LED Sürücü

LED, düşük enerji tüketimine sahip, yüksek ışık çıktısı sunan uzun ömürlü aydınlatma teknolojisidir. Bu teknoloji çalışmak için özel güç kaynaklarına gereksinim duyar. LED sürücü, bir LED ya da LED dizisini çalıştırmak için gerekli gerilimi ve akımı sağlayan elektronik cihazdır.

LED Sürücü
28.06.2019
1.221
A+
A-

LED, düşük enerji tüketimine sahip, yüksek ışık çıktısı sunan uzun ömürlü aydınlatma teknolojisidir. Bu teknoloji çalışmak için özel güç kaynaklarına gereksinim duyar. LED sürücü, bir LED ya da LED dizisini çalıştırmak için gerekli gerilimi ve akımı sağlayan elektronik cihazdır.

Bir LED‘in çalıştırılması için belirli bir gerilime ihtiyaç duyulur. Bu gerilim, LED’in sıcaklığıyla birlikte değişiklik gösterebilir. LED’ler ısındıkça, gerilimi azalır bu da LED’in daha fazla akım çekmesine sebep olur. Sabit akım LED sürücü, belirli bir gerilim aralığında sabit akım çıkışına sahiptir. Bu sayede sıcaklık değişimlerinde akımın artarak LED’e zarar vermesini önleyebilir.

LED’lerin yüksek akıma maruz kalması, kalıcı lümen kayıplarına dolayısıyla ömrünün kısa olmasına sebep olacaktır. LED sürücüler, LED’lere akım ve voltaj dalgalanmalarına karşı koruma sağlar. Herhangi bir olumsuz durumda, LED’lerin ana şebekedeki dalgalanmalardan etkilenmemesini, çalışma aralığı içerisinde kalmasını sağlayarak uzun ömürlü kullanımını sağlar.

Aydınlatma elemanlarında dâhili veya harici LED sürücü bulunabilir. Konutlarda kullanılan LED lambalar gibi sürücüsü LED ile aynı kasa içerisinde olan sistemler için dâhili LED sürücü tanımı yapılabilir. Sokak armatürü, projektör gibi dış ortam aydınlatmalarında ise genellikle harici sürücü tercih edilmektedir. LED aydınlatma arızalarının büyük bir kısmında arıza sürücüden kaynaklanmaktadır. Harici LED sürücü kullanıldığında sürücünün bakım, onarım ve değişimi daha kolay hale gelmektedir.

LED sürücü seçimi yapılırken, giriş gerilimi, çıkış gerilimi, çıkış akımı, kontrol seçenekleri ve IP koruma derecesi gibi özelliklere dikkat edilmelidir.

Giriş gerilimi öncelikle AC/DC olarak kararlaştırılır. Şebeke gerilimi ile beslenecek sistemler için AC, akü veya harici DC güç kaynağı ile güçlendirilecek sistemler için ise DC gerilim tercih edilmelidir. Gerilim türü seçildikten sonra ihtiyaca uygun şekildegiriş gerilim aralığı belirlenmelidir.

İhtiyaca göre sabit akım ya da sabit voltaj seçimi yapılmalıdır. Bu seçim LED kartının tasarımına göre kararlaştırılmalıdır. LED aydınlatma uygulamalarında genellikle sabit akım LED sürücüler kullanılmaktadır.

Çıkış gerilimi ve sürme akımının belirlenmesi son derece önemlidir. Bu değerler, LED’in özelliklerine göre seçilmelidir. LED sürücünün gücü de bu değerler ile birlikte belirlenir.

Işık kaynağının parlaklığının kontrol edilmesi isteniyorsa bunun için sürücünün 1-10V, DALI, PWM gibi uygun loşlaştırma özelliklerine sahip olduğundan emin olunmalıdır.

Aydınlatma armatürünün kullanım yeri, amacı ve sürücünün yerleştirileceği bölümün özelliklerine göre IP koruma ihtiyacı belirlenmelidir. Yüksek derecelerde IP koruma, suya, toza ve neme karşı üstün koruma anlamına gelmektedir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.