Wallwasher

Wallwasher nedir? Wallwasher nereden alınır? Wallwasher alırken nelere dikkat etmek gerekir? Wallwasher fiyatları hangi aralıktadır? Wallwasher ihtiyacınız varsa; çeşitleri, özellikleri ve temin edebileceğiniz firmalar için bu yazıyı kesinlikle okumalısınız.

Wallwasher
10.05.2017
2.112
A+
A-

LED teknolojisinin yaygınlaşmasıyla renkli LED Wallwasher armatürleri pek çok binanın dış cephesinde görmeye başlamış bulunuyoruz. Wallwasher uygulamaları binalara modern bir görünüm kazandırırken, tarihi yapılara da doğru renk tercihleri ile uygulandığında farklı bir hava katmaktadır.

Duvar yıkama (Wallwashing), geniş yüzeylerin aydınlatılması için kullanılan popüler bir aydınlatma tasarım tekniğidir.

Wallwasher kelimesinin anlamı duvar yıkayıcıdır. Ancak buradaki yıkama işlemi temizliği ifade etmiyor.

Duvarda belirli bir bölgeye odaklanarak ışığı parlatmak yerine, duvarın bir bölgesini ışıkla yıkayan aydınlatma armatürlerine Wallwasher denir.

Wallwasher’ın dilimizde yaygın kullanımı ise Duvar Boyama‘dır.

Çoğunlukla kamuya ait kültürel binalar, müzeler, galeriler veya peyzaj aydınlatmasında çağdaş mimari ile birlikte kullanılır.

İç mekanlarda ise çoğunlukla rahatlatıcı alanlar oluşturmak, odaların daha parlak ve yüksek görünmesini sağlamak için kullanılan bir araçtır.

LED Wallwasher satın almadan önce dikkat etmeniz gereken 7 özellik aşağıda açıklanmıştır.

Güç

Güç, LED Wallwasher’ın projeksiyon mesafesini belirleyen en önemli faktördür. Genellikle güç 18W, 24W, 36W, 48W vb. olmaktadır ancak farklı güç seçenekleri de karşınıza çıkabilir. Termal performans göz önüne alındığında 1 metrelik bir Wallwasher’ın 36W güç sınırını aşmaması gerektiği söylenebilir. Tabiki bu değer, kasa yani soğutucu gövde yapısına göre farklılık gösterebilir. Yeterli soğutmayı sağlayamayan gövde, armatürün lümen çıktısının zamanla azalmasına yol açabilir.

Voltaj

Projenize göre DC veya AC voltaja ihtiyacınız olabilir. Dahili AC güç kaynağı barındıran Wallwasher’lar 220V veya 110V ile çalışabilir. Ancak bazı Wallwasher’lar ise 12V DC veya 24V DC gerilime ihtiyaç duyabilir.

IP Koruma Sınıfı

IP koruması LED Wallwasher’ların temel bir özelliğidir. Mesela IP65 örneğini ele alalım, 6 rakamı ürünün kesinlikle toz geçirmeyeceği anlamına gelirken, 5 ise suya karşı dayanıklı olduğu anlamına gelir. IP koruma hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız.

Renk

Piyasada yaygın olarak 7 renkte Wallwasher bulabilirsiniz. Bunlar tek renkli aydınlatma elemanıyken, tüm renkleri içinde barındıran RGB LED Wallwasher da projelerde sıkça tercih edilmektedir.

Renk Sıcaklığı

Eğer beyaz ve tonlarında bir renk tercih ediyorsanız burada renk sıcaklığı kavramı devreye giriyor. 6000K renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak adlandırılırken, 4500K beyaz olarak anılmaktadır. 3000K renk sıcaklığıdaki ürünler ise sıcak beyaz ışık yayar. Renk sıcaklığı 2200K seviyesine geldiğinde ise Amber renk oluşmaktadır.

Işık Açısı

Wallwasher’da en önemli unsurlardan bir tanesi de ışık açısıdır. Işık açısı ürün üzerinde kullanılan lensler yardımıyla ihtiyaca göre tasarlanmaktadır. Dar bir ışık yayma açısına sahip yüksek güçlü bir LED Wallwasher’ın projeksiyon mesefesi 5 ile 10 metreye kadar çıkabilir.

Kontrol

Yerleşik bir mikroçip ile kontrol edilen LED Wallwasher’da, bir kontrol ünitesi olmadan ışık kademeli olarak değişebilir, yanıp sönebilir, renk değiştirebilir veya dinamik efektler elde edilebilir. Bir DMX denetleyicisi kullanıldığında ise pek çok senaryo gerçekleştirilebilir. Bu türde bir ihtiyaç mevcutsa Wallwasher’ların DMX uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Wallwasher taleplerinizle ilgili fiyat teklifi almak için aşağıdaki firmalar ile irtibata geçebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. sedat er dedi ki:

    merhaba bina dekoratif dis aydinlatma düşünüyoruz toplamda.12 adet olacak. Elektrik maliyeti ayda ne kadar farkeder. 10.saat yanacak.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Sedat Bey, aşağıdaki bağlantıda bulunan hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/elektrik-tuketimi-hesaplama-araci.html