OLED

OLED, üzerinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan, organik malzemelerden yapılmış katı hal yarı iletken cihazdır. Organic light-emitting diode (organik ışık yayan diyot) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. OLED’ler yaygın olarak televizyon, bilgisayar ve telefonların ekranlarında, araç farlarında ve göstergelerinde kullanılmaktadır.

OLED
14.05.2019
895
A+
A-

OLED, üzerinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan, organik malzemelerden yapılmış katı hal yarı iletken cihazdır. Organic light-emitting diode (organik ışık yayan diyot) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.

OLED’ler, diyotlara ve LED’lere benzer şekilde çalışırlar. Farklı olarak elektron ve elektron boşluklarını üretmek için organik moleküller kullanırlar.

OLED, bir anot ve bir katot arasına sıkıştırılmış ışık yayıcı özelliğe sahip karbon temelli organik malzemeden oluşur. Daha verimli hala getirmek için geliştirilmiş OLED’lerde daha fazla katman kullanılsa da temel prensip aynı kalmaktadır.

OLED‘e elektrik akımı uygulandığında elektronlar katottan anota doğru akar ve aradaki organik tabakadan geçer. Bu sayede organik tabaka ışık yaymaya başlar.

Organik madde seçimi, yayılan ışığın dalga boyunu yani rengini belirler. Mavi, kırmızı ve yeşil ışık yayan katmanların birleştirilmesiyle beyaz ışık yayan OLED’ler yaratılır.

OLED, 500 nm‘den daha ince, yapıdadır. Örneklemek gerekirse; insan saç telinden yaklaşık 200 kat daha ince olduğu söylenebilir. OLED teknolojisi sayesinde ince film şeklinde aydınlatma panelleri oluşturabilmek mümkündür. Bu şekilde oluşturulmuş paneller esnek ve şeffaf yapıda olabilir.

OLED‘in en büyük avantajı ince yapıda ve yüksek verimli olmasıdır. Bu sayede pek çok alanda kullanımı görülmektedir. OLED’ler yaygın olarak televizyon, bilgisayar ve telefonların ekranlarında, araç farlarında ve göstergelerinde kullanılmaktadır. OLED’ler genel aydınlatma uygulamaları için de tercih edilmektedir.

OLED’ler yardımıyla doğal güneş ışığına daha yakın yüksek kaliteli aydınlatma yapmak mümkündür. Buna ek olarak OLED’ler yüksek renksel geriverim performansına sahiptir yani OLED ışığı altında objeler gerçek renklerine çok yakın görünür.

OLED’ler, UV içermez ve çok az ısı açığa çıkarır. Düşük kamaşma değerlerine sahiptir, yumuşak ve doğal bir ışık dağılımı sağlar.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.