RoHS

RoHS (Restriction of Hazardous Substances), Tehlikeli Maddelerin Sınırlandırılması anlamına gelir. RoHS, elektrikli ve elektronik cihazların insanlara ve çevreye olan zararlı etkilerini azaltmak için belirli tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan Avrupa Birliği direktifidir.

RoHS
16.12.2020
1.085
A+
A-

RoHS (Restriction of Hazardous Substances), Tehlikeli Maddelerin Sınırlandırılması anlamına gelir. RoHS, elektrikli ve elektronik cihazların insanlara ve çevreye olan zararlı etkilerini azaltmak için belirli tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan Avrupa Birliği direktifidir.

RoHS direktifi, tüm Avrupa Birliği üye ülkeleri için geçerlidir. 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm elektrikli ve elektronik ürünlerin RoHS şartlarına uygun olması gereklidir.

RoHS, kurşun kullanımını engelleyen direktif olarak bilinse de aslında altı farklı malzemenin kullanımını kısıtlar. RoHS, kurşun kullanımını 1.000 ppm, cıva kullanımını 100 ppm, kadmiyum kullanımını 100 ppm, altı değerli krom kullanımını 1.000 ppm, poliklorlu bifenil kullanımını 1.000 ppm, polibromlu difenil eter kullanımını 1.000 ppm ile sınırlar. Eşik değerleri tanımlamak için kullanılan ppm (parts per million), milyon başına parça sayısıdır.

Direktif, beyaz eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb.), küçük ev aletleri (elektrikli süpürge, tost makinesi, su ısıtıcı vb.), tüketici elektroniği, aydınlatma cihazları, iletişim ekipmanları ve oyuncaklar gibi pek çok ürüne uygulanmaktadır. Elektrik akımıyla çalışan tüm cihazlar RoHS direktifine uyumlu olmalıdır.

Elektronik üreticileri, RoHS direktiflerine uymak için kurşunsuz lehim kullanmaktadır. Bu tür lehimlerde kalay ve kurşun karışımı yerine kalay, gümüş ve bakır karışımı kullanılmaktadır. Kurşun bazlı lehim 183 °C sıcaklıkta erirken, kurşunsuz lehim 217 °C ve üzerinde sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Bu lehimlemeyi bir miktar zorlaştırır ancak elektronik devrelerinde daha yüksek sıcaklıklara dayanmasını da mümkün hale getirir.

RoHS direktifiyle kısıtlanmış maddelere uzun süreli maruz kalmak ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. RoHS, üreticileri ve distribütörleri kontrol altına almak, tüketicileri ve çevreyi korumak için uygulanmaktadır.

Avrupa Birliği pazarına ürün satmak isteniyorsa bu direktife uymak gerekir. RoHS direktifine uygun olmayan ürünler sattığı tespit edilen şirket hakkında yasal süreç başlatılır. İnceleme sonucunda para ya da hapis cezası verilebilir.

RoHS, bir ürünün CE işareti taşıması için uyması gereken yasal direktiflerden biridir. Ürün üzerinde CE işareti varsa bu onun RoHS direktifine uyumlu olduğu anlamına gelir. Ürünlerde RoHS uygunluğunu göstermek için “RoHS“, “RoHS Compliant“, “Lead Free RoHS Compliant” ifadelerini içeren logolar kullanılabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.