Detaylı İş-Zaman Çubuk Grafiği Nasıl Hazırlanır?

TÜBİTAK projelerinin başvuru sürecinde iş paketlerini ve zamanlamasını gösteren iş-zaman çubuk grafiği istenir. Bu grafik, projenin başlangıcından bitişine kadar hangi tarihte hangi işlerin yapılacağını anlatır.

Detaylı İş-Zaman Çubuk Grafiği Nasıl Hazırlanır?
20.10.2020
2.636
A+
A-

TÜBİTAK projelerinin başvuru sürecinde iş paketlerini ve zamanlamasını gösteren iş-zaman çubuk grafiği istenir. Bu grafik, projenin başlangıcından bitişine kadar hangi tarihte hangi işlerin yapılacağını anlatır.

TÜBİTAK proje başvurularında, projenin ana iş paketlerini ve zamanlamasını gösteren özet iş-zaman grafiği otomatik olarak oluşturulur. Bu grafik çoğunlukla yeterli görünmemektedir. Bu yüzden projenin ana iş paketleri ve bu paketlere bağlı alt iş paketlerini gösteren detaylı iş-zaman çubuk grafiği hazırlanmalıdır.

İş-zaman çubuk grafiğinin hazırlanması için Microsoft Excel ve Microsoft PowerPoint gibi ofis yazılımları kullanılır. Hazırlanan dosya, PDF (.pdf) formatına dönüştürülerek sisteme yüklenir.

Oluşturulacak grafik tablosunun başına proje adı ve firma adı yazılır. Projenin her ayı için ayrı ayrı sütunlar oluşturulur ve başına ay adı yazılır. Ay isimlerinin üstünde yıl ve altı aylık proje dönemi (2021/1 ya da 2021/2 şeklinde) yazılır.

Her bir iş paketi için yeni bir satır oluşturulur ve iş paketi adının yanına iş paketinin başlangıç ve bitiş tarihleri ile süresi yazılır. Her ana iş paketinin altında alt iş paketleri listelenmelidir. Örneğin; “Ön Hazırlık ve Taslak Model Çalışmaları” ana iş paketinin altına “Güncel piyasa araştırması yapılması” ve “Standartlardaki güncellemelerin kontrolü” gibi alt iş paketleri eklenmelidir. Her iş paketi için bu şekilde alt iş paketleri oluşturulmalıdır.

Tablodaki ana iş paketlerine karşılık gelen tüm aylar tabloda işaretlenir. Alt iş paketleri için de ayrı ayrı işaretleme yapılmalıdır. Alt iş paketlerinin tarihleri ile ana iş paketlerinin tarihleri uyumlu olmalıdır.

Grafik ya da tablo oluşturulduktan sonra farklı kaydet denilerek PDF formatına dönüştürülmelidir. Oluşturulan dosyada tüm sütunların tek sayfaya sığdırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Sayfa düzeni yatay ya da dikey olabilir.

Detaylı iş-zaman çubuk grafiği şablonunu indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Şablon dosyası, Excel çalışma kitabı (.xlsx) formatındadır. Bu şablonu, proje iş planınıza uygun şekilde güncelleyerek proje başvuru süreçlerinde kullanabilirsiniz. İş planı şablonu, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı destek programlarına başvurularda da kullanılabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.