Bitki Yetiştiriciliğinde Hangi Renk Işık Ne İşe Yarar?
Yaygın olarak kullanılan bitki yetiştirme lambaları mavi ve kırmızı renkte ışık yaysa da bu lambalarda çok farklı renk kombinasyonları bulunmaktadır. Çünkü, her rengin bitki üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Peki bitki yetiştiriciliğinde hangi renk ışık ne işe yarar?
Bitki yetiştiriciliği, son yıllarda artan ilgi ve teknolojik gelişmeler sayesinde önemli bir ivme kazanmıştır. Özellikle kapalı alanlarda yapılan bitki yetiştiriciliğinde, doğal ışık yetersiz kalabileceği için yapay ışık kaynakları kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu noktada, doğru ışık renginin seçimi, bitkilerin sağlıklı büyümesi ve verimli ürün elde edilmesi için büyük önem taşır.
Yaygın olarak kullanılan bitki yetiştirme lambaları mavi ve kırmızı renkte ışık yaysa da bu lambalarda çok farklı renk kombinasyonları bulunmaktadır. Çünkü, her rengin bitki üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır.
Işığın rengi ışığın dalga boyu ile belirlenir. Bitki yetiştiriciliğinde 380 nm‘den 840 nm‘ye kadar geniş bir aralıkta ışıklar kullanılmaktadır. Bu aralık ultraviyole ışıklardan koyu kırmızı ışıklara kadar uzanmaktadır. Peki bitki yetiştiriciliğinde hangi renk ışık ne işe yarar?
380 nm – 390 nm aralığına denk gelen ultraviyole ışıklar, bitkilerin çiçeklenmesine rehberlik eder.
400 nm – 410 nm aralığına denk gelen viyole mavi renkli ışıklar, bitkinin yeşil yaprak gelişimini destekler.
440 nm – 460 nm aralığına denk gelen mavi ışık, kök büyümesini ve yeşil yaprak büyümesini destekler.
585 nm – 595 nm aralığına denk gelen sarı ışık, besin içeriğini ve eser elementleri arttırarak tadı iyileştirir.
600 nm – 610 nm aralığına denk gelen turuncu ışık, kök ve yaprak kalitesini arttırır, meyvenin tadını iyileştirir.
660 nm – 670 nm aralığına denk gelen kırmızı ışık, bitkinin fotosentezini ve fotoperiyodunu destekler.
730 nm – 840 nm aralığına denk gelen koyu kırmızı ışık ise, bitkinin büyüme ve çiçeklenme performansını dolayısıyla verimi arttırır.
Yukarıda görüldüğü gibi, bitkinin büyüme hızını, meyvenin ve yaprağın tadını, rengini ve daha birçok özelliğini değiştirmek için bitki yetiştiricileri tarafından çok farklı renkte ışıklar kullanılmaktadır.
Eğer bir bitki yetiştirme ışığı tasarlamak istiyorsanız öncelik sıranızı belirleyerek yukarıdaki renklerden bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Işık renginin bitki üzerindeki etkilerini anlamak, bitkilerinizin ihtiyacına en uygun ışık spektrumunu belirlemenizi sağlayarak daha sağlıklı ve verimli bitkiler yetiştirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayın ki, doğru ışık seçimi bitkilerinizin büyüme ve gelişme sürecinde kritik bir rol oynar.
homojen sarı led bitkilerde ne işe yarar?
Merhaba, sarı renkli ışığın bitkiler üzerindeki etkisi yukarıdaki metinde anlatılmıştır.
meraba ben az ışık alan bi alanda bitki yetiştiriyorum ama bitkilerin kök ve gelişim için daha fazla ışığa ihtiyacı var bana bu konuda yardımcı olur musunuz led aydınlatmaları nereden alabilirim?
RGB led ile günün farklı saatleri farklı ışıklar versem nasıl olur sizce?
Merhaba Erkin Bey, RGB LED’ler eğlence amaçlı tasarlanmıştır. Bu nedenle bitki yetiştirme maksatlı kullanımı pratikte uygun değildir. Eğer bütçeniz düşükse 3500 K renk sıcaklığına sahip beyaz LED’leri kullanmanızı öneririm.
Merhaba emre bey,
Evde bitki yetiştirmek için önereceğiniz, profesyonel Led lambaların, marka, model ürün kodu ve renkleri şeklinde bir bilgi verebilir misiniz, teşekkürler.
Merhaba Ali Bey, evde bitki yetiştirmek için genellikle standart E27 duylu lambalar, şerit LED’ler ve küçük projektörler kullanılmaktadır. Ev kullanımı için önerebileceğim bitki yetiştirme ışıklarına aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
http://zxro.com/HgB
Merhaba iyi günler Ben bu konuda araştırma yaparken izlediğim yabancı videolardan beyaz ışığın bütün renkleri içerdiği için bitkilerin daha hızlı büyüdüğünü öğrendim acaba bu bilgi doğrumumdur yoksa yazınız da bahsettiğiniz renklere sahib ayrı ayrı ışıkları aynı anda yakmak daha mı mantıklı.
Merhaba Mehmet Ali Bey, dediğiniz gibi beyaz ışık bütün renkleri içeriyor. Bu doğrultuda bitki büyümesini desteklemek için kullanılabilir. Buradaki sorun beyaz ışığın bitkiler için yararlı dalga boylarının dışında renkleri de içermesidir. Bu da enerjinin boşa harcanması anlamına gelir. Örneğin; beyaz ışığın içerisinde bulunan yeşil ışık, bitkiler tarafından yansıtılır. Bu nedenle bitkiler ve yaprakları yeşil renkte görünür.
Merhaba. Ben buğday çimi üretiyorum. Çimlerimin daha hızlı, daha uzun ve kalın olmasını istiyorum. Bunun için bana ışıklandırma önerildi. Ben de sizden bu konuda fikir ve lamba almak istedim. Bilgilendirirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar
Merhaba Osman Bey, sitemizde “Bitki Yetiştiriciliği” bölümünde aradığınız tüm bilgilere erişebilirsiniz. Sorularınız olması durumunda bize yeniden yazabilirsiniz.
https://aydinlatma.org/aydinlatma-universitesi/bitki-yetistiriciligi
Sürekli renk değiştiren kırmızı mor yeşil beyaz şerit ledlerden kullanmak uygunmudur acaba teşekkürler
Merhaba Mikail Bey, hobi amaçlı ve amatör uygulamalar için bahsettiğiniz şerit LED’leri kullanabilirsiniz. Bunun dışında bitki yetiştirme uygulamaları için geliştirilmiş özel şerit LED’ler de bulunmaktadır. Bu ürünlere aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
http://zxro.com/Mkh
Slm ben üç katlı bina içerisinde şu kulrunle beraber ışık sistemiyle sebze üretmek istiyorum nasıl bir ışık sitemi ve renk kullanmalıyım tsk
Merhaba, iç mekan bitki yetiştiriciliğinde başlangıç için tam spektrum LED ışıkları tercih edebilirsiniz.
https://aydinlatma.org/tam-spektrum-nedir.html