LED bitki yetiştirme lambaları, bitkilerin büyüme süreçlerini optimize ederken enerji verimliliği sağlar. Bu teknolojinin en dikkat çekici yönlerinden biri de farklı renklerde ışık yayabilme kapasitesidir ki bu da bitkilerin büyüme ve gelişme süreçlerinde kritik bir rol oynamaktadır.
Tam spektrum ya da full spektrum, doğal ışık kalitesine en yakın aydınlatmayı ifade eder. Bu tür aydınlatmalar, özellikle bitki yetiştiriciliğinde ve belirli endüstriyel uygulamalarda tercih edilmektedir.
Her canlı, büyümek için enerjiye ihtiyaç duyar. İnsanlar, enerjiyi besinlerden alır. Bitkiler ise fotosentez adı verilen bir süreçte ışıktan enerji alır. Işık, bitkinin büyüme döngüsünü başlatır ve sağlıklı gelişimini destekler. Mavi ışık, bitki büyümesinin ilk aşaması için çok önemlidir. Çiçeklenme aşamasında ise kırmızı renkte ışığa ihtiyaç duyulur.
İç mekanlarda yapılan bitki yetiştiriciliğinde güneş ışığı olmadığından yapay ışığa yani elektrik ışığına ihtiyaç duyulur. Yapay ışık kaynağı olarak da genellikle HID, HPS ve LED lambalar kullanılır. LED bitki yetiştirme ışıkları, bu alanda yeni nesil çözüm olarak ön plana çıkmaktadır ve HID teknolojisine göre bazı avantajları vardır.
Bitki aydınlatma sisteminde geleneksel olarak yüksek basınçlı sodyum (HPS), metal halide ve floresan lambalar kullanılmaktadır. Bu tür ışık kaynakları düşük bir verimliliğe sahiptir. LED'ler ise yüksek verimliliğe ve uzun kullanım ömrüne sahiptir. Bu nedenle LED tabanlı bitki aydınlatma sistemleri, büyük bir hızla geleneksel aydınlatma çözümlerinin yerini almaktadır.
Bitki yetiştirme tesisiniz için aydınlatma sistemi araştırıyorsanız aşina olmadığınız pek çok terimle karşılaşmışsınızdır. Bitki yetiştiriciliğinde; PAR, PPF ve PPFD en çok karşılaşacağınız kısaltmalardır. Peki bu kısaltmalar ne anlama geliyor?
Bitki yetiştiriciliği konusundaki bilgi ve tecrübe eksikliği, konu hakkında çelişkili ifadelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aslında bitkilerin ışığa nasıl tepki verdiği ve ışığın bitki büyümesini nasıl etkilediği oldukça basit bir konudur. Doğru ışık kullanıldığında mevsimlere bağlı kalmadan, en soğuk kış günlerinde bile pek çok çeşit sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.
Modern zamanlarda sanayileşme ve şehirleşme bizi kırmızı, mavi ve beyaz LED'ler gibi yapay ışıkları kullanarak iç mekanlarda bitki yetiştirmeye yönlendiriyor. Yapay ışık, bitkileri güneş gibi yetiştirebilir mi?
LED teknolojisi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunlardan bir tanesi de iç mekan bitki yetiştiriciliğidir. LED ışık kaynakları, bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığı en iyi şekilde sağlayabilir. Peki LED bitki yetiştirme lambası seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Günümüz teknolojisiyle geliştirilmiş LED'ler, iç mekanlarda farklı bitkilerin ihtiyaç duyacağı doğru spektrumu sağlamak için farklı dalga boylarında ışık üretebiliyor. Ancak, LED'ler geleneksel aydınlatmalardan daha az ısı yaydığından, bu durum seralarda özellikle kış aylarında sorun çıkarabilir mi?
Tarımsal uygulamalarda LED aydınlatma kullanımı üzerine yapılan bir deneme çok çarpıcı sonuçlar verdi ve bir üreticinin Ocak ayında ahududu toplamasına olanak tanıdı. LED’lerin sunduğu potansiyel, tarım sektöründe heyecan yaratıyor.
LED aydınlatma sektörü her gün yeni ürünlerle gelişiyor. Ancak ihmal edilen bir alan var; bitki yetiştirme LED aydınlatma gereçleri. Bu armatürler özellikle çiçekçilik alanında yurtdışında yoğun kullanılmaktadır. Bunun yanında gıda ve eczacılık alanında kullanılan bitkilerin ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi için de kullanılıyor.