PCB

Elektronik devre elamanlarını monte etmek için kullanılan, üzerinde iletken yollar bulunan plaka şeklindeki bileşenlere PCB denir. PCB, elektronik bileşenleri mekanik olarak destekler ve devrenin çalışması için gerekli olan elektriksel bağlantıları sağlar. PCB, Printed Circuit Board kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır ve Türkçe karşılığı Baskılı Devre Kartı’dır.

PCB
02.05.2019
2.087
A+
A-

Elektronik devre elamanlarını monte etmek için kullanılan, üzerinde iletken yollar bulunan plaka şeklindeki bileşenlere PCB denir. PCB, Printed Circuit Board kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır ve Türkçe karşılığı Baskılı Devre Kartı‘dır.

PCB, elektronik bileşenleri mekanik olarak destekler ve devrenin çalışması için gerekli olan elektriksel bağlantıları sağlar. Karmaşık devreler için PCB, birden çok farklı katmana sahip olabilir.

PCB, genellikle yalıtkan iki tabaka arasına sıkıştırılmış bir bakır levhadan oluşur.

Devre elemanları, PCB’ye lehimlenerek tutturulur. Bu lehimleme sayesinde devre elemanı PCB’ye sabitlenmiş ve elektriksel olarak bağlanmış olur.

PCB rengi için yeşil standart olarak kabul edilmiş olsa da siyah, beyaz, kırmızı, mavi ve sarı gibi farklı yüzey renkleri yapmak da mümkündür. PCB’nin rengi, devrenin elektriksel performansı üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir.

Cep telefonu, radyo, televizyon, kamera, bilgisayar gibi pek çok elektronik cihazın içerisinde bir veya birden fazla PCB yer almaktadır. Katı hal aydınlatma lambaları ve armatürlerinin ışık kaynağı ve sürücü tarafında da PCB’ler kullanılmaktadır.

PCB seçiminde taban malzemesi çok önemlidir. Taban malzemesi, PCB’nin performanısını ve uygulama kapsamını belirler. CEM-1 ve FR-4 sık kullanılan PCB çeşitleridir.

CEM-1 mekaniksel olarak FR-4‘e göre daha kötü bir performansa sahiptir. CEM-1 daha kırılgan yapıdadır ancak elektriksel özellikleri bakımından FR-4‘e çok yakındır. CEM-1, FR-4‘e göre daha ucuzdur bu yüzden elektronik endüstrisinde çok popülerdir.

Aydınlatma endüstrisinde termal performansı sebebiyle alüminyum PCB’ler tercih edilmektedir. Alüminyum PCB, soğutmaya ihtiyaç duyan devre elemanları için mükemmel ısı iletkenliği sunar.

Alüminyum PCB’ler aydınlatmaya ek olarak; telekomünikasyon, otomotiv, bilgisayar ve medikal gibi farklı endüstrilerde de kullanılmaktadır.

Alüminyum PCB, temel olarak üç katmandan oluşur. Alüminyum taban plakası üzerinde yalıtkan bir tabaka bulunur. Yalıtkan tabaka, elektriksel olarak yalıtkan olmasını sağlarken ısıyı da alüminyum tabakaya iletir. Yalıtkan tabakanın üzerinde de iletken bakır bir tabaka yer alır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.