Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu yapmak için bir patent ofisi ya da patent vekili ile çalışmak zorunlu değildir. Aracı kuruluşlarla çalışmak süreci daha basit hale getirse de masrafları bir hayli artırmaktadır. Bu yazıda patent başvurusunu nereden ve nasıl yapacağınızı öğrenebilir, sürecin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
28.12.2020
1.851
A+
A-

Patent başvurusu yapmak için bir patent ofisi ya da patent vekili ile çalışmak zorunlu değildir. Aracı kuruluşlarla çalışmak süreci daha basit hale getirse de masrafları bir hayli artırmaktadır. Bu yazıda patent başvurusunu nereden ve nasıl yapacağınızı öğrenebilir, sürecin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Patent vekilleri ile görüştüğünüzde patent başvurusunda onlarla çalışmak zorunda olduğunuz gibi bir fikre kapılabilirsiniz. Patent başvurusu ve sonrasındaki işlemler aslında herkesin anlayabileceği ve tek başına yürütebileceği bir süreçtir. Sadece patent başvurusu için aracı kuruluşlar 3.000 TL‘ye yakın ücret talep etmektedir. Patent başvurusu yapmak için yatırılması gereken resmi harç ücreti ise sadece 50 TL‘dir.

Geçmiş dönemlerde patent başvurusu yapmak oldukça zahmetliydi. Günümüzde ise Türk Patent ve Marka Kurumu‘nun EPATS adındaki Elektronik Başvurusu Sistemi yardımıyla marka tescil, faydalı model ve patent başvuruları oldukça kolay hale getirilmiştir. EPATS sayesinde sadece 9 adımda patent başvurusunu tamamlamak mümkündür. EPATS’a giriş yapabilmek için e-Devlet şifresine sahip olmak yeterlidir.

Patent başvurusuna başlamak için EPATS’a giriş yaptıktan sonra Benim Sayfam bölümünde Yeni Başvuru başlığı altından Patent Başvurusu‘nu seçerek Git butonuna basmanız gerekir. Sonraki sayfada Kurumsal ya da Bireysel başvuruyu seçebileceğiniz bir ekran bulunmaktadır. Burada e-posta adresi ve cep telefonu numarası gibi bilgilerinizi girerek başvuruya devam edebilirsiniz.

Sonraki sayfada Buluş Başlığı ve Buluş Özeti bölümlerinin doldurulması gerekir. Tarifname Dili bölümüne Türkçe seçebilirsiniz. Erken Yayın Talebi bölümüne Hayır, Başvuru ile Birlikte Araştırma/İnceleme Talebi bölümüne Talep Etmiyorum seçeneklerini işaretleyebilirsiniz. Patent Sınıfı konusunda bilginiz yoksa bu bölümü boş bırakabilirsiniz. “Buluş, genetik kaynağa veye genetik kaynakla bağlantılı geleneksel bilgiye dayanıyor.” ve “Buluş, kamu destekli proje sonucunda ortaya çıkmıştır.” bölümlerinde Hayır seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu bölümler başvurunuza göre değişiklik gösterebilir. Devam et butonuna basarak sonraki ekrana geçebilirsiniz.

Rüçhan Bilgileri bölümünü boş bırakarak Başvuru/Buluş Sahibi Bilgileri ekranına geçebilirsiniz. Gerçek kişi adına başvuru yapılacaksa başvuru sahibi ve buluş sahibi olarak aynı kişi seçilebilir. Firma adına başvuru yapılacaksa başvuru sahibine firma, buluş sahibine gerçek kişi eklenmelidir. Buluş sahibinin her koşulda gerçek kişi olması gerekmektedir. Buluş Sahibi gerçek kişiyi eklerken Başvuru Hakkı Beyanını bölümünde Hizmet İlişkisi, Başvuru Sahibi ya da Firma Sahibi/Ortağı seçeneklerinden biri işaretlenmelidir.

Başvurunun sonraki adımında PDF formatında tarifname yüklenebilen bir ekran gelecektir. Tarifname, İstem, Özet ve Resimler ayrı ayrı PDF dosyaları olarak yüklenmelidir. Üst kısımda bu dosyaların sayfa sayısının girileceği bir bölüm bulunmaktadır. Bu dosyaları nasıl hazırlayacağınızla ilgili bilgiyi Tarifname, İstemler, Özet ve Resimler Nasıl Hazırlanır? başlıklı yazıdan edinebilirsiniz. Dosyaları tek tek yükledikten sonra İleri diyerek başvurunun son aşamasına gelebilirsiniz.

Son aşamada başvuru özetini görebileceğiniz bir ön izleme ekranı çıkacaktır. Burada bilgileri kontrol ederek ödeme adımına geçebilirsiniz. Ödeme sayfasında Patent Başvuru Ücreti olan 50 TL‘yi kredi kartınızla hemen ödeyebilirsiniz. Ödeme sonrasında başvurunuzun tamamlandığını gösteren bir mesaj alacaksınız.

İşte tüm süreç bu kadar basittir. Başvuru tamamlandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvuruda bir eksik olup olmadığı kontrol edilir. Bir eksiklik olması durumunda eksikliğin giderilmesi için başvuru sahibine 2 ay süre verilir. Bu süre içerisinde eksikler giderilmezse başvuru reddedilir. Eğer herhangi bir eksiklik yoksa başvuru sahibinin sırasıyla Araştırma Raporu ve İnceleme Raporu talep etmesi gerekir. Bu aşamalar ile ilgili bilgileri de sonraki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.