Bir kWh enerjinin maliyeti, abone tipine ve tarifesine göre değişiklik gösterir. Ülkemizde mesken aboneleri için 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh’e kadar 2,07 TL, 240 kWh’ten fazlası için 3,11 TL’dir. Bu tutarlara tüm vergiler (enerji bedeli, dağıtım bedeli, elektrik tüketim vergisi ve katma değer vergisi) dahildir.
Güç ve enerji, elektrik ve elektronik sistemlerde kullanılan iki ana terimdir. Çoğu kişi enerji ve gücün aynı kavramlar olduğunu düşünür. Bu iki terim birbiriyle bağlantılıdır ancak aynı değildir. Enerji, temel olarak iş yapma yeteneğidir. Güç ise birim zamanda kullanılan enerjinin miktarıdır.
Elektrikli cihazlar kullandığımız hatta kullanmadığımız zamanlarda bile enerji tüketerek elektrik faturamızın yüksek gelmesine sebep olabiliyor. Peki elektrik faturasını düşürmenin kolayca uygulayabileceğimiz etkili yolları nelerdir?
Işık, foton adı verilen küçük enerji paketlerinden oluşur. Işık enerjisi, bir elektromanyetik radyasyon çeşididir ve insan gözüyle görülebilen tek enerji biçimidir. Işık enerjisi, dalgalar şeklinde hareket eder ve çok hızlıdır. Güneş, yıldızlar, lambalar, lazerler ve sıcak nesneler ışık enerjisi örnekleridir
LED ampuller, düşük güç tüketimi ve yüksek ışık çıktısı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir LED ampul, akkor, halojen ve floresan lambalardan daha az elektrik harcar. Her gün 5 saat boyunca çalıştırılan 10 W’lık bir LED ampul, ayda 1,50 kWh enerji tüketir ve bu da faturaya 2,63 TL tutarında etki eder.
Güneş panelleri, güneş ışığını yakalar ve onu elektriğe dönüştürür. Güneş ve güneş paneli arasındaki herhangi bir engel üretilen enerji miktarını önemli ölçüde düşürür. Gölgelenmeyi önlemek ve verimi en üst düzeye çıkarmak için güneş paneli sıraları arasında yeterli boşluk olmalıdır.
Kapasitör ve süper kapasitörler, elektrostatik alan biçiminde enerji depolayan pasif bileşenlerdir. Her ikisinin işlevi enerji depolamak olsa da aralarında bazı önemli farklılıklar vardır. Süper kapasitörler, normal kapasitörlere göre daha fazla şarj depolayabilir ve bir pilden çok daha hızlı enerji sağlayabilir.
Güneş enerjisi sisteminin beklenen şekilde çalışması için iyi bir tasarıma sahip olması gerekir. Güneş enerji sistemi tasarımı, yük hesabı, güneş paneli sayısının belirlenmesi, depolama ihtiyacının belirlenmesi, dönüştürücü kapasitesinin seçilmesi şeklinde 4 adımda yapılır.
Light + Building fuarı bu sene 2-6 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleşti ve yeni takvim 3-8 Mart 2024 olarak belirlendi. Katılımcı ve ziyaretçi sayılarının geçen yıllara oranla çok daha düşük olmasından da anlaşılacağı gibi bu seneki fuarın öncekilerin tadını vermediğini söylemek doğru olacaktır.
Çift yüzlü (bifacial) güneş paneli, önden ve arkadan her iki yüzeyden de ışığa maruz kaldığında elektrik üretebilen güneş panellerine verilen isimdir. Çift yüzlü güneş paneli, hem ön tarafından hem de arka tarafından gelen ışığı emen güneş hücrelerine sahiptir.
Kinetik enerji, hareket halindeki bir nesnenin sahip olduğu enerjidir. Potansiyel enerji ise nesnenin konumu veya durumu nedeniyle sahip olduğu enerjidir. Kinetik enerji ve potansiyel enerji arasındaki temel fark budur. Kinetik enerji ve potansiyel enerjinin her ikisi de enerji birimi olan Joule (J) ile ifade edilir.
Solar kiremit, kiremit benzeri tasarıma sahip küçük güneş panellerine verilen isimdir. Sıradan güneş panelleri ile arasındaki fark, güneş panelleri mevcut bir çatı üzerine takılırken solar kiremitler, normal kiremitlerin yerini alır ve çatı konstrüksiyonunun bir parçasıdır. Esasen solar kiremitler, tüm çatıyı bir güneş paneline dönüştürür.
Voltaj dalgalanmalarına, aşırı yüklenmeye ve kesintilere karşı hassas olmayan elektrikli cihazları doğrudan güneş paneline bağlamak mümkündür. Güneş paneli ve yük arasında hiçbir şey olmaması maliyetin önemli ölçüde düşük olması anlamına gelir. Bu çalışma prensibi, tarımsal sulama uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çatıya montaj ve zemine montaj olmak üzere temel iki tür güneş enerjisi kurulum seçeneği vardır. Çatıya monte güneş panelleri, yerden tasarruf sağlar ve kurulumu daha ucuzdur. Yere monte güneş panelleri ise daha fazla yer kaplar ancak rutin temizlik ve bakım için daha erişilebilirdir.
Güneş panelleri, güneş ışığını emerek elektrik akımına dönüştürür. Üretilen elektrik enerjisi, güneş ışığının ne kadar emildiğiyle ilişkilidir. Güneş panellerinin kirli olması, veriminin düşeceği ve yeterli miktarda enerji üretemeyeceği anlamına gelir.
Güneş enerjisi, elektrik faturasını düşürmek, enerji bağımsızlığına katkıda bulunmak ve çevresel etkileri azaltmak gibi bir dizi fayda sağlar. Güneş enerjisinin sunduğu kayda değer avantajların yakında nispeten küçük sayılabilecek kusurlar da vardır.
Güneş enerji sistemlerinde en yaygın kullanılan pil türleri lityum iyon (Li-ion) ve lityum demir fosfat (LiFePO4)’tır. Her birinin enerji yoğunluğu, pil ömrü, depolama kapasitesi, deşarj oranı, güvenlik avantajları ve üretim maliyeti gibi kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır.
Güneş panelleri, güneş ışınlarını emerek elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Güneş panelleri, rüzgar, dolu veya diğer herhangi bir dış faktör tarafından hasar görmediği sürece onlarca yıl çalışmaya devam eder. Güneş panellerinin ömrü yaklaşık olarak 25-30 yıl kadardır. Bu sürenin sonunda bile enerji üretmeye devam eder.
Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak artan enerji maliyetleri, tüm dünyada hükümetleri zorluyor. Fransa hükümeti, enerji maliyetlerini azaltmak ve önümüzdeki kışa hazırlanmak için ışıkların kapatılmasını ve klimaların kısılmasını istiyor.
Başkan Biden'ın yönetimi altındaki ABD Enerji Bakanlığı (DOE), yüksek enerji tüketimine sahip akkor ampullerin kullanımdan kaldırılması için yeni verimlilik kuralına son şeklini verdi. Bu düzenlemeye göre tüm ampullerin watt başına en az 45 lümen ışık yayması gerekiyor.
12