Trafik lambaları, araç ve yaya trafiğini kontrol etmek için kullanılan ışıklı donanımlardır. Trafik lambaları, sürücülere ne zaman duracaklarını, yavaşlayacaklarını ve ilerleyeceklerini göstererek; trafik sıkışıklığını önlemeye, sürücü ve yayaların güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Modern bir trafik lambası; sinyal modülü, muhafazası ve direğinden oluşur.
LED'li sinyalizasyon direklerinin trafik güvenliğine olan etkisi dünya genelinde tartışılırken, belediyeler LED'li direkler için büyük harcamalar yapmaya devam ediyor. Son olarak Çorum'da, 200 bin TL maliyetle LED'li sinyalizasyon direklerinin kurulduğu duyuruldu. Bu çalışmanın başka kavşaklara da yapılacağı belirtiliyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle bölge müdürlükleri ve belediyeleri uyardığı LED'li sinyalizasyon direklerine tek ihalede 3,8 milyon TL daha harcandı. 200'e yakın direğin alındığı ihalede LED'li direklerin 5.000 TL ile 40.000 TL arasında bedel ile satın alındığı iddia ediliyor.
Türkiye’de sıkça kullanılmaya başlanan LED’li sinyalizasyon direkleri, yurtdışında bir projede kullanılınca enerji tüketimi, ışık kirliliği ve sürüş güvenliği başlıklarında ağır eleştirilere maruz kaldı. LED’li direkler trafik güvenliğini tehlikeye mi atıyor? Bu ürünler Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uyarısıyla toplatılacak mı?