Dalga Boyu

Dalga boyu, bir dalga şeklinin tekrarlayan birimleri (iki tepe noktası) arasındaki mesafeyi belirtir. Dalga boyu, Yunancadaki lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir. Dalga boyu metre, mikrometre ve nanometre cinsinden ölçülür.

Dalga Boyu
28.03.2019
11.415
A+
A-

Dalga boyu, bir dalga şeklinin tekrarlayan birimleri (iki tepe noktası) arasındaki mesafeyi belirtir. Dalga boyu, Yunancadaki lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir.

Dalga boyu metre, mikrometre ve nanometre cinsinden ölçülür. Dalga boyu ne kadar küçükse, frekans o kadar yüksek demektir.

Işık bir elektromanyetik dalgadır. Işık, küçük enerji paketlerinin bir noktadan diğerine gitmesiyle hareket halindedir. Bu hareket esnasında parçacıklar bir dalga şeklini izler. Bu dalga şeklinin iki zirvesi arasındaki yatay mesafe dalga boyunu belirtir.

Işığın yalnızca küçük bir bölümü (dalga boyu) çıplak gözle görülür. 400-750 nm aralığında dalga boyuna sahip ışığı görebiliriz ve bu yüzden belirtilen aralıktaki ışığa görünür ışık adı verilir. Bundan daha uzun dalga boyları kızılötesi, daha kısa dalga boyları ise ultraviyole olarak adlandırılır.

Gama ışınları, röntgen ışınları, mikrodalgalar ve radyo dalgaları da aslında birer ışıktır.

Işığın farklı dalga boyları, onları farklı renkte algılamamıza yardımcı olur. Yani dalga boyu aslında ışığın rengini belirler.

Mavi: 450-500 nm
Yeşil: 500-570 nm
Sarı: 570-590 nm
Turuncu: 590-620 nm
Kırmızı: 620-750 nm

Belirtilen dalga boyu aralığında yer alan renkler birbiriyle aynı değildir. Mesela 500 nm dalga boyundaki yeşil, maviye daha yakın bir renktedir. 570 nm dalga boyundaki yeşil ise sarı renge daha yakın bir tondadır.

Beyaz ışıkta ise durum çok daha farklıdır. Beyaz ışık aslında bir renk değildir bu yüzden beyaz ışıkta tek bir dalga boyundan bahsetmek mümkün değildir. Beyaz ışık elde edebilmek için, dalga boylarının yani farklı renklerin bir karışımı gereklidir. Görünür ışık spektrumunun tüm dalga boyları, göze aynı anda ulaştığında beyaz renk olarak algılanır.

Beyaz ışığın rengi, renk koordinatları (x, y) veya buna bağlı olarak Kelvin değeri ile tanımlanır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.