Wallwasher

Geniş yüzeylerin aydınlatılması için kullanılan mimari aydınlatma elemanlarına wallwasher adı verilir. Wallwasher’ın Türkçe karşılığı Duvar Yıkayıcı’dır. Burada bahsedilen yıkama, duvarın ışıkla yıkanmasını yani ışıkla renklendirilmesini ifade etmektedir. Duvar üzerine yayılan ışık, tıpkı bir yağmur ya da su gibi duvarı yıkadığı için bu ismi almıştır.

Wallwasher
20.03.2019
1.378
A+
A-

Geniş yüzeylerin aydınlatılması için kullanılan mimari aydınlatma elemanlarına wallwasher adı verilir.

Wallwasher‘ın Türkçe karşılığı Duvar Yıkayıcı‘dır. Burada bahsedilen yıkama, duvarın ışıkla yıkanmasını yani ışıkla renklendirilmesini ifade etmektedir. Duvar üzerine yayılan ışık, tıpkı bir yağmur ya da su gibi duvarı yıkadığı için bu ismi almıştır.

Wallwasher genellikle, tarihi yapılarda, müzelerde, galerilerde, bina cephelerinde ve peyzaj aydınlatmasında kullanılır. Modern ya da tarihi, pek çok binanın dış cephesi wallwasherlar ile renklendirilmektedir.

Wallwasher iç mekanlarda da kullanılmaktadır. İç mekân aydınlatmalarında wallwasher kullanımı alanın daha ferah ve aydınlık görünmesine yardımcı olacaktır.

Wallwasher genellikle dikdörtgen, ince ve uzun bir çubuk şeklindedir.

Wallwasher, aydınlatılacak yüzey üzerinde ışığı eşit bir şekilde dağıtabilmek için özel optik materyale sahiptir. Işık dağılımı genellikle dar açılı lensler yardımıyla sağlanır. Işık açısı, aydınlatılacak yüzeyin genişliği ve yüksekliğine göre belirlenir.

Uzunluğu 5 metreye kadar olan duvarların aydınlatılması için 30 ve 60 derece, uzunluğu 10 metreye kadar çıkan duvarlar için ise 5 ve 10 derece ışık açısına sahip wallwasher kullanılabilir.

Montaj yerine göre de eğim hesabı yapılarak wallwasher belirli açıda yönlendirilir. Asimetrik ışık dağılımına sahip yani ışığı tek bir yönde toplayan wallwasherlarda ekstra bir eğim verilmesine gerek yoktur.

Bazı wallwasherlar, gömme şekilde de monte edilebilirler. Bu tür armatürler genellikle ışığın istenilen şekilde yönlendirilmesi için bir döndürme yuvasına sahiptir.

Uygulama türüne göre ışık rengi seçimi son derece önemlidir. Wallwasherlar sıcak beyaz, doğal beyaz, soğuk beyaz gibi beyaz renklerin yanı sıra pek çok farklı renkte ışık üretebilir. Kırmızı, yeşil, mavi ve amber en sık tercih edilen ışık renkleridir. Wallwasherlar ile RGB, RGBW ve RGBA gibi çok renkli uygulamalar yapmak da mümkündür.

Wallwasherlarda açma kapama, parlaklığın artırılıp azaltılması, renk değişimi gibi kontroller için PWM ve DMX gibi kontrol protokolleri kullanılmaktadır. Bu kontrol seçenekleri üreticiler tarafından opsiyonel olarak sunulmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.