Şerit LED Voltaj Düşmesi Nedir, Nasıl Önlenir?
Doğru akım devrelerde voltaj, bir kablo ya da devre boyunca ilerledikçe yavaş yavaş düşer. Şerit LED üzerinde güç bağlantısı yapılan noktadan uzaklaştıkça voltaj kademeli olarak azalır. Bu da şerit LED’in bir ucunun diğer ucundan daha sönük olmasına sebep olur.
Şerit LED montajında dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden biri voltaj (gerilim) düşmesi adı verilen etkidir.
Doğru akım devrelerde voltaj, bir kablo ya da devre boyunca ilerledikçe yavaş yavaş düşer. Şerit LED üzerinde güç bağlantısı yapılan noktadan uzaklaştıkça voltaj kademeli olarak azalır. Bu da şerit LED’in bir ucunun diğer ucundan daha sönük olmasına sebep olur.
Şerit LED’ler genellikle 12 V DC gerilim ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Uzun bir şerit şeklindeki bu yapı aslında birbirine paralel olarak bağlı 3’lü LED gruplarından oluşur. Her bir LED grubu 12 V besleme gerilimi ile çalışacak şekilde tasarlansa da uzakta olan LED grupları 12 V’tan daha az gerilimle beslenecektir. Bu da ışıkların belirgin bir şekilde daha sönük olmasına sebep olacaktır.
Güç, şerit LED üzerindeki bakır yollar yardımıyla taşınır. Bakır yolların iç direnci ve uzunluğu arttıkça LED’lere ulaşabilen voltaj azalır. Şerit LED’lerde bakır kalınlığı, voltaj düşümüne doğrudan etki eder. Bakır ne kadar kalın olursa gerilim düşmesi o kadar az olur.
Şerit LED’lerin çoğunda 5 metre uzunlukta önemli bir voltaj düşmesi yaşanmaz. Bu yüzden şerit LED’ler genellikle 5 metrelik makaralar halinde hazırlanır. Bundan daha uzun bir şerit kullanırsanız şeridin sonuna doğru daha az voltaj ulaşacağı için önemli oranda ışık kaybı oluşacaktır.
Şerit LED’lerde oluşan voltaj düşmesini önlemek için şerit LED’i kısa parçalara bölmeniz ve her bir parçaya güç kaynağından paralel kablolar bağlamanız gerekir.
Örneğin, 30 metre boyunca kesintisiz bir aydınlatma yapmanız gerekiyorsa; 5 metrelik her bir şeride güç kaynağından ayrı kablo çekebilirsiniz. Bu noktada kablo kalınlığı çok önemlidir. Kablonun iletken kesiti ne kadar kalın olursa voltaj düşmesi o kadar az olur.
Güç kaynağını ortaya yerleştirip her iki tarafa bağlantı yapmak kablonun daha kısa olmasını sağlayacaktır. Bu sayede kablo üzerinde ortaya çıkabilecek voltaj düşmesi de minimize edilmiş olacaktır. Şerit LED’i kesmeden de uygun noktalardan kablo lehimleyerek güç kaynağına bağlayabilirsiniz.
Büyük bir güç kaynağıyla tüm sistemi beslemek yerine her bir şerit için ayrı ayrı daha düşük akım kapasitesine sahip güç kaynakları kullanabilirsiniz.
Gerilim düşümü, düşük gerilimle çalışan şerit LED’leri daha fazla etkiler. 24 V şerit LED’lerde voltaj düşmesi, 12 V LED’lere göre daha az olmaktadır. Bu yüzden eğer 5 metreden daha uzun bir uygulamanız olacaksa ve sistemi tek noktadan beslemek zorundaysanız 24 V şerit LED’leri tercih edebilirsiniz.