IP Koruma Sınıfı Nedir?

IP, Ingress Protection’ın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bir nesnenin katı cisimlere (toz, kum ve kir gibi) ve sıvılara karşı sahip olduğu korumasının ölçüsüne IP Koruma Sınıfı adı verilir. IP derecelendirmesi iki sayıdan oluşur. İlk sayı katı cisimlere karşı koruma, ikinci sayı ise sıvılara karşı koruma derecesini ifade eder.

IP Koruma Sınıfı Nedir?
13.04.2017
55.183
A+
A-

IP, Ingress Protection‘ın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Bir nesnenin katı cisimlere (toz, kum ve kir gibi) ve sıvılara karşı sahip olduğu korumasının ölçüsüne IP Koruma Sınıfı adı verilir.

IP koruma derecesi bir ürünün dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirten koruma sınıfıdır.

IP derecelendirmesi iki sayıdan oluşur. İlk sayı katı cisimlere karşı koruma, ikinci sayı ise sıvılara karşı koruma derecesini ifade eder.

Her IP derecelendirmesinde iki sayı bulunur ve her ikisi de koruma seviyesi hakkında bilgi verir.

Daha yüksek bir sayı, katılara ve sıvılara karşı daha fazla koruma anlamına gelir.

İlk sayı (0-6) toz, artık veya diğer katı maddeler gibi katı nesneler ve hareketli parçalara karşı koruma seviyesini belirtir.

İkinci sayı (0-8) sıvı ve nem koruma seviyesini referans alır.

Her bir numarayla verilen korumayı daha iyi anlamak için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

Örneğin; IP65 derecelendirmesine sahip bir geleneksel veya LED aydınlatma armatürü suya karşı dayanıklıdır ve dış ortamlarda kullanılabilir. Ancak su geçirmez değildir, suya batırıldığında içerisine su alabilir. IP68 derecelendirmesine sahip bir aydınlatma ürünü ise suya batırılabilir.

Aydınlatma sektöründe dış mekan uygulamalar için geliştirilen ürünlerde yaygın olarak rastlanan IP dereceleri; IP65, IP67 ve IP68‘dir. Bu dereceler arasındaki farklar küçük ancak çok önemlidir. Yukarıdaki çizelgeyi bir rehber olarak kullandığımızda, tüm bu derecelerin katı ve tozdan en üst düzeyde koruma anlamına geldiğini görebiliriz. Farklılık sıvılara karşı koruma tarafından geliyor.

  • IP65 = Suya dayanıklı. “Herhangi bir açıdan su püskürtücülerine karşı korunmuştur.” * IP65 aydınlatma ürünlerini suya batırmayın, su geçirmez değildir.
  • IP67 = Suya daha dayanıklı. “Geçici suya batırma olaylarına (10 dakika) karşı korunmuştur.” * IP67 aydınlatma ürünlerini uzun süre suya batırmayın, su geçirmez değildir.
  • IP68 = Su geçirmez. “3 metreye kadar kalıcı suya batırma olaylarına karşı korunmuştur.”

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. soydan ceran dedi ki:

    GÜzel bir yazı olmuş.Teşekkürler.Buna ek olarak “Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri IP kodu)(elektrik donanımlarında)” standardı EN 60529 olup bu standartta bu maddeler daha detaylı anlatılmıştır. Ama aydınlatma armatürlerinde kullanılan IP derecelendirmeleri (TS EN 60598-1) bazı ufak farklılıklar içermektedir.

  2. L.Dirgin dedi ki:

    Çok anlaşılır,sade ve net anlatmışsınız .Öğrendim ben. Başarılı çalışmalarınızın ve paylaşımlarınızın devamı gelmesi dileklerimle..

  3. erdinç kılıç dedi ki:

    emeklerinize teşekkür ederim.çok sade anlatım

  4. Altuğ Ağırgöl dedi ki:

    Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Öğrenmek istediğim bir konu var. Apartmanlarda ya da dairelerde-iş yerlerinde kullanılan sensörlü aydınlatma ürünleri kıvılcım çıkarır mı? Gaz sızıntısı olduğunda kıvılcım büyük bir tehlike oluşturacaktır. Özellikle apartmanlarda sensörlü aydınlatma armatürleri yaygın olarak kullanılıyor. Piyasada exproof aydınlatmalar satıldığına göre apartmanlarda yaygın olarak kullanılan armatürlerde bu özelliğin olmadığını düşünüyorum. Yoksa yanılıyor muyum? Bir yangın eğitmeni olarak zaman zaman bu soru ile karşılaşıyorum ve cevabını sizden öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Altuğ Bey, sensörlü olsun ya da olmasın her aydınlatma ünitesi kıvılcım çıkartabilir. Lambanın içindeki elektriksel donanımların dışında elektriksel bağlantılar ya da duy noktasında kıvılcım oluşumu görülebilir. Bu genellikle tehlikeli bir durum değildir. Yine de bahsettiğiniz gibi gaz sızıntısı olan bölgelerde ciddi kazalara neden olabilir. Ex-proof olmayan aydınlatma armatürlerinde gaz geçirgenliğine karşı bir koruma bulunmamaktadır.