LED Farlar Nasıl Çalışır?

LED teknolojisiyle donatılmış araç farları, kendinden önceki teknolojiler olan Halojen ve Xenon farlara göre daha az enerji harcar ve daha fazla ışık üretir. Daha verimlidir, daha az güç gerektirdiğinden akünün üzerindeki yükü azaltır ve yakıt tasarrufu sağlar. Zamanla Halojen ve Xenon far teknolojilerinin tarihe gömülmesi, yerini LED veya daha ileri bir teknolojiye bırakması bekleniyor.

LED Farlar Nasıl Çalışır?
28.03.2018
1.950
A+
A-

LED teknolojisi otomobiller için yeni ve üstün bir aydınlatma teknolojisidir. LED far tasarımlarında yüksek maliyetler ortaya çıkmaktadır. İşte bu yüzden LED farlar şuan için yalnızca Audi, BMW, Mercedes gibi üst sınıf markaların araçlarında kullanıyor. Ancak günümüzde Volkswagen ve Ford‘un bazı araçlarında da LED far opsiyonları yer almaya başladı. Zamanla Halojen ve Xenon far teknolojilerinin tarihe gömülmesi, yerini LED veya daha ileri bir teknolojiye bırakması bekleniyor.

Bir otomobil üzerinde sürüş güvenliğine etki eden pek çok unsur var. Bunlardan bir tanesi de kusursuz ki geceleri yolları aydınlatan araç farlardır. Karanlık gecelerde sürüş esnasında karşınıza çıkacak engelleri farlarınız sayesinde görebilirsiniz. Bu yüzden farlarınız güçlü olmalı, yolu kusursuz şekilde aydınlatmalıdır. Bunu yaparken de diğer araç sürücülerini rahatsız etmemelidir.

Geleneksel halojen ampuller, içerisindeki telin elektrik akımıyla ısıtılması sayesinde ışık yayar. Far içerisindeki özel tasarlanmış yansıtıcılar yaratılan bu ışığı yolun yüzeyine yansıtır. LED’ler ise üzerinden elektrik akımı akım geçtiğinde ışık yayan diyotlardır. Üzerinden geçen elektrik akımını kendinden önceki teknolojilere göre daha yüksek oranda ışığa çevirir. Enerjinin yalnızca küçük bir kısmı ısıya dönüşür.

LED‘ler üzerinde açığa çıkan ısı az olsa da hafife alınmamalıdır. Çünkü, LED’lerin ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Isınan LED’de performans kaybı yaşanır yani verdiği ışık miktarı azalır. Zamanla bu ışık çıktısında kalıcı kayıplar oluşur ve bir süre sonra tamamen bozulabilir. Far tasarımı yapılırken, ısıyı LED’lerden uzaklaştırılacak bir yapı düşünülmelidir. LED farlar, pasif soğutma adı verilen, fansız şekilde soğutulmaktadır.

LED farların bir diğer önemli avantajı da anında tam parlaklıkta yanabilmeleridir. Özellikle Xenon farlar uzunca bir süre sonunda tam parlaklığa ulaşıyordu. Halojen farlarda bu süre biraz daha kısa olsa da selektör performansında yetersiz kalacak derecede yavaştı. LED’ler tüm bu teknolojilere göre daha hızlı devreye giriyor ve anında yüzde 100 parlaklığa ulaşabiliyor.

LED teknolojisiyle donatılmış araç farları, kendinden önceki teknolojiler olan Halojen ve Xenon farlara göre daha az enerji harcar ve daha fazla ışık üretir. Daha verimlidir, daha az güç gerektirdiğinden akünün üzerindeki yükü azaltır ve yakıt tasarrufu sağlar.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.