TÜBİTAK Projelerinde Kabul Oranı Nedir?

TÜBİTAK proje çağrılarına başvuru yaptıktan sonra değerlendirme süreci başlamakta ve sonucunda projenin desteklenmesine ya da reddedilmesine karar verilmektedir. TÜBİTAK’ın destek programlarına her yıl yüzlerce başvuru yapılmaktadır. Projelerden kaç tanesinin kabul edildiğini (desteklendiğini) merak ediyor musunuz?

TÜBİTAK Projelerinde Kabul Oranı Nedir?
26.03.2021
1.028
A+
A-

TÜBİTAK‘ın sanayi kuruluşları için farklı destek programları bulunmaktadır. En çok başvuru yapılan destek programları, 1501 kodlu Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ve 1507 kodlu KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı‘dır. Her iki destek programı için de yılda iki kez başvuru alınmaktadır.

Bu destek programlarının dışında farklı zamanlarda özel destek programları da açılmaktadır. Örneğin; 2020 yılında hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip projeleri desteklemek için Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı açılmıştır.

TÜBİTAK proje çağrılarına başvuru yaptıktan sonra değerlendirme süreci (ön değerlendirme, hakem değerlendirmesi, komitede görüşülmesi) başlamakta ve sonucunda projenin desteklenmesine ya da reddedilmesine karar verilmektedir. TÜBİTAK’ın destek programlarına her yıl yüzlerce başvuru yapılmaktadır. Projelerden kaç tanesinin kabul edildiğini (desteklendiğini) merak ediyor musunuz?

KOBİ ölçeğindeki kuruluşların başvuru yapabildiği, azami 3 kez (ortaklı başvurularda 5 kez) destek alınabilen 1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı‘na 2019 yılında toplam 1.082 proje başvurusu yapılmıştır. Program kapsamında 281 projenin desteklenmesine karar verilmiş, 801 proje reddedilmiştir. Bu çağrıda proje kabul oranı yüzde 25,9 olarak ortaya çıkmıştır.

KOBİ ölçeğindeki kuruluşların herhangi bir desteklenmiş proje sınırı olmaksızın başvuru yapabildiği 1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı‘na 2019 yılında toplam 2.461 proje başvurusu yapılmıştır. Program kapsamında 948 projenin desteklenmesine karar verilmiş, 1.513 proje reddedilmiştir. Bu çağrıda proje kabul oranı yüzde 38,5 olarak gerçekleşmiştir.

Düzenli olarak açılmayan özel destek programlarına ise çok daha az başvuru yapılmaktadır. Örneğin, 2020 yılında açılan Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı‘na yalnızca 105 başvuru yapılmıştır. Bu başvuruların 79‘unun desteklenmesine karar verilmiş, 26 proje reddedilmiştir. Özel çağrıda proje kabul oranı yüzde 75,2 olmuştur.

Yukarıdaki örneklerden anlaşıldığı üzere düzenli olarak açılan çağrılarda kabul oranı yüzde 25 ile yüzde 38 aralığındadır. Özel çağrılarda ise başvuru sayısı azalmakta ve buna bağlı olarak kabul oranı yüzde 75 seviyesini geçmektedir.

Uzun dönem mercek altına alındığında ise 1995’ten 2019’a kadar geçen 24 yıllık süreçte 1501 ve 1507 kodlu programlara toplam 43.695 proje başvurusu yapıldığı, yüzde 50,9 oranla 22.247 projenin desteklendiği görülmektedir. Bu durumda son dönemde TÜBİTAK projelerine başvuru sayısının arttığı ve kabul oranının düştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu içeriğin hazırlanmasında TÜBİTAK’ın resmi internet sitesindeki duyurulardan ve 2019 yılı için hazırlanmış faaliyet raporundaki verilerden yararlanılmıştır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.