PMMA

Polimetil metakrilat (PMMA), şeffaf ve sert bir termoplastik malzemedir. Akrilik, akrilik cam ve pleksiglas olarak da bilinir. Yüksek ışık geçirgenliği sağladığından aydınlatma endüstrisinde lens, difüzör ve ışık kılavuzu üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

PMMA
22.03.2023
2.760
A+
A-

Polimetil metakrilat (PMMA), şeffaf ve sert bir termoplastik malzemedir. Akrilik, akrilik cam ve pleksiglas olarak da bilinir. Yüksek ışık geçirgenliği sağladığından aydınlatma endüstrisinde lens, difüzör ve ışık kılavuzu üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

PMMA’nın diğer şeffaf polimerlere göre birçok avantajı vardır. PMMA güçlü, sağlam ve hafif bir malzemedir. PMMA, UV ışığı, hava koşulları ve diğer çevresel faktörlere karşı yüksek dirence sahiptir. Sınırsız renklendirme seçeneğine sunar ve mükemmel ışık iletimi sağlar. PMMA, ışığın yüzde 92‘sinin içinden geçmesine izin verir. Yoğunluğu 1,18 g/cm³‘tür ve erime sıcaklığı 160 °C‘dir. PMMA, 460 °C‘de tutuşur ve yanar. PMMA, en yüksek yüzey sertliğine sahip termoplastiktir. Kimyasallara ve çizilmeye karşı direnci yüksektir.

PMMA’nın camsı geçiş sıcaklığı 105 °C‘dir. Bu nedenle PMMA oda sıcaklığında organik bir camdır. Cam benzeri nitelikler (netlik, parlaklık, şeffaflık, yarı saydamlık) sergiler. Bu sıcaklığın üstünde camsı özelliklerini kaybetmeye başlar. Aydınlatma uygulamalarında daha yüksek sıcaklıkta kullanım planlandığından camsı geçiş sıcaklığını artırmak için malzeme üzerinde çeşitli modifikasyonlar yapılır.

PMMA, levha, blok, boncuk ve reçine gibi birçok formda bulunabilir. PMMA, enjeksiyon kalıplama, sıkıştırma ve ekstrüzyon gibi çeşitli yöntemlerle işlenebilir. PMMA, 3D baskı malzemesi olarak da kullanılabilir. PMMA filamentleri çok çeşitli renklerde bulunabilir.

Saf PMMA bazen belirli uygulamalardan gelen talebi karşılayacak özellik standartlarını sergilemediğinden, darbe direnci, kimyasal direnç, alev geciktirici gibi PMMA özelliklerini daha da geliştirmek için katkı veya dolgu maddeleri kullanılır. Örneğin; camsı geçişi ve darbe dayanımını değiştirmek için plastikleştirici eklenir. UV ışık koruması ve renklendirme için polimerizasyon sırasında boya eklenir.

PMMA, özel bir termal işlem kullanılarak yüzde yüz geri dönüştürülebilir. Biyolojik olarak parçalanamayan bir malzemedir. Bu, PMMA’yı oldukça sürdürülebilir kılar.

PMMA’nın en bilinen kullanımı güneş, yağmur ve kar gibi hava koşullarına dayanabilen çatı panelleridir. Otomotiv sektöründe iç ve dış aydınlatmalarda, göstergelerde, rüzgarlık ve benzeri parçalarda kullanılmaktadır. Bunun haricinde TV, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların ekranlarında PMMA kullanılmaktadır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.