Yatak Odalarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?

Yatmak ve iyi bir uyku için ihtiyacımız olan tek şey karanlıktır. Ancak yatak odasını yatmanın dışında başka şeyler yapmak için de kullandığımızdan, bu alanlarda aydınlatma önemli bir unsur haline geliyor. Genel itibariyle bir yatak odasında 100 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülmektedir.

Yatak Odalarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?
08.12.2017
926
A+
A-

Yatak odası yatmanın dışında pek çok amaç için kullanılır. Zamanımızın büyük bir çoğunluğu salon veya oturma odasında değil yatak odasında geçmektedir.

Yatmak ve iyi bir uyku için ihtiyacımız olan tek şey karanlıktır. Ancak yatak odasını yatmanın dışında başka şeyler yapmak için de kullandığımızdan, bu alanlarda aydınlatma önemli bir unsur haline geliyor. Kitap okumak, giyinmek, makyaj yapmak gibi.

Genel itibariyle bir yatak odasında 100 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülmektedir. Bu seviyede aydınlatma, odada işleri halletmek için yeterli ışık sunarken, iyi bir uykuya geçişe engel olmayacaktır.

Yatak odalarında direkt veya endirekt aydınlatma armatürleri kullanılabilir. Direkt aydınlatma elemanları iyi bir genel aydınlatma sunarken, endirekt aydınlatmalar görsel rahatlık sunar.

Yatak odasında bir masa veya ayna varsa bu alanlar için görev aydınlatmaları kullanılabilir.

Avizeler, sarkıtlar, abajurlar, lambaderler, duvar aplikleri ve masa lambaları yatak odalarında sıkça kullanılan aydınlatma elemanlarıdır.

Yatak odalarında kullanılacak aydınlatmaların sıcak beyaz renkte, sarıya yakın olması önerilmektedir. Soğuk beyaz renklerin uykuya geçmede zorluk yarattığı pek çok araştırma sonucunda doğrulanmıştır.

Giyinme işlemini de yatak odasında yaptığımızdan, bu alanlarda yüksek renksel geriverim indeksine sahip ışık kaynakları tercih edilmelidir. Bu sayede giysileri gerçek renklerinde daha yakın şekilde görür, dışarı çıktığımızda bir sürprizle karşılaşmayız.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.