, ürünün satın alındığı firmanın geçmişidir. Marka bilinirliği, firma yorumları, önceki satışlardaki yorumları, bir arıza durumunda ürünün arkasında durup durmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Şerit LED‘ler, LED teknolojisinin aydınlatma amacıyla kullanımını tüketiciye tanıtan ilk ürün örneğidir. Kalitesiz ürünler, tüketicinin uzun ömür vadeden LED teknolojisine olan güvenini sarsmıştır. Ancak, LED’lerin yaygınlaşması ile birlikte çok sayıda üretici ortaya çıkmış, farklı kalitede, farklı fiyat aralıklarında ürünler piyasaya çıkmıştır. Bu noktada tüketicilerin ürün tercihinde sıkı bir değerlendirme yapması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Şerit LED taleplerinizle ilgili fiyat teklifi almak için aşağıdaki firmalar ile irtibata geçebilirsiniz.

    Dilerseniz talebinizi onlarca firmaya iletir, sizin için en uygun teklifi araştırabiliriz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, Hızlı Teklif Al formunu doldurmaktır. Formu doldurduktan sonra arkanıza yaslanıp, teklifleri bekleyebilirsiniz.

    Bir Yorum Yazın
    Ziyaretçi Yorumları - 9 Yorum
    1. Salih dedi ki:

      Merhaba. Antre için şerit led düşünüyorum, tahmini olarak 3çipli 5 metrelik şerit led ihtiyacımı görecektir. Bu noktada 3 sorum olacak

      1- Trafo seçerken neye dikkat etmeliyim ?
      2- 5 metrelik ledin 4 metresini kullandım, kalan 1m kısmı doğrudan kesip atsam elektrik aksamda bir problem yaşar mıyım ?
      3- İleride salon için de şerit led düşündüğümde, ledin uzunluğu artınca trafo seçimi nasıl değişmeli ?

      1. Emre Yılmaz dedi ki:

        Merhaba Salih Bey, güç kaynağı seçerken besleyeceğiniz sistemin gerilimi (12V/24V) ile akım değerine dikkat etmeniz gerekir. Şerit LED’i üzerindeki işaretlenmiş bölümlerden (genellikle üç LED’de bir kesilebilir) kesebilirsiniz. Bu şekilde kullandığınızda bir problem yaşamazsınız. Uzun şerit LED’ler için daha yüksek güçte adaptör kullanmanız gerekir. Buna ek olarak şerit çok uzun olursa güç bağlantısının yapıldığı noktaya en uzak bölgeler daha az parlak yanabilir. Bunun için de şerit LED’i ara noktalardan ayrı ayrı besleyebilirsiniz. 5 metre için bir adaptör, diğer 5 metre için farklı bir adaptör kullanmak gibi.

    2. Erman kemal damlapınar dedi ki:

      Çok güçlü 12 v parlak ışıklı dış mekan yeşil şerit şed ne kullanabilirim

      1. Emre Yılmaz dedi ki:

        Merhaba Kemal Bey, aşağıdaki linkteki ürünlerden herhangi birini kullanabilirsiniz.

        http://zxro.com/Hgx

    3. Erman kemal damlapinar dedi ki:

      Emre bey denizde kalamar avlamak için kullanıcam çok yüksek ve parlak ışık veren bir 12v yeşil led arıyorum

    4. Volkan dedi ki:

      Merhaba,
      Evin büyük bir bölümünde led kullanmayı düşünüyoruz.
      Bu konuda marka model ve önerebileceğiniz yüksek kaliteli bir ürün var mıdır?
      Bu işi yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

      1. Emre Yılmaz dedi ki:

        Merhaba Volkan Bey, şerit LED almadan önce tek çipli ve üç çipli kavramlarına hakim olmanız iyi olur. Bu konuda aşağıdaki bağlantıdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

        https://aydinlatma.org/tek-cipli-ve-uc-cipli-ledler-arasindaki-fark-nedir.html

        Şerit LED ihtiyacınız için linkteki ürünlere göz atmanızı öneririm.

        http://zxro.com/Hgx

    5. Murat Altunkayalı dedi ki:

      Emre Bey merhabalar,

      Yurt dışında yaşayan ve aydınlatma işleri ile uğraşan bir tanıdığım şerit LED ürünleri (ithalat/ihracat) ile ilgili Türkiye’den aydınlatma firmaları ile iletişime geçmek istiyor ama bu firmaların herhangi bir listesi veya kapasiteleri anlamında bir içerik bulamadım web sitenizde.

      Bu konuda bana yardımcı olma veya yönlendirme imkanınız var mı acaba?

      Şimdiden destekleriniz için çok teşekkür ederim.

      1. Emre Yılmaz dedi ki:

        Merhaba Murat Bey, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak şerit LED üretimi veya satışı yapan firmalara ulaşabilirsiniz.

        https://aydinlatma.org/?s=%C5%9Ferit+led&cat=799