Tam Sinüs İnverter ve Modifiye Sinüs İnverter Arasındaki Fark Nedir?

Solar inverter, güneş enerjisi kurulumunda çok önemli bir bileşendir. İnverter (invertör, evirici), güneş panelinde üretilen ve akülerde depolanan gücü DC’den AC’ye çevirir. Tam sinüs inverter ve modifiye sinüs inverter olmak üzere iki ana tip inverter bulunmaktadır.

Tam Sinüs İnverter ve Modifiye Sinüs İnverter Arasındaki Fark Nedir?
22.03.2022
9.808
A+
A-

Solar inverter, güneş enerjisi kurulumunda çok önemli bir bileşendir. İnverter (invertör, evirici), güneş panelinde üretilen ve akülerde depolanan gücü DC’den AC’ye çevirir. Tam sinüs inverter ve modifiye sinüs inverter olmak üzere iki ana tip inverter bulunmaktadır.

Elektrikli cihazların büyük bir çoğunluğu AC enerjisi kullanır. Bu nedenle güneş enerjisi sisteminde üretilen DC enerjinin dönüştürülmesi gerekir. İnverter, DC’yi AC’ye dönüştürür ve voltajı değiştirir. Bu sayede elektrikli cihazlar fişe takılarak kullanılabilir. İnverter, bağlı bileşenlere ve üniteye herhangi bir zarar gelmesini önlemek için hem DC girişe hem de AC çıkışa aşırı yük koruması sağlar.

Tam Sinüs İnverter Nedir?

Tam sinüs inverter, gerçek bir sinüs dalgasıyla çok yakından eşleşen çıkış voltajına sahiptir. Tam sinüs dalgalı inverter, elektrikli cihazları çalıştırmak için daha temiz, daha yumuşak, daha sessiz ve daha güvenilir elektrik enerjisi sağlama yeteneğine sahiptir. Yeni TV’ler, bilgisayarlar, buzdolapları, bulaşık makineleri ve mikrodalgalar gibi hassas cihazları çalıştırmak için tam sinüs inverterlere ihtiyaç duyulur. Güneş enerjisi kurulumuna ve enerji ihtiyaçlarına göre çeşitli kapasitelerde saf sinüs dalgalı inverterler bulunmaktadır.

Modifiye Sinüs İnverter Nedir?

Modifiye sinüs inverter, kare dalga formunda sinüs dalgasını taklit etmeye çalışır. Modifiye sinüs dalgalı inverter çıkış voltajı incelendiğinde polaritenin aniden pozitiften negatife geçtiği görülür. Burada merdiven basamaklarını andıran bir görüntü oluşur. Bu değişken dalga, hassas ekipmanları olumsuz etkileyebilir. Bu tür dönüştürücülere bağlı cihazlarda çoğu zaman bir uğultu duyulur. Modifiye sinüs inverter, tam sinüs dalgalı inverter’a göre daha küçük güç dalgaları ürettiğinden yüzde 30’a kadar daha fazla güç kullanır ve tam kapasitede çalıştırılamaz.

Tam Sinüs İnverter Nerelerde Kullanılır?

Televizyon, bilgisayar, yazıcı, projeksiyon gibi hassas elektronik cihazları ve buzdolabı, klima, mikrodalga gibi AC motorlu cihazları çalıştırmak için tam sinüs inverter kullanılmalıdır.

Modifiye Sinüs İnverter Nerelerde Kullanılır?

Su pompası, eski tüplü televizyonlar, telefon şarj cihazı gibi hassas elektroniklerin olmadığı basit sistemlerde modifiye sinüs inverter kullanılabilir.

Tam Sinüs Mü, Modifiye Sinüs Mü?

Tam sinüs inverter, geçmişte pek çok tüketici için pahalı bir seçenekti. Günümüze gelindiğinde tam sinüs inverter maliyetleri düşmeye devam ettikçe, daha uygun fiyatlı hale gelmektedir. Güç sağlamak için sınırlı, basit cihazlarınız varsa ve verimlilikle ilgilenmiyorsanız modifiye sinüs dalgalı invertör hala uygun seçenektir. Ancak cihazlarınızın güvenli ve en yüksek verimde çalışacağından emin olmak istiyorsanız tam sinüs dalgalı inverter satın almanız gerekir.

İnverter Gücü Ne Kadar Olmalıdır?

İnverter, tıpkı güneş panelleri gibi Watt cinsinden derecelendirilir. Solar inverter, güneş panellerinden gelen DC elektriği dönüştürdüğü için güneş panellerinin ürettiği tüm gücü işleme kapasitesine sahip olmalıdır. Genel bir kural olarak, inverter boyutu, güneş panellerinin DC gücüne benzer olmalıdır. Yani 3.000 W’lık güneş panelleri kullanıyorsanız 3.000 W civarında bir inverter satın almanız gerekir.

En Çok Satan İnverter Markaları Nelerdir?

Piyasada pek çok farklı üreticiye ait çeşitli kapasitelerde tam ve modifiye sinüs inverter bulunmaktadır. Güneş enerjisi endüstrisinde yaygın olarak bilinen inverter markaları aşağıdaki gibidir.

1) Powermaster
2) Tommatech
3) Mexxsun
4) Lexron
5) Piranha
6) Voltronic
7) KOBB
8) TechMore
9) Technomax
10) Tescom

Yukarıdaki markalarla ya da başka markalarla ilgili tecrübelerinizi yorum bölümü aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.