LED’li Aydınlatma Kullanımının 5 Temel Avantajı
LED’li ışık kaynakları ile aydınlatmanın, konvansiyonel olarak tanımlanan klasik aydınlatmaya oranla daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Bu avantajlar; uzun kullanım ömrü, enerji verimliliği, doğa dostu olması, dayanıklılığı ve sıfır UV ışını etkisi olarak sıralanabilir. Detaylar için yazımızı inceleyebilirsiniz.
LED’li ışık kaynakları ile aydınlatmanın, konvansiyonel olarak tanımlanan klasik aydınlatmaya oranla daha avantajlı olduğu bilinmektedir. LED’leri ışık kaynağı olarak kullanan aydınlatma armatürleri ile sağlanmış aydınlatmada, diğer ışık kaynaklarına göre yüksek oranda verimlilik sağlandığı gözlemlenir. Günümüzdeki tüm ışık kaynaklarını değerlendirdiğimizde, genellikle LED’lerden daha verimsiz bir sonuç ile karşılaşırız.
LED’lerin düşük enerji tüketimleri ile yüksek oranda ışık gücüne sahip olmaları, LED kullanımı ile yaşanabilir çevre koşullarının korunmasını sağlar. Son yapılan araştırmalar, LED aydınlatma ve LED lamba kullanım oranlarının artması ile dünyamızın daha yeşil olacağını bizlere göstermektedir.
Teknolojik gelişmelerdeki evrim, şüphesiz LED’ler ve LED’li sistemleri de geliştirmiştir. Takip edilen gelişmeler ile LED’lerin yaygın olarak birçok alanda kullanılabilmesi sağlanmıştır. Sağlık sektöründen, televizyon, medya ve baskı-yayıncılık dünyasına, savunma sanayiinden, otomotive birçok alanda LED’ler sahip oldukları teknolojik yenilikler ile kendilerine yer bulmuşlardır. Bu evrimi günümüz terminolojisinde değerlendirecek olursak, LED’ler dijital çağın bir ürünü olarak tanımlanabilir. Analog teknolojilerdeki kontrol zorlukları ve kısıtlamaların karşında, LED’li sistemler, son derece esnek bir yapıda, enerji, ısı ve optik kontrollere uyumlu olarak kullanılabilmektedirler.
1. Uzun Kullanım Ömrü
Aydınlatma armatürlerinin ışık kaynakları değerlendirildiğinde, LED’Ii ışık kaynağı olarak kullanan bir sistemden daha uzun ömürlü bir aydınlatma armatürü düşünülemez. Sizler bu yazıyı okuduğunuz sırada dahi, LED’ler teknolojik evrimlerinin içinde, kullanım ömürlerinin daha da uzadığı bir süreç içinde bulunmaktadırlar.
Şu anda rahatlıkla erişilebilecek 100.000 saat ömürlü LED ampülleri değerlendirebilmek, bundan kısa süre önce teknik olarak mümkün gibi görünse de, henüz altyapısı bulunmadığından, mümkün değildi. Fakat günümüzde bu ampüller yaygın olarak bulunuyor ve günlük kullanım oranlarına göre 20 yıla yakın bir ömre sahip olarak kullanıcıya uzun ömürlü bir aydınlatma sunuyor.
2. Enerji Verimliliği
Geleneksel enkandesan ve flüoresan ampüllere oranla, LED aydınlatma, %90’a varan enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Bu sayede hem yaşam alanınız, çevreniz ve Dünyamıza olumlu katkılı olarak, az enerji tüketimi ile faturalarınızın seviyelerinin de düşmesini sağlamış olursunuz.
3. Doğa Dostu
LED teknolojisi ve LED’li aydınlatma sistemlerinin üretiminde, doğaya zararlı hiçbir etken madde kulanımı yoktur. Klasik aydınlatmada yüksek verimliliğe ulaşılması amacı ile ışık kaynaklarında çevreye zarar verici birçok maddenin kullanılması gerektiğini ve asla geri dönüşümün olmadığını unutmayınız. Fakat LED’ler zararsız oldukları gibi, geri dönüşüme de uygun olmalarından ötürü, doğa dostu teknolojilerdir.
4. Dayanıklı
LED’li sistemler ve LED lambalar, üretim teknikleri sayesinde oldukça dayanıklı kullanım imkanı sunmaktadırlar. Kullanım ömürlerinin uzun olmasının yanında dış etkilere maruz kaldığı koşullarda verimliliğini kaybetmemeleri konusunda başarılıdırlar.
Soğuk ve sıcağa, sıvıya, rüzgara ve darbelere dayanıklı olmalarından ötürü dış ortam koşullarında kullanımda tercih edilmektedirler. Klasik aydınlatma sistemleri ile mukayese edildiğinde LED ampüllerin açılıp-kapanmalardan kaynaklı arızalara karşı daha dirençli oldukları gözlemlenmektedir.
5. Sıfır UV Işını Etkisi
Günümüzde gelinen noktada, LED’li ışık kaynakları, insana zararlı olan UV ışınlarını üretmediklerinden, kullanıldıkları aydınlatma armatürleri ve ampüller ile insan sağlığına negatif etki yaratmazlar.
Ayrıca LED ışık kaynakları, kontrol edilebilir renk sıcaklıkları ve farklı seçenekleri sayesinde gözlere zarar vermez, göz konforuna ters etki yaratacak bir koşul oluşturmazlar.