İster evimizde kullanmak amacıyla, ister bir projede ihtiyacımızı belirlerken kaç watt, kaç lümen gibi bir karmaşanın içinde kendimizi buluruz. LED lamba ya da LED ampul adına her ne derseniz deyin, satın alırken aklımıza gelen ilk soru; evimizi aydınlatmaya yeter mi? Bu sorunun cevabını ararken lümen ve watt terimleri bizi karşılar.
Ampuller ışık rengine göre genel itibariyle iki farklı sınıfta değerlendirilir. Sıcak beyaz renkte ışık yayan ampuller sarı, soğuk beyaz renkte ışık verenler ise beyaz olarak isimlendirilir. Sarı, çoğunlukla 2700-3000K renk sıcaklığı aralığını belirtirken, beyaz ise 6000K-6500K renk sıcaklığını temsil eder. Peki evimiz için hangisini tercih etmeliyiz?
LED ampuller, düşük güç tüketimi ve yüksek ışık çıktısı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir LED ampul, akkor, halojen ve floresan lambalardan daha az elektrik harcar. Her gün 5 saat boyunca çalıştırılan 10 W’lık bir LED ampul, ayda 1,50 kWh enerji tüketir ve bu da faturaya 2,63 TL tutarında etki eder.
LED teknolojisi, yüksek enerji verimli ve dayanıklı olduğundan aydınlatma alanında kullanımı yaygın olarak benimsenmiştir. Öte yandan, LED lambalar, geleneksel lambalara göre güç dalgalanmasına karşı daha hassas olan bir dizi hassas yarı iletken eleman içerir. Güç dalgalanması nedir?, Lambalarınıza nasıl zarar veriyor?, Bu sorun nasıl çözülür?
Başkan Biden'ın yönetimi altındaki ABD Enerji Bakanlığı (DOE), yüksek enerji tüketimine sahip akkor ampullerin kullanımdan kaldırılması için yeni verimlilik kuralına son şeklini verdi. Bu düzenlemeye göre tüm ampullerin watt başına en az 45 lümen ışık yayması gerekiyor.
Elektrik faturası yüksek geldiğinde bunun en büyük sorumlusu açık kalan ışıklar olarak görülür. Işıklar kapatıldığında ya da kısıldığında ciddi oranda enerji tasarrufu sağlanacağı düşünülür. Sadece ışıkları kapatarak elektrik faturasını yarı yarıya düşürmek mümkün mü? Kısa cevap; hayır.
Uyum Elektrik, 1980 yılında Adana Seyhan ilçesinde elektrik malzeme satışı olarak sektöre başlamıştır. Şuan ki mağazası 7000m2 kapalı alanda yaklaşık 15.000 kalem ürün stoğu ile Türkiye’nin önde gelen firmalarından biridir.
LED ampullerin kullanımı sırasında ışıkta kararma, parlama ya da titreme görülebilir. Şebeke gerilimindeki dalgalanma LED ampullerin yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin sebebi olabilir. Bu sorunun diğer sebebi de düşük kaliteli LED ampul kullanılmasıdır.
İstanbul'un Ümraniye ilçesinde faaliyet gösteren bir LED ampul üreticisinin deposuna giren hırsızlar, 10 bin LED ampulü dakikalar içinde çaldı. Hırsızların verdiği toplam zararın 80 bin TL olduğu belirtildi. Hırsızlık anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.
Yurtiçi pazarda pek çok farklı markanın LED ampulü bulunmaktadır. LED ampul seçiminde tüketicilerin marka, fiyat, garanti süresi, enerji verimliliği gibi farklı öncelikleri olmaktadır. Ürün çeşidinin fazla olması ve tüketici önceliklerinin değişken olması farklı markaların tercih edilmesini, pazarın dinamik kalmasını sağlamaktadır.
Signify, yeni enerji etiketi A'ya sahip yeni nesil Philips LED lambaları tanıttı. Yeni lambalar, standart Philips LED lambalara kıyasla yüzde 60 daha az enerji tüketiyor ve 50.000 saate kadar kullanım ömrü sunuyor. Tüketiciler, Philips'in yeni A sınıfı LED lambalarını ürünün yeşil ambalajından tanıyabilir.
RGB LED şerit ve LED ampuller, renkli aydınlatmaya ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılmaktadır. RGB LED'ler, tamamen özelleştirilebilir geniş bir renk yelpazesine sahiptir. RGB LED'lerin yeni ve güçlü rakibi RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) karışımına ekstra beyaz LED çipinin eklendiği RGB+W'dir.
LED filament ampuller, standart LED ampullerden daha pahalıdır ve genellikle daha kısa kullanım ömrüne (yaklaşık 15.000 saat) sahiptir. Yine de klasik ve şık görünümleri sebebiyle avizeler için doğru tercih olduğu söylenebilir.
Evinizde kullandığınız enkandesan, halojen ya da kompakt floresan lambaları LED ampuller ile değiştirmek istediğinizde veya yeni bir ampul almak istediğinizde E27 ve E14 gibi kavramlarla karşılaşırsınız. E ile başlayan bu kod ampulün duy tipini belirtir. E27 ve E14 evlerde yaygın olarak kullanılan duy çeşitleridir. Peki hangisini tercih etmeniz gerekir?
LED ışıklar, uzun ömürlü olması, enerji tüketimini düşürmesi ve esnek uygulama imkanları sayesine neredeyse her yerde kullanılmaktadır. Sokaklarda, şehir aydınlatmalarında, ticari yapılarda, iş yerlerinde görmeye alışık olduğumuz LED'ler artık evlerimize hatta yatak odalarımıza kadar girdi. Peki LED ışıklar uyku kalitemizi nasıl etkiler?
Evinizde LED ampul kullanıyorsunuz ve erken bozulduğundan mı şikayetçisiniz? Yoksa eski tip ampuller daha uzun süre mi dayanıyordu? Pek çok tüketici sizinle benzer deneyimi paylaşıyor. Gelin bunun sebebine yakından bakalım.
Evinizde tüm eski tip ampulleri LED ampuller ile değiştirdiniz. Çünkü LED'ler daha verimli ve daha tasarruflu (yüzde 85'e varan) ışık kaynakları olarak görünüyor. Peki, tüm ampulleri LED'lerle değiştirmenize rağmen elektrik faturanız azalmadı mı? Gelin bunun sebebine birlikte bakalım.
Kullandığınız lambanın kaç lümen olduğunu ve aydınlatmak istediğiniz odanın genişliğini bize söyleyin, kaç tane lamba kullanmanız gerektiği hesaplayalım. Hesaplama aracıyla odada ne kadar ışığa ihtiyacınız olduğunu hızlıca belirleyebilirsiniz. Aydınlatma hesabı hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Signify aydınlatma uzmanları tarafından ayarlanan ve LED’lerin göz konforunu öne çıkaran güvenilir bir ışık vermesini sağlayan bir dizi özel kalite parametresi olan EyeComfort, ciddi göz sağlığı sınavlarından geçerek, göz konforunu destekleyen en büyük yardımcı olmak için geliştirilmiştir.
Piyasada yer alan standart LED lambaların çalışma sıcaklığı yaklaşık olarak -10 °C'den +50 °C'ye kadardır. LED lambaların içerisinde yer alan elektronik bileşenler +50 °C ile +120 °C aralığında bir sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Peki, LED'ler kendi başına ne kadar sıcaklığa karşı dayanıklıdır?