LED’li Bitki Yetiştirme Armatürleri Temel Özellikleri

LED aydınlatma sektörü her gün yeni ürünlerle gelişiyor. Ancak ihmal edilen bir alan var; bitki yetiştirme LED aydınlatma gereçleri. Bu armatürler özellikle çiçekçilik alanında yurtdışında yoğun kullanılmaktadır. Bunun yanında gıda ve eczacılık alanında kullanılan bitkilerin ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi için de kullanılıyor.

LED’li Bitki Yetiştirme Armatürleri Temel Özellikleri
01.11.2017
1.826
A+
A-

LED aydınlatma sektörü her gün yeni ürünlerle gelişiyor. Ancak ihmal edilen bir alan var; bitki yetiştirme LED aydınlatma gereçleri.

Bu armatürler özellikle çiçekçilik alanında yurtdışında yoğun kullanılmaktadır. Bunun yanında gıda ve eczacılık alanında kullanılan bitkilerin ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi için de kullanılıyor.

Bu alanda ürün yapmayı düşünen üreticilerimiz aşağıdaki bazı detaylar ile ürünlerinin markette iyi konumlanmasını sağlayabilir.

Biliyorsunuz klorofil, tüm bitkilerde bulunan pigmenttir. Bununla birlikte, birden fazla klorofil türü bitkilerin fotoreseptörlerinde vardır. Yeşil dışındaki renkleri emen klorofil özellikle yapraklarda çok olduğu için biz bitkileri (genelde) yeşil görürüz. Bitkilerde bugüne kadar keşfedilmiş 200-300 çeşit farklı fotoreseptör daha var. Bunlar çok farklı dalga boylarını emerler ve bitkiye özgü organik maddeleri sentezlerler. Farklı klorofillerin bitkinin sağlıklı gelişimine etkisi büyüktür.

LED’li yetiştirme armatürlerinin büyük kısmı mavi LED (gelişim için) ve kırmızı LED (çiçeklenme için) içeriyor. Bitki doğal ortamında yaşasaydı, güneşten aldığı, onu daha sağlıklı yapan dalga boylarını bulamıyor.  Bu nedenle LED’li aydınlatma armatürlerinde mutlaka bütün spektrumu verecek LED kullanılmalı. Ana renkler yine mavi ve kırmızı olmalı ancak diğer dalga boyları ihmal edilmemelidir.

Bir bitki yetiştirme armatüründe dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir.

1- Bitki için gerekli bütün spektrumu sağlamalı.
2- Dimlenebilir olmalı.
3- Nem ve korozyona dayanıklı olmalı.
4- Mercek ve camlarda minimum kayıp düşünülmeli.

Ek bilgi (Aşağıdaki dalga boyları kırmızı ve mavi bandın dışındadır.):

Klorofil A: 430, 662nm
Klorofil B: 453, 642nm
Alfa Karoten: 442, 444, 478nm
Beta Karoten: 425, 480nm
Zeaksantin: 423, 451, 483nm
Lutein: 420, 447, 477nm

Ali Aktaş – ACG Elektronik

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Güray tümay dedi ki:

    Antalya’dan nasıl temin edebilirim.
    5325499255