Lehim

Isıtıldığında eriyen, elektronik bileşenlerle devre kartı arasındaki mekanik ve elektriksel bağlantıyı kalıcı biçimde sağlayan malzemeye lehim denir. Elektronik endüstrisinde sıkça kullanılan geleneksel lehim yüzde 60 kalay ve yüzde 40 kurşun karışımından yapılır.

Lehim
24.04.2020
1.532
A+
A-

Isıtıldığında eriyen, elektronik bileşenlerle devre kartı arasındaki mekanik ve elektriksel bağlantıyı kalıcı biçimde sağlayan malzemeye lehim denir.

Devrenin çalışması için elektriksel bağlantı son derece önemlidir. Bileşenlerin yerinde sabit kalması için de mekanik bağlantı önemlidir. Lehim, bu iki gerekliliği sağlamak için sağlam bir malzemeden üretilmeli ve bu malzeme iyi bir elektrik iletkeni olmalıdır. Lehim oksidasyon ve korozyon etkilerine karşı da dayanıklı olmalıdır.

Lehim genellikle ince bir tel şeklinde üretilir. Bu onu çeşitli uygulamalar için kolay uygulanabilir hale getirir. Elektronik endüstrisinde sıkça kullanılan geleneksel lehim yüzde 60 kalay ve yüzde 40 kurşun karışımından yapılır.

Bu tür lehim telleri 180°C – 190 °C aralığında düşük bir erime noktası sıcaklığına sahiptir. Lehimleme işlemi için havya ucu sıcaklığı en az 300 °C olmalıdır. Sıcaklık artırılırken çok dikkatli olunmalıdır çünkü yüksek sıcaklık devre bileşenlerinin yanmasına sebep olabilir.

Bazı ülkelerde çevresel endişeler nedeniyle kurşun bazlı lehim satışı yasaklanmıştır. Bu ülkelerde çok çeşitli bileşimlerden oluşan kurşunsuz lehim kullanılmaktadır. Kurşunsuz lehimler daha yüksek oranda kalay içeriğine sahip olduğundan daha yüksek erime noktasına sahiptir. Bu da uygulama için daha yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulacağı anlamına gelir.

Lehimleme öncesinde lehim yapılacak yüzey düzgün bir şekilde temizlenmelidir. Havya ucu ve lehim teli lehim yapılacak noktaya temas ettirilir. Lehim kısa süre içerisinde eriyerek iki bileşen arasına dağılır. Havya ucu uzaklaştırılarak lehimin soğuması beklenir.

Lehimleme yapılan alan iyi havalandırılmalıdır. Mümkünse bir vantilatör veya duman aspiratörü ile çalışma alanındaki hava temizlenmelidir. Erimiş lehim tarafından üretilen dumanı solumak ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.