Sektörün geleceğine dair yapılan tahminler, önümüzdeki yılın tüm firmalar için zorlu geçeceğini gösteriyor. Öngörülere göre, aydınlatma sektöründeki firmaların %80'i kapanacak ya da sektör değiştirecek. Sektördeki belirsizlikler ve ekonomik zorluklar, yurt içinde düzenlenmesi planlanan fuarların iptal edilmesine yol açabilir.
Türkiye'de aydınlatma sektörü, son dönemde zorlu bir süreçten geçiyor. Gelirlerdeki azalma, önemli projelerin belirsizliği ve deneyimli personelin başka sektörlere yönelmesi sektörün geleceğine dair soru işaretleri yaratıyor.
Google Haritalar tarafından sunulan veriler incelendiğinde Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren aydınlatma firması sayısının 2.247 olduğu görülmektedir. Bu sayıya aydınlatma üreticileri, aydınlatma mağazaları, elektronik üreticileri, elektrik malzeme satıcıları, mühendislik danışmanları, aydınlatma tasarımcıları ve ithalat şirketleri dahildir.
Farklı ülkelerdeki gerilim tercihleri, Thomas Edison’un düşük gerilimle doğru akım (DC) kullanımını teşvik etmesi buna karşılık Nikola Tesla’nın daha verimli yüksek gerilimli alternatif akım (AC) ile iletimi seçmesinden kaynaklanmaktadır.
LED lens yapımında yaygın olarak PMMA (Polimetil metakrilat) adı verilen yüksek saydamlığa ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip termoplastik hammadde kullanılır. Malzemenin şekillendirilmesi ve LED lensin üretimi için enjeksiyon kalıpları kullanılır.
Türkiye'nin ilk kelebek müzesi Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nin, Konya'nın sembolik yapılarından biri olacağı ve turizm potansiyeline katkı sağlaması beklenmektedir. Müze yapısı için kurgulanan aydınlatma tasarımındaki temel kaygı, yapının işlevine göndermeler yapan kelebek formlu mimari biçimlenişin gücünü artırmak olmuştur.
Işık kirliliği, endüstriyel medeniyetin gelişiminin bir yan etkisidir, gereksiz ve yanlış aydınlatma uygulamalarının bir sonucudur. Işık kirliliği nasıl oluşur? Işık kirliliğinin etkileri nelerdir? Işık kirliliği nasıl önlenir?
Light + Building 2020'ye 696'sı Almanya'dan, 393'ü Çin'den, 235'i İtalya'dan, 134'ü Hong Kong'dan ve 107'si Türkiye'den olmak üzere toplam 2.560 firma katılıyor. Katılımcı yoğunluğunda Türkiye, 59 ülke arasında 5’inci sırada yer alıyor.
Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’nin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere kalabalıklaşan şehirlerde sorunlu bir dönemin başladığının altını çizdi. Erdoğan, ortaya çıkan sorunların üstesinden akıllı şehir yaklaşımıyla gelinebileceğini belirtti.
Türkiye'de 1.000 nüfus başına düşen ışık miktarı, 2013 yılında 57 birim iken 2019 yılında 92,5 seviyesine ulaştı. Diğer bir deyişle; Türkiye'de ışık kirliliği 6 yılda yüzde 62 arttı. Ülkemiz, ışık kirliliği değeriyle 218 ülke arasında 13'üncü sırada yer alıyor. Türkiye, 2013 yılında en kirli 22'nci ülke konumundaydı.
COB LED teknolojisinde 20 yılı aşkın çip ve paketleme tecrübesiyle Evercore, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Foshan Evercore Optoelectronic Technology Co, Ltd., Çin'de COB LED teknolojisine profesyonelce odaklanan ve üretimini yapan ilk firma olarak tanınıyor.
Kamunun enerji verimliliği hedefi doğrultusunda özellikle LED değişimi odaklı ve akıllı şehir projelerini hayata geçirmesi durumunda; pazarın yıllık ortalama yüzde 15 büyüyeceği ve bu büyüme ile iç pazarın büyüklüğünün 2023 yılında 3,89 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
2018 yılında; Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa, Balkanlar ve BDT ülkeleri başta olmak üzere 78 ülkeden 850'si yabancı toplam 6.341 profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan IstanbulLight, bu yıl fuarda ilk kez stand ile yer alacak katılımcı firmalarına özel stand fırsatları sunuyor.
Middle East Electricity fuarı 5-7 Mart 2019 tarihleri arasında Dubai Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleşiyor. Fuara 2017 yılında Türkiye'den 151 firma katılmış, bir sonraki yıl 2018'de bu sayı 137'ye düşmüştü.
Bir ürünün yerli olması demek tamamıyla ülke sınırları içerisinde, dış etkenlerden bağımsız bir şekilde üretilebiliyor olmasıdır. Yani bu ürünün üretimi için gerekli olan ham maddelerin ülke içinde bulunmalı ve bunları kullanarak üretilebiliyor olması gereklidir.
Onur Bozarslan, 6 Ekim 1979 tarihinde Bilecik’in Söğüt ilçesinde memur bir anne babanın ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Orta ve lise öğrenimini Bilecik Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünde almak üzere İstanbul’a yerleşmiştir.
Eyüp Süsler, 30 Temmuz 1982 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Süsler, 2012 yılının eylül ayında EBV Elektronik firmasında Aydınlatma Ürünleri Teknik İş Geliştirme Yöneticisi olarak başladığı görevini, 2014 yılı itibarı ile Türkiye ve Orta Doğu Bölge Müdürü olarak sürdürmektedir.
Pera Teknoloji firmasının yurt içi ve Avrupa pazarı için özel olarak tasarladığı, Türkiye’de Türk mühendisliğiyle tasarlanan üst düzey aydınlatma ürünü CLIFFline LED Wallwasher incelenmek üzere ofisimize ulaştı.
Murat Çap, 1992 yılından beri özel ve ticari mekânlara aydınlatma, ses, görüntü ve kumanda konusunda çalışmalar yapmaktadır. Murat Çap, 2002 yılında kendi şirketi LUXWELT’i kurdu. Aydınlatma tasarımı, ses ve görsel sistemler ve bunların kumanda sistemlerinin konsept ve tasarımlarını geliştirmektedir.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sınır güvenliğinin artırılması için bakanlık tarafından başlatılan aydınlatma çalışmalarında bu güne kadar 340 kilometre uzunluğunda yeni aydınlatma sistemleri kuruldu. Şanlıurfa-Suriye sınırına kurulacak güneş enerjili sistemin başarılı olması halinde söz konusu sistem sınırın tamamında uygulanacak.