Güneş Panelleri Doğrudan Yüke Bağlanabilir Mi?

Voltaj dalgalanmalarına, aşırı yüklenmeye ve kesintilere karşı hassas olmayan elektrikli cihazları doğrudan güneş paneline bağlamak mümkündür. Güneş paneli ve yük arasında hiçbir şey olmaması maliyetin önemli ölçüde düşük olması anlamına gelir. Bu çalışma prensibi, tarımsal sulama uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Güneş Panelleri Doğrudan Yüke Bağlanabilir Mi?
04.10.2022
5.485
A+
A-

Güneş enerjisi sistemleri çoğunlukla aynı şekilde çalışır. Güneş panelleri, güneşten gelen ışığı emer ve elektriğe dönüştürür. Üretilen enerji bir pil yardımıyla depolanır. Elektrik enerjisi, inverter adı verilen dönüştürücü yardımıyla elektrikli cihazlarla uyumlu elektrik gücüne dönüştürülür.

Güneş panelleri yalnızca doğru akım (DC) elektrik üretir. Birçok tüketici elektroniği ise alternatif akım (AC) elektrik kullanır. Bu tür cihazları çalıştırmak için bir pil, şarj kontrol cihazı ve invertera ihtiyaç duyulur. Güneş panellerini, şarj regülatörü, pil ve inverter olmadan doğrudan yüke bağlamak, elektronik cihazlar için birçok potansiyel sorun yaratır.

Güneş panellerinin boyutu ne olursa olsun elektrikli cihaza maksimum gücü sağlayamayacaktır. Güç talebi çok fazla ise panel aşırı yüklenebilir ve sonucunda hasar görebilir.

Güneş panelinin çıkışı genellikle dalgalıdır. Yükü, aşırı şarjdan, ani güç dalgalanmalarından, güç düşüşlerinden ve kesintilerden koruyacak hiçbir şey yoktur. Bunlar, bağlı olan yükün hızlı bir şekilde yıpranmasına yol açar.

Çoğu elektronik ve cihaz, voltaj dalgalanmalarına karşı duyarlı oldukları için doğrudan güneş panellerine bağlanamaz. Panelleri doğrudan yüke takmak, sayısız yeniden başlatma, boşaltma ve yeniden yükleme döngüsüne neden olur. Bunu yapmak cihaza ve panellere zarar verebilir.

Güneş panelleri, sadece teknik özelliklerin eşleştiği motor, su pompası ve fan gibi cihazlara doğrudan bağlanabilir. Güneşin yoğunluğu gün boyunca değiştiği için tutarlı bir güç üretmek mümkün değildir. Üretilen enerji depolanmadığından geceleri ve bulutlu havalarda cihazın çalışması mümkün değildir.

Üretici tarafından 100 W olarak işaretlenen bir güneş paneli sadece mükemmel koşullar altında 100 W’lık bir elektrik gücü üretebilir. Bu güneş panelinin çıktısı genellikle 50 W seviyesiyle sınırlı kalacaktır. Bu nedenle güneş panelinin doğrudan bir yüke bağlanması planlanıyorsa panelin gücü, yükün gücünün en az 1,5 katı (tercihen 2 katı) olmalıdır.

Özetle, voltaj dalgalanmalarına, aşırı yüklenmeye ve kesintilere karşı hassas olmayan elektrikli cihazları doğrudan güneş paneline bağlamak mümkündür. Güneş paneli ve yük arasında hiçbir şey olmaması maliyetin önemli ölçüde düşük olması anlamına gelir. Bu çalışma prensibi, tarımsal sulama uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassas elektronikleri ise doğrudan güneş paneline bağlanması iyi bir fikir değildir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.