Philips LED Lamba İncelemesi

Geçtiğimiz günlerde en çok satılan LED lambalarla ilgili inceleme yapacağımız Aydınlatma Portalı’nın sosyal medya hesaplarında duyurulmuştu. Testimize ilk olarak Philips’in CorePro modeli LED lambası ile başlıyoruz. Bakalım kutu üzerindeki değerler doğru mu? Bu ürün ev kullanıcılarına hitap ediyor mu?

Philips LED Lamba İncelemesi
23.11.2016
1.221
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde en çok satılan LED lambalarla ilgili inceleme yapacağımız Aydınlatma Portalı’nın sosyal medya hesaplarında duyurulmuştu. Testimize ilk olarak Philips’in CorePro modeli LED lambası ile başlıyoruz. Bakalım kutu üzerindeki değerler doğru mu? Bu ürün ev kullanıcılarına hitap ediyor mu?

Philips CorePro LED Lamba’yı Migros’tan 16,90 TL’ye aldım. Kolay ulaşılabilir bir lamba, hemen hemen çoğu yapı markette bulunuyor. Philips’in E27 duylu CorePro modeli LED lambasının etiketine göre, 10,5W güçte 1055 lümen ışık akısına sahip görünüyor. Watt başına lümen hesabı yapıldığında 100 lm/W etkinlik faktörüne ulaşıyoruz. 3000K renk sıcaklığında olan ürün için 15.000 saat ömür ve 50.000 kez aç kapa ömrü ön görülüyor. Bu günde 10 saat kullanıma göre 4 yıl ürün ömrü ediyor.

Piyasadaki LED lambalarda 50.000 saatler, 60.000 saatler havada uçuşurken 15.000 size az gelebilir. Diğer LED lambaların üzerinde belirtilen ürün genellikle LED’in LM80 raporuna göre belirlenmiş L70 ömür öngörüsüdür. Bu tarz lambalarda LED’in arızalanmasına gerek kalmadan çoğu zaman sürücü elektronik kısmı pes eder.

Yine kutu üzerinde anında %100 parlaklığa ulaşabileceği, dimmerlarla kullanılamayacağı belirtiliyor. Enerji sınıfı ise yine kutu üzerinde A+ olarak belirtiliyor. Ürün ölçüleri ise 107×61 mm. Kutu altında diğer tüm lambalar gibi Çin’de üretildiği yazıyor.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-2

philips-corepro-led-lamba-incelemesi

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-4

Öncelikle kısaca neden 3000K renk sıcaklığını tercih ettiğimden bahsetmek istiyorum. Bu konuda yapılan araştırmalara göre 5000-6500K gibi soğuk beyaz ışık, insanlar üzerinde bir takım olumsuz etkiler gösteriyor. Beyaz ışığın içerisindeki yüksek mavi oranı sebebiyle biyolojik ritmin bozulmasıyla, uyku sorunları oluşabiliyor. Evlerimizde her akşam bu ışığa maruz kaldığımız düşünüldüğünde, renk sıcaklığı seçiminin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Tüm bu sebeplerden ötürü, portalımızda gerçekleştireceğimiz ev tüketicilerine hitap eden tüm ürün incelemelerini sıcak beyaz ışığa sahip ürünlere göre yapacağız.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-5

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-6

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-7

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-8

Kutu tasarımı oldukça güzel, CRI hariç gerekli tüm bilgiler kutu üzerinde yer alıyor. Sade tasarımı, teknik verilerin grafiksel olarak gösterilmesi ile ürün raftayken sizi kendine çekiyor. Kutu içerisinde lamba boştaydı. Yani kutuyu salladığınızda lamba boşta hareket ediyor. Eminim bununla ilgili testler yapılmıştır.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-11

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-9

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-10

Güç ölçümü ile başlıyoruz, 217,2V gerilim altında yaptığımız ölçüme göre lamba şebekeden 10,2W güç çekiyor. Bu değer kutu üzerinde belirtilen değere çok yakın, sadece -%3’lük bir sapma görünüyor. Oldukça başarılı, bu konuda Philips’i tebrik etmemiz gerekiyor. 1 saatlik test sonucunda maksimum güç 11,0W olarak görüldü. Güç faktörü ise 0,66 olarak ölçüldü.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-12

Testimizin ikinci kısmında UPRtek’in MK350 modeli taşınabilir LED spektrometresi ile ışık ölçümlerini gerçekleştireceğiz. Bu cihaz bize ürünün renk sıcaklığını, renksel geriverim performansını, lüks değerini, dalga boyunu, spektronumu ve renk koordinatlarını gösterebilir. Renk sıcaklığı ölçümü 3034K olarak yapıldı. Zaten kutu üzerinde 3000K olarak belirtiliyordu, +%1 hata payı ile bu değeri de yakalıyor. Renksel geriverim yani CRI 82 olarak ölçüldü. Başarılı bir değer, kutu üzerinde neden belirtilmedi anlamadım.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-13

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-15

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-16

Aydınlatma seviyesi ölçümüne geldi sıra. Ölçüm 75 cm uzaklıktan yapıldı ve cihazda 441 lüks değeri görüldü. Bu da matematiksel hesaplamalarla 248 cd değerine eşittir. Bu değer bize karşılaştırmalar için yardımcı olabilir.

Flicker ölçümünü de VISIO’nun mobil uygulaması ile yapıyoruz. Flicker’ın kelime anlamı titreşimdir. Aydınlatma aygıtlarındaki ışık titremeleri de fotometrik flicker olarak adlandırılır. Fotometrik Flicker ışık kaynağındaki anlık ışık yoğunluğu değişimi olarak tanımlanabilir. Flicker frekansı 134 Hz, flicker yüzdesi ise %10 olarak ölçüldü.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-14

Gelelim testimizin son kısmına, bu bölümde 1 saat çalışma sonundaki lamba gövdesinin sıcaklığını ölçeceğiz. Sıcaklık ölçümünü Fluke 61 modeli el tipi kızılötesi termometre ile yapacağız. Sıcaklık ürün ömrünü etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir. LED’ler uzun ömür sahip ancak belirli şartlar altında. Üretici LED’in datasheetinde jonksiyon sıcaklığının kaç olması gerektiğiyle ilgili bilgiyi verir. Jonksiyon sıcaklığı da doğrudan ölçülemez. Lamba üreticileri lehim noktası sıcaklığını ölçerek, jonsiyon sıcaklığına matematiksel hesaplamalar ile ulaşmaya çalışır. 23 °C ortam sıcaklığında, 1 saat çalışma sonunda gövde sıcaklığı 83,4 °C dereceye ulaştı. Yine bu sıcaklık değerini lambaları karşılaştırırken kullanabiliriz.

philips-corepro-led-lamba-incelemesi-17

Evlerimizin salon, oturma ve yatak odaları için genellikle 100-200 lüks aydınlatma seviyesi önerilir. Bu lamba ile 11 m2 alana sahip bir oda bu aralıkta aydınlatma değerlerine ulaşabilir. Daha geniş odalar için birden fazla lamba kullanabilirsiniz.

Bu test, ev kullanıcıları için yaptığımız ilk lamba testi olduğundan konuyu tüm detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Karşılaştırmalar için önümüzdeki haftalarda yayınlayacağımız diğer testleri takip edebilirsiniz. Yerli ve yabancı tüm lamba markaların test etmeyi planlıyoruz. Siz de test edilmesini istediğiniz bir lamba önermek isterseniz, yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. utku dedi ki:

    Çok bilgilendirici bir site olmuş.Yazılar,yorumlar ve testler hepsi kaliteli.Hepsini keyifle okudum.

  2. Birol dedi ki:

    Emre Bey gerçekten çok yararlı bi bilgilendirme olmuş. Değerler ve matematiksel veriler müthiş. İmkanınız ve zamanınız olursa aynı Watt değerinde Duracell led ampül değerlendirmesi yapabilirseniz karşılaştırma açısından daydalı olacağını düşünüyorum.
    Saygılarımla,

  3. Osman ASLAN dedi ki:

    Bu led lamba göz için gerçekten sağlıklı mı ACABA

  4. Ahmet Aslan dedi ki:

    Çok güzel açıklamalar.