Alışveriş Merkezlerinde Renk ve Aydınlatma
Eskiden, çevremizdeki tüm nesneleri ve var olan renklerini algılamak için kullanılan aydınlatma araçları, LED teknolojisi sayesinde, artık bizzat “rengi yaratan” olanaklara kavuştu. O yüzden, aydınlatmadan bahsederken, renklerin nasıl bir titreşim içerdiği ve ne gibi etkilere yol açtığına dair araştırma yapmakta fayda var.
Genelde AVM’lerin bir renk ve ışık cümbüşü olduğunu itiraf ederiz. Ama bu cümbüş ne kadar akortludur ne kadar detonedir, düşünmek aklımıza gelmez. 2000 yılında başladığım “Enerji Yaşamın Çekirdeği” kitap özetimden alarak 17 Nisan 2014 tarihinde, makale haline getirdiğim “Renk Enerjisi” başlıklı yazımda şöyle demiştim;
“Bir frekanslar evreninde yaşıyoruz. Yetersiz algı kapasitemiz nedeniyle; bize durağan, katı ve hareketsiz gibi gözükenler de dâhil olmak üzere, algıladığımız her şey, aslında salınıp titreşen enerji biçimlerinden başka bir şey değildi. Var olan her nesne, karşılıklı olarak diğer nesnelerle değişik dalga boylarında titreşim alışverişinde bulunmakta.
Görünebilen renkler dâhil, çoğu gözle görülmeyen bu titreşimler, dünyamızı ve insan vücudunu, çeşitli yönlerden etkilemekte.
Eskiden, çevremizdeki tüm nesneleri ve var olan renklerini algılamak için kullanılan aydınlatma araçları, LED teknolojisi sayesinde, artık bizzat “rengi yaratan” olanaklara kavuştu. O yüzden, aydınlatmadan bahsederken, renklerin nasıl bir titreşim içerdiği ve ne gibi etkilere yol açtığına dair araştırma yapmakta fayda var. Ki, doğru ve etkin bir aydınlatma yapalım. O yüzden gelin şimdi hep birlikte, rengi masaya yatıralım.
Renk enerjisi, insanları sadece düşünce ve davranış açısından etkilemez. Çevremizdeki nesnelerden ve içinde bulunduğumuz mekândan yansıyan renk titreşimleri, daha üst boyuttaki ruhsal yapımızı da olumlu ya da olumsuz biçimde etkiler. Dışa yansıttığımız zihinsel, duygusal ya da fiziksel değişimlerin hepsi, elektromanyetik alanlarımızdaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu değişikliklerin temelinde ise; dışımızdaki sesler, renkler ve biçimlerle kurduğumuz enerji alışverişi yatmaktadır.”
Yani bu çağdaş kapalı çarşılarda, seçilen renklerin de aydınlatma biçim ve yoğunluğunun da, halkın o mekânla özdeşleşme ya da yabancılaşma yönünde yaratacağı etkiler ölçülebilmeli ve yönlendirilmelidir.