TÜBİTAK’a Proje Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel sektör kuruluşları, proje esaslı araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetleri için TÜBİTAK’tan maddi destek alabilir. TÜBİTAK’ın bu amaçla hazırladığı farklı destek programları bulunmaktadır. Firmalar kendilerine uygun destek programına proje fikirleriyle birlikte başvuruda bulunabilir.

TÜBİTAK’a Proje Başvurusu Nasıl Yapılır?
03.05.2019
5.905
A+
A-

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) amacı Türkiye’deki bilimsel, teknolojik çalışmaları teşvik etmek ve yönlendirmektir. Bu kapsamda yenilikleri desteklemek, geliştirmek, özendirmek ve izlemek TÜBİTAK’ın temel görevleri arasındadır. Bu çalışmalar Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülmektedir.

Özel sektör kuruluşları, proje esaslı araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetleri için TÜBİTAK‘tan maddi destek alabilir. TÜBİTAK’ın bu amaçla hazırladığı farklı destek programları bulunmaktadır. Firmalar kendilerine uygun destek programına proje fikirleriyle birlikte başvuruda bulunabilir.

TÜBİTAK‘ın güncel destek programları aşağıdaki gibidir.

1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
1503 – Proje Pazarları Destekleme Programı
1505 – Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
1507 – TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri
1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı
1512 – Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
1513 – Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı
1514 – Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP)
1601 – Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı
1602 – TÜBİTAK Patent Destek Programı

TÜBİTAK‘a ilk kez proje başvurusunda bulunacak Küçük ve Orta büyüklükte işletmeler (KOBİ), 1507 kodlu TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı‘nı tercih edebilir. Programda projenin toplam bütçesi 500.000 ₺ ile sınırlandırılmıştır. Bu programda destek süresi en fazla 18 ay, uygulanacak destek oranı ise yüzde 75‘dir. Yani 18 aylık bir projede toplam 500.000 ₺ harcama yaptığınızda bu tutarın yüzde 75‘i olan 375.000 ₺ TÜBİTAK tarafından firmanıza ödenir. Yapılan bu ödeme geri ödemesiz (hibe) şeklindedir.

Bu programda yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konuları kapsam içerisindedir. Yani, başvuru yapılacak proje konusu bu başlıklardan bir ya da birkaçını karşılıyor olmalıdır.

Proje başvuruları, elektronik ortamda TEYDEB Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden yapılmaktadır. Proje başvurusu yapmadan önce, Yeni Kullanıcı Kaydı yaparak bir hesap oluşturulmalıdır. Bu kayıt firma yöneticisi veya firma çalışanı tarafından yapılabilir.

Hesaba giriş yapıldıktan sonra bu hesabın kuruluşla ilişkilendirilmesi gereklidir. Bunun için sistemde bir kuruluş listesi bulunmaktadır. Eğer firmanız bu listede yoksa, TÜBİTAK TEYDEB Teknik Destek Birimi ile iletişime geçilmelidir.

PRODİS sistemine giriş yaptıktan sonra önce “1501,1507,1509 Programları Proje Önerisi Hazırlama İşlemleri” ardından “Yeni Proje Önerisi Tanımla” butonuna basarak proje başvurusunu başlatabilirsiniz. Açılan pencerede projenin adını girmeniz ve destek programı seçimi yapmanız istenir.

Bu işlemleri yaptıktan sonra proje başvuru ekranı oluşturulur. Bu ekranda sırasıyla kuruluş bilgileri ve özeti, projenin endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü, proje planı ve kuruluş alt yapısı, projenin ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği, proje bütçesi ve ekler başlıkları altında tüm bilgileri doldurmanız gereklidir.

Proje ile ilgili bilgileri doldurduktan sonra başvuruyu TÜBİTAK‘a gönderebilmek için ön kayıt işlemi yapılması gereklidir. Aynı ekranda “Ön Kayıt Formu” butonuna basarak ön kayıt formunu indirebilirsiniz. Bu form gerekli belgelerle birlikte TÜBİTAK‘a posta yoluyla ya da elden teslim edilmelidir. Ön kayıt işlemi gerçekleştiğinde “TÜBİTAK’a Gönder” butonu aktif hale gelecektir. Bu butona basarak proje başvurusunu tamamlayabilirsiniz.

Proje başvurusu tamamlandıktan sonra ön değerlendirmeye girer. Ön değerlendirmeden sonra ise hakem değerlendirmesine girer. Proje bütçesine göre bir ya da birden fazla hakem görevlendirilerek firmanızı ziyaret eder. Hakem ziyaretinde proje yürütücüsü ve proje çalışanları sunum yaparak projeyi anlatır. Hakem, ziyaretin ardından rapor düzenleyerek TÜBİTAK’a gönderir. Bu raporun gönderilmesinden sonra proje komiteye gönderilir. Komitede görüşülür ve karara bağlanır. Proje desteklemeye uygun görülürse destek süreci başlatılarak firmaya sözleşme gönderilir.

Projenin değerlendirilmesi, komitede görüşülmesi ve karara bağlanması yaklaşık olarak 2-6 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 22 Yorum
  1. Halil dedi ki:

    Bilgiler için teşekkürler

  2. MEHMET ÖZTÜRK dedi ki:

    ORTAOKUL NASIL BAŞVURU YAPACAKTIR.HANGİ ROLLE KURUM ADI VS NELERDİR

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından çağrılarla düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na başvuruda bulunabilirsiniz. Proje başvuruları, TÜBİTAK BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

  3. Muhammed dedi ki:

    iyi çalışmalar benim firmam yok ama bir projem var bireysel olarak nasıl projemin başvurusunu yapabilirim bir yazılım şirketiyle görüşmeden önce tubitak a sunmak istiyorum yardımcı olur musunuz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, bireysel başvurularınız için 1512 kodlu Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BİGG)’nı kontrol etmenizi öneririm. Bu programda girişimcilerin iş fikirleri uygulayıcı kuruluşlara sunulur. İş fikri başvurularının yapılacağı uygulayıcı kuruluşların listesine TÜBİTAK internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

  4. İrem dedi ki:

    Emre Bey merhaba,
    1505 başvurularıyla ilgili detay göremedim. Müşteri kuruluş başvuruyu nasıl gerçekleştirebiliyor.Direk yetkilendirme yaparak proje yürütücüsüne mi devrediyor ?
    Eğer müşteri kuruluş başvuruyu yapıyorsa daha sonraki izleme ve raporlama sürecinde yürütücü kuruluş nasıl takibi sağlıyor?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba İrem Hanım, size yanlış bilgi vermek istemem ancak 2016 yılından beri 1505 – Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı’na yeni başvuru alınmadığı şeklinde bir bilgi anımsıyorum. Bunu kontrol eder misiniz?

  5. Emin AYAZ dedi ki:

    EMRE BEY,Ben çok mükemmel buluş yaptım. Doğal tarım ilacını kendim üretip,satmak istiyorum .TÜBİTAK dan destek alabilir miyim? Teşekkürler…

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Emin Bey, TÜBİTAK’ın 1512 kodlu BiGG programına bireysel başvuruda bulunabilirsiniz. KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı sizin için daha uygun olabilir. Onu da incelemenizi öneririm.

  6. Toprak dedi ki:

    Merhaba Emre Bey,
    Savunma Sanayi ile ilgili bireysel bir fikrim var.
    Ancak fikir,teknolojik altyapılı. Bu nedenle projelendirme konusunda ne yapacağımı daha doğrusu bunu nasıl ve kime sunacağımı ve ayrıca fikrin güvende olup olmayacağını bilmiyorum.
    Bu konuda yardımınızı bekliyorum.
    Saygılarımla.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, iletişim formu aracılığıyla detayları paylaşmanızı rica ederim. Ben gerekli yönlendirmeleri yapmak için yardımcı olmaya çalışacağım.

      https://aydinlatma.org/iletisim

  7. ASYA dedi ki:

    Merhaba benim depremle ilgili bir projem var nereye sunabilirim. 12 yaşındayım, bana yardımcı olun.

  8. Oğuzhan dedi ki:

    İyi günler Emre bey, Tubitak 1507 kapsamında başvuru yapmak istiyoruz ancak yaklaşık bir haftadır firma ön kaydımız onaylanmadı. Bu işlem yaklaşık kaç gün sürüyor acaba, yarın son gün tubitaka mail atmamıza rağmen herhangi bir dönüş olmadı. Firma bilgilerimizi posta yolu ile Tubitaka göndererek ön kayıt başvurusunda bulunduk. Hala onay aşamasında deniyor.
    Teşekkür ederim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Oğuzhan Bey, ön kayıt süreci 1-2 hafta aralığında sürebiliyor. 1507 programının 2020 yılı 2. çağrısı için ön kayıt son tarihi 28 Ağustos 2020’ydi. Çağrı kapanış tarihi 15 Eylül 2020 olsa da ön kayıt işleminin o tarihe kadar tamamlanması gerekiyordu. Ön kayıt evraklarını bu tarihten sonra teslim ettiyseniz kaydınız onaylanmamış olabilir.

  9. gamze dedi ki:

    İyi günler Emre Bey teknoparkta bir arge firmasıyız hayvan barınaklarının havalandırılması ile ilgili hakdem sürecinden geçen bi,r projemiz mevcut tübitak teydebe başvuru yapabilir miyiz? Açık olan çağrı var mı şu an teşekkürler

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Gamze Hanım, projeniz ile TÜBİTAK’a başvuruda bulunabilirsiniz. 1501 ve 1507 destek programlarının 2020/2 çağrıları yeni kapandı. Şu an için açık bir çağrı bulunmuyor. Önümüzdeki yıl ilk çağrıda başvurunuzu yapabilirsiniz.

  10. özge dedi ki:

    Merhaba Emre Bey, ben hazır olan projelerde görev almak istiyorum nerden başvuru yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Özge Hanım, projesi kabul edilen firmalar ile iletişime geçmeniz gerekir. Bunun için TÜBİTAK internet sitesindeki “Duyurular ve Haberler” bölümünü takip edebilirsiniz. Çağrı sonuçları açıklandığında kabul alan firma listesi bu sayfada açıklanmaktadır.

  11. RIDVAN dedi ki:

    merhabalar emre bey tasarladığımız projeyle tubitak başvurmak istiyoruz.
    projemiz sağlık sektörüyle alakalı nasıl bir yol izlemeliyiz bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Rıdvan Bey, firmalar için hazırladığımız uygulamalı bir eğitim programımız var. TÜBİTAK Projesi Yazma Eğitimi hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantı aracılığıyla erişebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/uygulamali-tubitak-projesi-yazma-egitimi.html

  12. Pelin Özer dedi ki:

    Merhaba, ismim Pelin. İnternet üzerinden TUBİTAK ile ilgili araştırma yaparken web sitenizdeki benzer içeriklerle karşılaştım ve mail göndermek istedim. Ben yüksek lisans öğrencisiyim ve tez dönemine geçeceğim. Tezim için hologram- yapay zeka- 3D gözlüklerle çalışmalar yapmak istiyorum ama bütçem yeterli değil. TUBİTAK için nasıl bir proje yürütebilirim? Nasıl başvuruda bulunabilirim, böyle bir çalışmaya destek verir mi?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Pelin Hanım, Tübitak’ın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik hazırlanan 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nı inceleyebilirsiniz.

      https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/akademik/ulusal-destek-programlari/icerik-1001-bilimsel-ve-teknolojik-arastirma-projelerini-destekleme-programi