Otel Odalarında Aydınlatma Tasarımı: Abajurlar

Bir önceki yazımızda otel aydınlatması hakkında kısa bir genel giriş sonrasında oda aydınlatması ve aplikler konusu üzerinde yoğunlaşmıştık. Bu yazımızda ise otel odalarında sıkça kullanımını gördüğümüz abajurlar konusu üzerine yoğunlaşacağız.

Otel Odalarında Aydınlatma Tasarımı: Abajurlar
14.10.2016
923
A+
A-

Bir önceki yazımızda otel aydınlatması hakkında kısa bir genel giriş sonrasında oda aydınlatması ve aplikler konusu üzerinde yoğunlaşmıştık. Bu yazımızda ise otel odalarında sıkça kullanımını gördüğümüz abajurlar konusu üzerine yoğunlaşacağız.

Otel odası aydınlatmalarında abajurla ile en sık karşılaştığımız alan yatak başlarının yanı başında komidin üzerlerinde kullanımlarıdır. Abajurlar genellikle loş soft bir ışık sağlayacak ve altında kısıtlı bir alanı aydınlatacak şekilde tasarlanmaktadır. Yani odalarda kullanımı komidin üzerini aydınlatması ve çok loş bir ışık sağlaması şeklinde amaçlanmaktadır.

Oteller insanların evleri gibi aşina olmadıkları mekânlardır. Bu nedenle bazı konular oda tasarımlarında müşteriler düşünülerek yol izlenir. Örneğin gece uykusundan uyanıp lavaboya gitmek isteyen bir müşteri için o karanlık ortamda ilk olarak aydınlatmayı sağlayacak olan başucundaki abajur olacaktır. Bu yönüyle abajurlar hem soft ışık vermesi hemde yeterli görüş alanını aydınlatması açısında çok büyük önem taşır. Soft ışık o an karanlıktan çıkan gözleri yormayacak ve eğer yanında uyuyan biri var ise onu rahatsız etmeyecektir. Bu nedenle ki abajur için ışık kaynağı seçilirken bunlar göz önünde bulundurulması gereken önemli etkenlerdir. Sert ve yüksek ışık kaynakları yanlış bir seçim olduğu gibi, beyaz renk ışık da çok doğru bir seçim olmayabilir.

otel-odasi-aydinlatma-abajur

Abajurların dekoratif tasarımları ise yine odanın genel tasarımı ve kullanılan öğelerden etkilenerek oluşturulmalıdır. Tasarımı oluşturan parçalar; başlık, gövde tasarımı, renk ve kullanılan materyal gibi birçok parça genel atmosferden etkilenerek şekillendirilmelidir. Tabi ki bunlarla birlikte odada kullanılan diğer aydınlatma armatürleriyle de paralel doğrultuda olmalıdır. Genellikle aplik, lambader ve abajurun başlıkları şekil ve renk olarak birbiriyle aynı boyutlar konusunda farklı olarak tasarlanmaktadır. Uyum ve görünüm açısından da çok daha hoş sonuçlar vermektedir. Örneğin, tamamen doğal ahşap bir dekorasyona sahip bir odada parlak krom gövde renginde veya metalik tonlarda farklı renklerde abajur kullanmak çok da uyumlu bir seçim olmayacaktır. Tabi ki bu alanda eskitme tonlarda abajur kullanıp, lambader veya apliği ise farklı bir tonda krom gibi seçmekte doğru değildir. Tamamen bir bütünlük sağlayacak şekilde seçilmelidir.

Abajurların dekoratif tasarımlarının etkileyen unsurları;

  • Odanın genel tasarımı, tarzı ve renkleri (mobilyalar, perdeler, yatak örtüleri, duvar renkleri vb.)
  • Diğer aydınlatma armatürleriyle uyumu (kullanılacak lambader, aplik vb. ürünlerle renk başlık gibi noktalarda birlikte bütün bir konsept tasarıma gidilmelidir.)
  • Boyutlar konusunda üzerinde bulunduğu mobil ve yanındaki yatak vb diğer öğelerle birlikteliği
  • Kendi içinde uyum (başlık, gövde taban, ışık kaynağı gibi)

gibi birkaç madde altında toplayabiliriz.

Bir sonraki yazımızda otel odalarının aydınlatılmasında kullanılan lambaderlere yakından bakacağız.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü mezuniyeti sonrası aile mesleği olan aydınlatma üzerine yöneldi. 4 yılı aşkın süredir Parlak Aydınlatma ünvanlı kendi firmasında dekoratif aydınlatma armatürleri tasarım ve imalatı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.