İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyonun pek çok çeşidi olsa da temel olarak dört inovasyon çeşidi öne çıkmaktadır. Başlıca inovasyon çeşitleri; ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu, süreç inovasyonu ve pazarlama inovasyonu olarak sıralanabilir.

İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
17.12.2021
7.937
A+
A-

İnovasyonun pek çok çeşidi olsa da temel olarak dört inovasyon çeşidi öne çıkmaktadır. Başlıca inovasyon çeşitleri; ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu, süreç inovasyonu ve pazarlama inovasyonu olarak sıralanabilir.

Yeni bir ürün geliştirmek veya mevcut ürün üzerinde değişiklik yaparak piyasaya sunmaya ürün inovasyonu adı verilir. Cep telefonlarının zamanla küçülmesi ve dokunmatik ekranlarla donatılması ürün inovasyonuna örnek olarak gösterilebilir.

Yeni bir hizmet yaklaşımında bulunmak veya mevcut hizmeti önemli ölçüde değiştirerek sunmaya hizmet inovasyonu adı verilir. İnternet üzerinden yemek siparişi verilmesi, market alışverişlerinin kapıya kadar getirilmesi, otobüslerde televizyon yayını yapılması hizmet inovasyonuna örnek olarak gösterilebilir.

Bir ürünün üretimi ya da dağıtımında farklı yöntemlerin geliştirilmesi veya mevcut yöntemlerin iyileştirilmesine süreç inovasyonu adı verilir. Otomobil üreticilerinin müşterilerini tasarım sürecine dahil eden tasarım sistemleri, tam zamanlı üretim yapılması, seri üretim bantlarının kullanılması birer süreç inovasyonu örneğidir.

Bir ürünün ya da ambalajının farklı tasarımlarla yenilenmesi, farklı pazarlama yaklaşımlarının kullanılması veya mevcut yaklaşımların geliştirilmesine pazarlama inovasyonu adı verilir. Otobüslerde tutacakların kol saati şeklinde baskılı olması, altınların farklı gramlarda paketlenerek kart şeklinde piyasaya sunulması, çocuklar için yarış arabası şeklinde yatak modeli tasarlanması pazarlama inovasyonuna örnek olarak gösterilebilir.

Şirketler, günümüz piyasa koşullarında rekabetçi kalabilmek için bir ya da birden fazla inovasyon türünü kendi alanına özelleştirerek uygulayabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.