Hollanda gazetesi De Telegraaf'a göre Amsterdam'da sadece bir hafta içinde Porsche marka 20 aracın farları çalındı. Farların çalınması olağandışı bir durum olmayabilir ancak bunun arkasındaki amaç çok daha ilginç görünüyor. Bu olaydan esrar yetiştiricilerinin sorumlu olduğundan şüpheleniliyor.
Başkan Biden'ın yönetimi altındaki ABD Enerji Bakanlığı (DOE), yüksek enerji tüketimine sahip akkor ampullerin kullanımdan kaldırılması için yeni verimlilik kuralına son şeklini verdi. Bu düzenlemeye göre tüm ampullerin watt başına en az 45 lümen ışık yayması gerekiyor.
Günümüzde üst ve orta sınıf araçlar fabrika çıkışlı olarak LED farlar ile donatılmış olarak gelmektedir. Eski araçların farlarını da uygun tipte LED far ampulleriyle yükseltmek mümkündür. Peki farlarına sonradan LED ampul takılan bu araçlar muayeneden geçiyor mu?
Avrupa Birliği düzenlemeleri uyarınca; tasarruflu ampul olarak da bilinen kendinden balastlı kompakt floresan lambalar, 2700 lümen üzerindeki lineer halojen lambalar, düşük voltaj reflektörlü halojen lambalar ve düşük performanslı LED lambalar, 1 Eylül 2021'den sonra tamamen yasaklanıyor.
Işık, hayatın ihtiyaçlarından biridir. Güneş ışığı olmadığında yapay ışığa ihtiyaç duyulur ve bu ihtiyaç tarihte farklı ışık kaynaklarının kullanılmasına neden olmuştur. Elektriğin bulunmasından önce aydınlatma ihtiyacı ateş, kandil, meşale, mum, gaz lambası ile sağlanırken, elektriğin icadından sonra akkor ampullerin kullanımıyla başlayan süreç LED'lerin aydınlatma maksatlı kullanımına kadar ilerlemiştir.
Halojen, periyodik tabloda 7A grubunda bulunan tepkimeye eğilimli ametalleri tanımlayan bir kimya terimidir. Halojen lamba, halojen gazı içerir ve akkor lambaların gelişmiş bir türüdür. Halojen lamba içerisinde tungsten metalinden yapılmış bir filaman (ince tel) bulunur. Lamba kapsülü kuvars malzemeden yapılmıştır ve içerisine iyot ve brom gazları doldurulmuştur.
Bazı modern avizelerde yaklaşık 40W güç çeken G9 duylu halojen kapsül ampullerden kullanılır. Bu ampuller yaklaşık 400-500 lümen parlaklığa ve 2.000-2.500 saat kullanım ömrüne sahiptir. Bu ampulleri yine G9 duylu, aynı ya da daha fazla parlaklığa sahip kapsül LED ampullerle değiştirerek enerji tasarrufu yapabilir, elektrik faturanızın ciddi oranda düşmesini sağlayabilirsiniz.
LED, Halojen, CFL gibi ışık kaynaklarının parlaklık seviyelerini kullanıcıların istediği seviyeye getirilmesini sağlayan güç elektroniği devre elemanlarından oluşan devreye dimmer adı verilir.
Ayşe Nihan Avcı, 1987 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Kocatepe Mimar Kemal Lisesi’nde görmüştür. 2005 yılında Çankaya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nü kazanmış, hazırlık okulu dahil 2010 yılında mezun olmuştur.
Avrupa Birliği, aydınlatma aygıtlarında enerjinin verimli kullanılması için yeni bir düzenleme getiriyor. Bu düzenleme ile, 85 lm/W etkinlik faktörü altındaki aydınlatma elemanları yasaklanıyor. Bu gelişme sonrasında, aydınlatma sektöründe üretimin LED teknolojisi yönünden hız kazanması bekleniyor.
LED teknolojisiyle donatılmış araç farları, kendinden önceki teknolojiler olan Halojen ve Xenon farlara göre daha az enerji harcar ve daha fazla ışık üretir. Daha verimlidir, daha az güç gerektirdiğinden akünün üzerindeki yükü azaltır ve yakıt tasarrufu sağlar. Zamanla Halojen ve Xenon far teknolojilerinin tarihe gömülmesi, yerini LED veya daha ileri...
LED lambalar günümüzde her alanda kullanılmaya başladı. Renk ölçüm cihazlarında Tungsten lamba yerine enerji tasarruflu LED lamba kullanılabilir mi? Bir kimyager arkadaşımız sordu, Aydınlatma Portalı kurucusu Emre Yılmaz cevapladı.
Pelsan Blog'da yayınlanan bir yazıda halojen lambaların kullanımına ilgili yasağın 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle geçerli olacağına dikkat çekildi. Bu karar ile 2025 yılına kadar yaklaşık 15 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiş olacak. Bu sayede küresel ısınmayla mücadelede 1 adım ileri gidilmiş olacak.