Trafik Lambaları Nasıl Üretilir?

Trafik lambaları, araç ve yaya trafiğini kontrol etmek için kullanılan ışıklı donanımlardır. Trafik lambaları, sürücülere ne zaman duracaklarını, yavaşlayacaklarını ve ilerleyeceklerini göstererek; trafik sıkışıklığını önlemeye, sürücü ve yayaların güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Modern bir trafik lambası; sinyal modülü, muhafazası ve direğinden oluşur.

Trafik Lambaları Nasıl Üretilir?
26.04.2021
2.979
A+
A-

Trafik lambaları, araç ve yaya trafiğini kontrol etmek için kullanılan ışıklı donanımlardır. Trafik lambaları, sürücülere ne zaman duracaklarını, yavaşlayacaklarını ve ilerleyeceklerini göstererek; trafik sıkışıklığını önlemeye, sürücü ve yayaların güvenliğini artırmaya yardımcı olur.

Modern bir trafik lambası; sinyal modülü, muhafazası ve direğinden oluşur.

Sinyal Modülü

Günümüzde kullanılan trafik lambalarında, yüksek verimli ve uzun ömürlü olması nedeniyle LED ışık kaynakları kullanılmalıdır. Trafik lambası üretiminin ilk aşaması LED seçimidir. İlgili uluslararası standartlar ve performans gereklilikleri göz önünde bulundurularak kırmızı, sarı ve yeşil renkli LED’ler ayrı ayrı belirlenir. LED’lerin ışık çıktısı, sinyal lambasının performansı ve görünürlüğü için son derece önemlidir. Çok sayıda LED’in bir arada çalışmasının sağlanması için bir baskı devre kartı tasarımı yapılır. LED’ler, devre kartı üzerine monte edilir ve devre kartı sinyal modülünün tabanına sabitlenir.

LED’leri çalıştırmak için özel bir gerilim aralığına ve sabit sürüş akımına ihtiyaç duyulur. Trafik kontrol cihazından gelen elektrik akımını, LED’ler için uygun gerilim ve akıma dönüştürmek için LED sürücü adı verilen güç kaynakları kullanılır. Güç kaynağı da sinyal modülü içerisinde konumlandırılır.

Sinyal modülü gövdesi yarım küreye benzer şekildedir. Sinyal gövdesi, kalıplanmış polikarbonat (özel bir termoplastik grubu) kullanılarak yapılır. Gövdenin dış çapı, sinyal lambasının kullanım yeri ve amacına göre 100 mm, 200 mm ya da 300 mm olabilir. Gövdenin iç yüzeyi, parlamaları önlemek için siyah renkte boyanır. Gövdenin açık yüzeyine ışığı toplamak ve paralel ışınlar şeklinde yaymak için bir fresnel lens ve dış cam monte edilir. Sızdırmazlığı sağlamak için dış cam ve gövde arasında bir conta yerleştirilir.

Sinyal Muhafazası

Sinyal muhafazası, sinyal modüllerini tutturmak, birlikte çalışmasını sağlamak ve elektriksel bağlantıları korumak için kullanılır. Sinyal muhafazası, her bir renk için ayrılmış üst üste odalardan oluşur. Muhafaza içerisindeki sinyal modülleri, ayrı ayrı değiştirilebilir yapıdadır. Bu sayede herhangi bir arıza durumunda muhafazayı değiştirmek yerine yalnızca arızalı modül değişimi yapılabilir. Muhafaza ölçüleri, sinyal modülüne uygun olmalıdır. Parlak güneş ışığı altında bile sinyal lambalarının görünürlüğünün korunması için her bir modülün olduğu bölüme gölgelik yapılır. Bu sayede yukarıdan gelen güneş ışınlarının sinyal modülünün ön yüzeyine ulaşması ve parlaması önlenir. Sinyal muhafazası da sinyal modülüne benzer şekilde polikarbonat malzemeden yapılır.

Sinyalizasyon Direği

Sinyalizasyon direkleri, sinyal lambalarını sürücü ve yayaların görebileceği uygun yüksekliğe monte etmek için kullanılır. Sinyalizasyon direkleri, kullanım yeri ve amacına göre düz ya da kollu olabilir. Sinyalizasyon direkleri, dış ortam koşullarında gerekli korozyon direncini ve mukavemeti sağlamak için galvanizli çelikten imal edilir.

Geçmişte kullanılan trafik lambaları 100 W güç tüketimine sahipken günümüzde pek çok trafik lambası 10 W’ın altında enerji harcamaktadır. Her geçen gün trafik sinyalizasyonunda daha az güç ve daha yüksek performans hedeflenmektedir. Bu da trafik lambalarını daha karmaşık hale getirmekte, üreticileri de Ar-Ge yapmaya itmektedir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.