Rakor

Kablonun kapalı bir muhafaza içine girmesini sağlayan ve bunu yaparken sızdırmazlığı koruyan mekanik bağlantı parçasına rakor adı verilir. Kablo rakorlarının boyutunu tanımlamak için farklı standartlar olsa da yaygın olarak kullanılan Alman PG (Panzergewinde) standardıdır.

Rakor
10.06.2020
2.775
A+
A-

Kablonun kapalı bir muhafaza içine girmesini sağlayan ve bunu yaparken sızdırmazlığı koruyan mekanik bağlantı parçasına rakor adı verilir.

Rakorlar, elektrikli cihazlar ve otomasyon sistemleri gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Dış ortamda çalışmak üzere tasarlanmış aydınlatma armatürlerinde de kablo girişlerinde rakor kullanılır.

Kablo rakorunun ilk işlevi kabloyu sabitlemektir. Rakor içerisine yerleştirilen kilitleme mekanizmaları, kablonun serbestçe çekilememesini sağlar. İkinci işlevi sistemi suya, toza ve neme karşı korumaktır.

Kablo rakorları, plastik, çelik, pirinç veya alüminyum malzemeden yapılabilir. Kablo rakoru seçerken çalışma sıcaklığı, basınç derecesi, kablo kalınlığı ve delik çapı gibi bazı faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.

Rakorların suya karşı dayanıklı ve sızdırmaz olması için içerisinde conta kullanılmaktadır. Tehlikeli bölgelerde kullanılacak elektrikli cihazlar için geliştirilmiş özel rakorlar, yanıcı gazların cihaz içerisine girmesini önlemede de görev alır.

Kablo rakorları genel olarak üç parçadan oluşur. Birinci parça kablo rakorunun gövdesidir. İkinci parça, altıgen kilit somunudur ve rakorun cihaz gövdesine monte edilmesini sağlar. Üçüncü parça, kabloyu sıkıştırmaya ve sabitlemeye yarayan dişli kapaktır.

Kablo rakorlarının boyutunu tanımlamak için farklı standartlar olsa da yaygın olarak kullanılan Alman PG (Panzergewinde) standardıdır. Bu standarda göre kablo rakorları PG7, PG9, PG11, PG13.5, PG16 gibi kısaltmalarla adlandırılır.

PG’nin önündeki sayı milimetre cinsinden maksimum kablo çapını (yaklaşık olarak) ifade eder. Örneğin PG7 kablo rakoru, 3 mm‘den 6,5 mm kalınlığa kadar kablolar ile kullanılabilir.

Kablo rakorlarının fiyatı kullanılan materyal ve ölçüye göre değişiklik gösterir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Mehmet Özyıldırım dedi ki:

    PG7 ve PG9 rekor montajı için hangi klavuzu kullanmak gerekir.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Mehmet Bey, PG7 için 12,50 mm, PG9 için 15,20 mm diş çapına sahip kılavuz kullanabilirsiniz.