LED’lerdeki Sayılar (5050, 3528, 2835, 5630, 3030) Ne Anlama Geliyor?

LED’leri araştırırken 5050, 3528, 2835, 5630 ve 3030 gibi sayılarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle dekoratif aydınlatma maksadıyla kullanılan şerit LED’lerin tanıtımında bu sayıları görürsünüz. Bunlar endüstri genelinde yaygın olarak kullanılan LED çeşitleridir. Peki bu gizemli sayılar ne anlama geliyor?

LED’lerdeki Sayılar (5050, 3528, 2835, 5630, 3030) Ne Anlama Geliyor?
03.07.2020
6.008
A+
A-

LED‘ler evleri, ofisleri, fabrikaları ve daha birçok alanı aydınlatmanın en kolay ve en verimli yoludur. LED’lerin ucuzlamasıyla birlikte her geçen gün daha fazla kişi geleneksel aydınlatma çözümlerinden LED ışıklara geçmektedir.

LED’leri araştırırken 5050, 3528, 2835, 5630 ve 3030 gibi sayılarla karşılaşabilirsiniz. Aydınlatma sektöründe çalışmıyorsanız ve konuya biraz daha uzak ev tüketicisi iseniz bu sayılar size anlamsız gelebilir. Özellikle dekoratif aydınlatma maksadıyla kullanılan şerit LED‘lerin tanıtımında bu sayıları görürsünüz. Bunlar endüstri genelinde yaygın olarak kullanılan LED çeşitleridir. Peki bu gizemli sayılar ne anlama geliyor?

Karmaşık gibi görünen dört haneli sayılar aslında LED paketinin boyutlarını yani LED’in dış ölçülerini belirtir.

Örneğin; 3528 koduna sahip LED, 3,5 mm genişliğinde ve 2,8 mm uzunluğundadır. 5050 koduna sahip LED’ler ise 5 mm genişliğinde ve 5 mm uzunluğunda kare şeklindedir.

LED’lerin kalitesi çip, hammadde ve üretim süreci ile belirlenir. Dolayısıyla bu kodlar yalnızca LED’in boyutları ile ilgili bilgi verebilir.

Büyük boyutlu LED’lerin daha fazla ışık vereceğini düşünmek doğru değildir. LED’lerin ışık çıktısına etki eden pek çok faktör vardır. Bazı durumlarda küçük boyutlu LED’ler daha fazla ışık verebilir.

LED ölçüleri yukarıda belirtilen sayılar ile sınırlı değildir. Bu kodlardan herhangi birini en iyi ya da en kötü olarak kabul etmek doğru olmaz. Her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Sayılarla birlikte (başında ya da sonunda) SMD harflerini de görmüş olabilirsiniz. SMD‘nin açılımı Surface Mounted Device‘dır ve Türkçe karşılığıyla Yüzeye Monte Cihaz anlamına gelmektedir. Herhangi bir kablo kullanmadan lehimleme yoluyla doğrudan devre kartına monte edilen LED’lere SMD LED adı verilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.