LED Ne Zaman İcat Edildi?

LED, Light Emitting Diode yani Işık Yayan Diyot ilk olarak 1920’li yıllarda Rusya’da icat edildi. Ancak 1962 yılında Amerika’da bir elektronik bileşen haline getirilerek, kullanılmaya başlandı. Sırasıyla Kırmızı, Yeşil ve Mavi renkli LED’ler ortaya çıktı. İlerleyen yıllarda mavi LED çipleri, sarı renkli fosfor kaplama ile beyaz ışık yayan LED paketlerine dönüştürüldü.

LED Ne Zaman İcat Edildi?
22.01.2018
4.976
A+
A-

LED, Light Emitting Diode yani Işık Yayan Diyot ilk olarak 1920‘li yıllarda Rusya‘da icat edildi. Ancak 1962 yılında Amerika‘da bir elektronik bileşen haline getirilerek, kullanılmaya başlandı. Sırasıyla Kırmızı, Yeşil ve Mavi renkli LED’ler ortaya çıktı. LED’lerde ışık verimliliği bakımından 30 yılda, 0,001 lümen seviyesinden 1 lümen seviyesine, 1000 kat artış yaşandı.

İlerleyen yıllarda mavi LED çipleri, sarı renkli fosfor kaplama ile beyaz ışık yayan LED paketlerine dönüştürüldü. LED tarafından yayılan mavi ışık ile, fosfor kaplamanın yarattığı sarı ışığın karışımı beyaz ışığı ortaya çıkarıyor. Beyaz renkli LED’ler ve LED’lerin artan ışık çıktısı, onların bir süre sonra aydınlatma amacıyla kullanılmasına imkan sağladı.

Günümüzde LED’ler aydınlatma alanında öne çıkan bir teknoloji olmuştur. Kullanım alanı artmış, herkes tarafından bilinir hale gelmiştir. Başta yalnızca ticari uygulamalarda kendine yer edinen LED’ler, zamanla konutlara kadar girmeyi başarmıştır.

LED’ler için her on yılda yaklaşık %50 verimlilik artışı görülmektedir. Günümüzde çeşitli üreticiler 220 lm/W etkinlik faktörüne sahip LED’ler üretmekte ve bunu pazara sunmaktadır. Yani bu LED’ler 1W güç ile 220 lümen ışık üretmektedir.

LED’ler üzerindeki verimlilik artışı ne kadar sürer? Başka bir teknoloji LED’leri tahtından indirebilir mi? Tüm bu soruların cevaplarını zaman bize gösterecektir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. UsTa dedi ki:

    Sa çok iyi bir site girin bence çok güzel bilgimi de aldım şimdi aha gidiyorum

  2. efe öksüz dedi ki:

    gerçekten çok iyi