Rozans

Avizelerin tavanla birleştiği noktadaki elektriksel bağlantıları ve askı aparatlarını gizlemek için kullanılan kapaklara rozans denir. Rozans kapağı genellikle daire, yarım küre veya kubbe şeklindedir. Modern avizelerde kare ve dikdörtgen şekilde rozans kapakları da kullanılmaktadır.

Rozans
30.09.2020
2.243
A+
A-

Avizelerin tavanla birleştiği noktadaki elektriksel bağlantıları ve askı aparatlarını gizlemek için kullanılan kapaklara rozans denir.

Avize montajında ilk önce avize tavana tutturulur. Avizeyi tavana asmak için genellikle piton kanca vidası adı verilen soru işareti şeklindeki özel vida kullanılır. Tavana uygun ölçüde bir delik delinir, dübel yerleştirilir ve vida çevrilerek yerine takılır. Avize kanca üzerine takılarak tutturulur.

Daha sonra avize üzerindeki lambalara elektrik enerjisini taşıyacak elektrik bağlantıları gerçekleştirilir. Elektrik bağlantısı için genellikle vidalı klemens adı verilen bağlantı ekipmanları kullanılır. Elektrik bağlantılarında klemens kullanılması sonraki süreçte arıza tespiti, onarımı ve avize değişimi gibi işlemleri kolay hale getirmektedir.

Kanca, askı aparatları, klemens ve elektrik kabloları tavanda çirkin bir görüntü oluşturur. Bu kötü görüntünün gizlenmesi için rozans adı verilen kapak şeklindeki avize aksesuarı kullanılır. Rozans kapağı genellikle daire, yarım küre veya kubbe şeklindedir. Modern avizelerde kare ve dikdörtgen şekilde rozans kapakları da kullanılmaktadır.

Rozans genellikle metal malzemeden imal edilir. İhtiyaca göre siyah, beyaz, gri gibi farklı renklerde boyanabilir. Klasik görünüm için krom ya da bakır eskitme gibi uygulamalar da yapılmaktadır.

Bir avize üzerinde bir ya da birden fazla rozans olabilir. Rozans kapağının ortasında yaklaşık olarak 1 cm çapta delik bulunur. Bu delikten avizeyi taşıyacak zincir, tel, halat ya da boru ve elektrik kabloları geçirilir. Örümcek avize olarak bilinen çok kollu avizelerde kullanılan rozans kapağı üzerinde kablo sayısına göre çok sayıda (3, 6, 8 ya da daha fazla) delik bulunabilir.

Rozans kapağının asıl amacı askı aparatları ve kablo bağlantını gizlemektir. Bu sebeple rozans üretiminde çoğunlukla olarak 0,5 mm kalınlıkta metal malzeme kullanılması yeterli görülmektedir. Rozans gövdesi, taşıyıcı bir görev üstlenecekse daha yüksek dayanıklılığa sahip kalın metal tercih edilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.