Hong Kong'da, karşıdan karşıya geçen yayalara trafik ışıklarına uymalarını hatırlatan yeni bir aydınlatma ünitesi kullanılmaya başlandı. Yeni ışık modülü, yayaların durması gerektiği zamanlarda bekledikleri alana kırmızı bir ışık yansıtıyor.
Eski trafik ışıkları ve sönük sinyaller, sürücülere ve yayalara yanlış işaretler göndererek trafik kazalarına ve yaralanmalara neden olabiliyor. Diğer bir taraftan trafik lambasının klasik tasarımı, renk körü olanlar için kırmızı ile yeşil arasında ayrım yapmayı zorlaştırabilir. Art. Lebedev Studio, trafik lambalarını 21. yüzyıla uygun modern görünüm ve teknolojik yeniliklerle yeniden...
Amber, sarı ve turuncu arasında bulunan özel bir renk tonunu tanımlamak için kullanılır. Amber renkli ışığın dalga boyu 600-615 nm aralığındadır. Işık rengi, dalga boyu 600 nm'nin altına indiğinde sarıya, 615 nm'nin üzerine çıktığında turuncuya dönmeye başlar.
Trafik lambaları, araç ve yaya trafiğini kontrol etmek için kullanılan ışıklı donanımlardır. Trafik lambaları, sürücülere ne zaman duracaklarını, yavaşlayacaklarını ve ilerleyeceklerini göstererek; trafik sıkışıklığını önlemeye, sürücü ve yayaların güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Modern bir trafik lambası; sinyal modülü, muhafazası ve direğinden oluşur.
Günümüzde, tüm renklerin bir trafik lambasına yerleştirilmesi teknik olarak mümkün ve maliyet anlamında da yarar sağlıyor. Peki neden hala üç ayrı renk için üç ayrı lamba gövdesi kullanılıyor?
Trafik ışıklarında renk çok önemlidir. Kırmızı, sarı ve yeşil her renk ayrı bir anlama sahiptir. Hemen hemen her durumda, yatay trafik lambalarında kırmızı ışık en solda, dikey trafik lambalarında ise kırmızı ışık en üsttedir. Böylece renk körü insanlar hangi ışığın yandığını ayırt edebilir.
2011 yılında kurulan Asya Trafik kısa sürede tamamen kendi mühendisliği ve tasarımlarını kullanarak trafik ve yol güvenliği pazarında ses getiren sistemler geliştirdi. Şirket bu sayede uluslararası pazarda kendisine yer edinirken dünya çapında bir marka olma yolunda da önemli adımlar attı.
Power LED; yüksek aydınlatma verimi (lm/W), optik malzemelerle kullanım kolaylığı, ömrünün uzun olması, panel üzerinde daha az sayıda LED’in kullanılmasıyla armatürün fiziksel olarak küçülmesini sağlayan maliyet ve verimlilik odaklı üretim teknolojisine sahip LED çeşididir.
LED'li sinyalizasyon direklerinin trafik güvenliğine olan etkisi dünya genelinde tartışılırken, belediyeler LED'li direkler için büyük harcamalar yapmaya devam ediyor. Son olarak Çorum'da, 200 bin TL maliyetle LED'li sinyalizasyon direklerinin kurulduğu duyuruldu. Bu çalışmanın başka kavşaklara da yapılacağı belirtiliyor.
Mehmet Akif Çelik, 1984 yılında Ankara'da doğmuştur. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, 2010 yılında Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlanmıştır.
Asya Trafik A.Ş., 2011 yılında; akıllı trafik sistemleri, sinyalizasyon, yol güvenliği ürünleri, güneş enerjili sistemler, LED’li sistemler, trafik levhaları ile yazılım ve projelendirme hizmetleri alanlarında faaliyet göstermek üzerine kurulmuştur.
Adana'da il genelinde trafik lambaları yenilendi. Bu yenileme çalışması sırasında, bilimsel gerçeklikler ve dünya çapındaki uygulama örnekleri görmezden gelindi. Yeşil ışığın, sarı ışık gövdesine yerleştirildiği bu uygulama, trafik güvenliği için tehlike yaratabilir mi?
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle bölge müdürlükleri ve belediyeleri uyardığı LED'li sinyalizasyon direklerine tek ihalede 3,8 milyon TL daha harcandı. 200'e yakın direğin alındığı ihalede LED'li direklerin 5.000 TL ile 40.000 TL arasında bedel ile satın alındığı iddia ediliyor.
Güneş Enerjili Flaşör, ya da diğer adıyla Solar Flaşör, trafikte yol ve sürüş güvenliğini arttırmak amacıyla tehlikeli olan bölgelerde sürücüleri uyarmak için kullanılır. Yol çalışması yapılan yerlerde geçici olarak, refüj başları, köprü ve tünel girişleri gibi bölgelerde sürekli olarak sürücülerin etkin bir şekilde uyarılması için tercih kullanılmaktadır.
Türkiye’de sıkça kullanılmaya başlanan LED’li sinyalizasyon direkleri, yurtdışında bir projede kullanılınca enerji tüketimi, ışık kirliliği ve sürüş güvenliği başlıklarında ağır eleştirilere maruz kaldı. LED’li direkler trafik güvenliğini tehlikeye mi atıyor? Bu ürünler Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uyarısıyla toplatılacak mı?