Üst Geçit Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Yaya üst geçitleri, gündüz güneş ışığıyla aydınlatılsa da, akşam karanlığında ek bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Bu aydınlatma aynı zamanda yayaların gece vakitlerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar ve suç oranlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Üst Geçit Aydınlatması Nasıl Yapılır?
09.07.2018
1.064
A+
A-

Şehirlerimizde yaya trafiğini güvenli bir şekilde sağlamak için her geçen gün daha fazla yaya üst geçidi inşa ediliyor. Yaya üst geçitleri, kurulumu kolay ve düşük maliyetli olması sebebiyle alt geçitlere iyi bir alternatiftir. Ayrıca, insanlar açık bir köprüden geçerken kendilerini daha güvende hisseder.

Yaya üst geçitleri, gündüz güneş ışığıyla aydınlatılsa da, akşam karanlığında ek bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Bu aydınlatma aynı zamanda yayaların gece vakitlerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar ve suç oranlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Üst geçitler, hem işlevsellik açısından hem de dekoratif unsurlar göz ününde bulundurularak en iyi şekilde aydınlatılmalıdır.

Yaya üst geçidinde genel aydınlatma, geçidin kenarlarına yerleştirilen çok yüksek olmayan (3-4 metre) aydınlatma direkleri sayesinde sağlanır. Köprünün yapı unsurları kullanılarak farklı yerleşimler yapmak da mümkündür. Örneğin; yaya korkuluklarına yerleştirilecek özel ışık dağılımı sağlayan aydınlatma elemanlarıyla da yeterli miktarda aydınlatma sağlanabilir. Burada önemli olan yayaları rahatsız etmeden, ışık kirliliği yaratmadan yeterli miktarda aydınlatma sağlamaktır.

Yaya üst geçitlerinde ve benzer kullanım amacına sahip yaya yürüyüş yollarında 5 lüks aydınlatma seviyesi önerilmektedir. Bu seviyelerde yapılan aydınlatma yayalar için güvenli bir ortam yaratır ve köprüde kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.

Dekoratif aydınlatma ise, köprünün mimari detaylarının ışıkla vurgulanması ile yapılır. Bu vurgu aydınlatması ise wallwasherlar, projektörler, pixel LED‘ler, esnek neon LED‘ler ve buna benzer diğer aydınlatma çözümleri kullanılarak yapılır.

Uyumlu renklerin kullanıldığı, iyi aydınlatılmış bir üst geçit, gece karanlığında harika bir manzara yaratabilir. Aydınlatmasıyla ilgi çeken üst geçitler, bir çok fotoğrafın arka planında yer alacak ve şehrin tanıtımına katkı sağlayacaktır.

Üst geçit aydınlatmasında kullanılan aydınlatma elemanları, dış ortam koşullarında çalışmaya uygun yapıda olmalı, suya, toza ve neme karşı dayanıklı olmalıdır. Enerji ve diğer kaynaklardan tasarruf için, ışık çıktısı yüksek, uzun kullanım ömrüne sahip ürünler tercih edilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.