PAR, PPF ve PPFD Nedir?

Bitki yetiştirme tesisiniz için aydınlatma sistemi araştırıyorsanız aşina olmadığınız pek çok terimle karşılaşmışsınızdır. Bitki yetiştiriciliğinde; PAR, PPF ve PPFD en çok karşılaşacağınız kısaltmalardır. Peki bu kısaltmalar ne anlama geliyor?

PAR, PPF ve PPFD Nedir?
04.10.2021
3.407
A+
A-

Bitki yetiştirme tesisiniz için aydınlatma sistemi araştırıyorsanız aşina olmadığınız pek çok terimle karşılaşmışsınızdır. Bitki yetiştiriciliğinde; PAR, PPF ve PPFD en çok karşılaşacağınız kısaltmalardır. Peki bu kısaltmalar ne anlama geliyor?

PAR‘ın açılımı Photosynthetically Active Radiation yani Türkçe karşışığıyla Fotosentetik Aktif Radyasyon‘dur. Işığın 400 nm 700 nm spektral aralığında yer alan bölümü, bitkiler tarafından fotosentez sürecinde kullanılabilir. Bu bölge insan gözünün görebileceği ışık aralığına çok yakındır. Bu aralıktaki ışığın yoğunluğu PAR değerini belirler.

PPF‘nin açılımı Photosynthetic Photon Flux yani Türkçe karşışığıyla Fotosentetik Foton Akısı‘dır. PPF, ışık kaynağı tarafından yayılan fotonların sayısını belirtir. PAR değerinde olduğu gibi yalnızca 400700 nm dalga boyu aralığı dikkate alınır. PPF değerinin birimi saniyede yayılan ışık parçacığı miktarı µmol/s‘dir.

PPFD‘nin açılımı ise Photosynthetic Photon Flux Density yani Türkçe karşışığıyla Fotosentetik Foton Akısı Yoğunluğu‘dur. PPFD, bitkiye ulaşan yararlı ışığın miktarını ifade eder. Diğer bir deyişle, saniyede belirli bir yüzeye düşen fotosentetik aktif fotonların sayısını belirtir ve birimi µmol/(m²s)‘dir.

Bu terimler bitki yetiştiriciliğinde kullanılan ışık kaynaklarının performansı hakkında temel bilgiler verir. Özellikle, PPF değeri ile farklı ışık kaynakları kolaylıkla karşılaştırılabilir. Bu karşılaştırma yönteminde tek sorun üretici tarafından sağlanan katalog verilerinin güvenilirliğidir.

Uygulama alanınıza ve planlarınıza göre en uygun sistemi seçmek için tüm faktörler göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. GreggDog dedi ki:

    Интересно!

  2. Kubilay Erkaya dedi ki:

    Kolay gelsin kardeşim. Ben Kubilay ERKAYA Elk.Yük.Müh. Bir firmaya çilek sera aydınlatması kuracağım. Bu konuyu bilmiyorum. Bu yaptığım birçok tesis içinde malesef sera hiç olmadı. Firma armatür seçimi ve armatür yerlerine kendisi karar veriyor. Gördüğüm kadarıyla kara düzen yapıyorlar. Fazla alt yapıları yok. Sizi tesadüfen gördüm. Yanlış bir iş yapılmasına gönlüm razı olmadı. Bu konuda görüşüp, sizin fikrinizi almak istiyorum. Slmlr.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Kubilay Bey, danışmanlık hizmetimiz ile ilgili detaylara aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/genel-danismanlik-hizmeti.html