En İyi LED Ampul Nasıl Seçilir?

LED ampul evlerimiz için cazip bir seçenek ama pek çok marka var. Hangisini almalıyız? Ürün çeşitliliği artınca kafa karışıklığı da artıyor. Ancak durumu sizin için basit hale getireceğiz. Fiyat dışında başka nelere dikkat etmeniz gerektiğini anladıktan sonra hızlı bir şekilde tercihinizi belirleyebileceksiniz.

En İyi LED Ampul Nasıl Seçilir?
20.09.2017
14.427
A+
A-

Enerjiyi daha etkin kullanmak veya daha iyi aydınlatma sağlamak, sebebi her ne olursa olsun LED ampuller evlerimize hızlı bir giriş yaptı. Evlerde, LED ampullerden önce, halk arasında tasarruflu ampul olarak bilinen CFL kullanılırdı. LED’lerin aydınlatma amacıyla kullanımı yaygınlaşınca, E27 duylu LED ampuller piyasaya çıktı. Ancak ilk çıktıklarında bunlar pahalı alternatiflerdi bu yüzden sık tercih edilmiyorlardı.

Son yıllarda büyük yada küçük pek çok firma LED ampul üretmeye başladı. Çeşitlilik artınca, rekabet ortamı kızıştı. Bu durumu LED’lerin fiyatlarındaki düşüş de destekleyince LED ampul artık bir lüks olmaktan çıktı. Bugün pek çok markette, yapı markette veya elektrikçilerde LED ampul bulmak mümkün hale geldi. Fiyatları da adeta CFL ile yarışır hale geldi. Bir tasarruflu ampul yani CFL ile sıradan bir LED ampulün fiyatı neredeyse eşitlendi. Hatta bazen altına bile iniyor.

Işık verimi bakımından incelendiğinde CFL veya diğer adıyla tasarruflu ampul watt başına 50-70 lumen ışık verirken, LED ampuller watt başına 100 lumen değerinin üstüne çıktı. Yani özetle, tasarruflu ampul olarak bildiğimiz 10 watt bir CFL 500-700 lümen ışık verirken, 10 watt güçteki bir LED ampul 1000 lümen ve daha üzerinde ışık verebiliyor.

LED ampul evlerimiz için cazip bir seçenek ama pek çok marka var. Hangisini almalıyız? Ürün çeşitliliği artınca kafa karışıklığı da artıyor. Ancak durumu sizin için basit hale getireceğiz. Fiyat dışında başka nelere dikkat etmeniz gerektiğini anladıktan sonra hızlı bir şekilde tercihinizi belirleyebileceksiniz.

Öncelikle kullanmayı planladınız oda hangisi olursa olsun olsun mevcut durumu iyi analiz etmelisiniz. Şu anda bir CFL kullanıyorsanız ve bunu LED ile değiştirecekseniz kullandığınız ampulün kaç watt olduğunu kontrol etmelisiniz. Bunu yukarıda verdiğimiz 50-70 lm/W değeriyle çarparak mevcutta kaç lümen ışığınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. Bu ışık size yeterliyse eşdeğer lümen  değerinde bir LED ampul bakacaksınız, yok yetersiz ise daha yüksek lümen değerine ihtiyacınız var demektir.

Diğer bir hesap yöntemi ise odanın büyüklüğü üzerinden hesaplamaları gerçekleştirmektir. Burada hesaplamayı etkileyen pek çok faktör var ancak kabaca her m2 için 100 lümen ışık akısına ihtiyacınız olduğunu varsayabilirsiniz. Yani odanız 20m2 ise 2000 lumen değerinde bir, veya 1000 lümen değerinde iki ampule ihtiyacınız var.

Kabaca 1000 lümen ışık akısına sahip bir LED ampule ihtiyacınız olduğunu varsayalım. Mağazada bu değere yakın LED ampulleri yan yana dizdiniz. Şimdi yapmanız gereken hangisinin daha az güç harcadığını bulmak olacaktır. Daha iyi bir hesaplama yapmak istiyorsanız ampul üzerinde yazan lümen değerini yine ampul üzerinde yazan watt değerine (eşdeğer güç değil) bölebilirsiniz. Bu sonuç size o ampülün etkinlik faktörünü verecektir. Yani, 1000 lümen bir LED ampul, 10W olarak belirtilmişse; 1000/10=100 lm/W demektir. Bu hesaplamayı yapıp, en yüksek olana yönelebilirsiniz.

İstediğimiz lümen değerini bulduk, en az güç ile bu lümen değerini elde eden ampulleri bir kenara ayırdık ancak iş burada bitmiyor. Şimdi sırada kullanım ömrü bakımından karşılaştırma var. LED’ler uzun ömürlü ancak elektronik kısımları biraz daha dayanıksız diyebiliriz. Bu yüzden ömrü etkileyen en önemli faktör LED sürücü kısmıdır. Üreticiler kutu üzerinde ürün ömrünü belirtmektedir. Büyük üreticilerde, bu değere güvenebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bilinmedik markalara yaklaşırken biraz temkinli olmakta fayda var.

Bir diğer konu da ışığın renk sıcaklığıdır. Kabaca soğuk beyaz ve sıcak beyaz olarak ikiye ayrılabilir. Üreticiler ürünlerini tanımlarken genellikle beyaz ışık veya sarı ışık şeklinde belirtmektedir. Bu tamamen tüketicinin ihtiyacı ve alışkanlıklarına göre tercih edilse de, evlerimiz için sarı ışığın daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu incelemeleri yaptıktan sonra, en son fiyat konusunda değerlendirme yapmalısınız. Işık çıktısı aydınlatma seviyesini, çektiği güç elektrik faturasını doğrudan etkiler. Bu yüzden fiyat konusu sona kaldı. Son aşamada bütçenize göre en doğru tercihi yapacağınızdan eminim. Yine de aklınıza takılan sorular olursa bize istediğiniz zaman yazabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 6 Yorum
  1. Cem Özyagmurlu dedi ki:

    İyi bir başlangıç tüketiciye yönelik ama eksik ve hatalar olduğunu düşünüyorum yazınızda.

    Oda metrekaresi kadar ışığa olan mesafe, tavandaysa yükseklik. Yani lümenden çok lux önemlidir evlerde.

    Piyasada bir kaç marka hariç ürün ve ambalajda yazan değerler malesef doğru değil.

    Lümen kaybı önemli bir faktör. Bazı ürünler başlangıçta çok yüksek lümenle başlayıp kısa sürede hızla kayba uğramaktadır.

    Ve bunun gibi bir sürü konu..? Muhtemelen bu konuların siz de farkındasınız ancak uygun bir dille tüketiciye anlatmak zor.

    Yine de dediğim gibi, yazınızı iyi niyetli ve doğruyu arama çabası açısından doğry bulduğumu belirtmek isterim.

  2. Dadaş dedi ki:

    Teşekkürler çok güzel bir bilgilendirme yazı sı olmuş. Çok Faydalandık sizi canı gönülden kutluyorum.

  3. tarık dedi ki:

    Emre bey merhaba, evimin salonu 5mx4m 20m2 kadar salonun uzun kenarında bir havuz içinde 3 adet 36-40w sarı ışık veren floresan ile salon ortasında başka bir havuz içinde 2 adet 36-40w ve 2 adet 18-20w sarı renk floresan bulunmakta yanlış bilmiyorsam 36-40w floresan 1100 lümen akışı olan bir ampuldü bu hesapla muadil kullanabileceğim ve yeterli ışık alabileceğim yine sarı ışık olabilecek alternatif öneriniz varmıdır?
    ( Niyetim aydınlığı yüksek tutarken tasarrufta sağlamak belki bu kadar fazla sayıda ampulle tasarruf sağlanmaz diyeceksiniz ancak yeterli ışık bu kadar ampulle elde edebiliyoruz havuz içinde olduğundan muhtemelen fakat havuz içinde olduğundan endirek ışık alıyoruz ve gözümüzü yormuyor )

    şimdiden teşekkürler

  4. Mustafa Demirci dedi ki:

    Merhaba,
    Sunduğunuz bileğilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.
    Çok faydalandım, sağolun

    Mustafa Demirci

  5. ssa dedi ki:

    en en en önemli şey göz sağlıgı yani titreşimli yanmaması malesf biz türkler hep enerji boyutundayız

  6. erhan dedi ki:

    bu konuda en iyisi osram titreşim olayı sıfır.