RGB ve RGBW Arasındaki Fark Nedir?

RGB LED şerit ve LED ampuller, renkli aydınlatmaya ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılmaktadır. RGB LED’ler, tamamen özelleştirilebilir geniş bir renk yelpazesine sahiptir. RGB LED’lerin yeni ve güçlü rakibi RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) karışımına ekstra beyaz LED çipinin eklendiği RGB+W’dir.

RGB ve RGBW Arasındaki Fark Nedir?
12.03.2021
3.674
A+
A-

RGB LED şerit ve LED ampuller, renkli aydınlatmaya ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılmaktadır. RGB LED’ler, tamamen özelleştirilebilir geniş bir renk yelpazesine sahiptir. RGB LED’lerin yeni ve güçlü rakibi RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) karışımına ekstra beyaz LED çipinin eklendiği RGB+W‘dir.

Standart RGB LED‘ler kırmızı, yeşil ve mavi çiplerden oluşur. Üç ayrı çip tarafından üretilen ışık, belirli oranlarda karıştırılarak farklı renkler elde edilir. Üçü de tam parlaklıkta yandığında beyaz görünür.

RGBW LED‘lerde ise kırmızı, yeşil ve mavinin yanı sıra beyaz renkli çip de bulunur. RGB, beyaza yakın bir renk üretse de saf bir beyaz tonu sağlayamaz. Ekstra beyaz çip kullanılması, gerçek ve daha parlak beyaz ışık elde edilmesini mümkün kılar.

RGB ve RGBW LED şeritler, üzerindeki konnektörler yardımıyla kolaylıkla ayırt edilebilir. RGB LED şeritlerde 4 pin, RGBW LED şeritlerde ise 5 pin bulunur.

RGB aydınlatma ekipmanlarının kontrolü için dört çıkışlı, RGBW ekipmanların kontrolü için ise beş çıkışlı denetleyiciler kullanılmaktadır. RGBW ışık kaynaklarını, RGB denetleyiciler ile kullanmak mümkün değildir.

RGB ve RGBW sistemlerinin kurulumu birbirinden farklı değildir. RGBW sistemlerinin kurulumu ve ilk çalıştırması, doğru denetleyici seçildiği sürece daha zor değildir. RGBW, ekstra işlevler içerdiğinden kontrol açısından biraz daha karmaşık olabilir.

RGBW LED şerit ve LED ampuller, RGB alternatiflerine göre biraz daha pahalı olsa da daha esnek ve çok daha yetenekli ürünlerdir.

RGB ve RGBW arasında seçim yapmak için uygulama özelinde düşünmek gereklidir. Yalnızca renkli dekoratif aydınlatmaya ya da gizli ışık bantlarına ihtiyaç varsa RGB yeterli olacaktır. Parlak beyaz ışığa ihtiyaç duyulan görev aydınlatması gibi uygulamalarda ise RGBW daha iyi bir seçimdir.

RGB çiplerinin yanına eklenen ek çipin türüne göre RGBWW (RGB + sıcak beyaz), RGBCW (RGB + soğuk beyaz), RGBNW (RGB + nötr beyaz) gibi isimler de kullanılmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Ayhan Gunes dedi ki:

    Bu ürünü kullanıyorum, çok memnunum.

  2. Ayşe Şahin dedi ki:

    Iyi akşamlar, selamlar. Türkiye’nin neresinden sipariş verebilirsiniz…. aradım çok ama bulamadım??