Ofis Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Ofislerde aydınlatma, çalışanların performansı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Daha da ötesi onların uyku düzenini, göz ve genel sağlığına etki eder. İyi aydınlatma, çalışanların verimini artırmanıza yardımcı olurken, kötü aydınlatma onların performansını düşürebilir ve sağlığını bozabilir.

Ofis Aydınlatması Nasıl Yapılır?
28.05.2018
670
A+
A-

Aydınlatma ofiste önemli bir unsurdur. Ofislerde aydınlatma, çalışanların performansı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Daha da ötesi onların uyku düzenini, göz ve genel sağlığına etki eder. İyi aydınlatma, çalışanların verimini artırmanıza yardımcı olurken, kötü aydınlatma onların performansını düşürebilir ve sağlığını bozabilir.

İnsanlar günlerinin yaklaşık olarak 9-10 saatini kapalı ortamlarda, iş yerlerinde yani ofislerde geçirir. Bu yüzden ofisteki ortam, onların yaşantılarında büyük bir yer edinir. Ofiste iyi aydınlatma yapılırsa, çalışanlar daha iyi hisseder ve bu durum onların çalışmalarında verimi artırmalarına yardımcı olur.

Ofislerde genel itibariyle 500 lüks aydınlatma seviyesi önerilmektedir. Ancak uygulama bazında incelendiğinde, 300 lüks aydınlatma seviyesinin de kabul gördüğü anlaşılmıştır.

Ofis aydınlatmalarında genellikle, panel aydınlatma, lineer aydınlatma, downlight ve sarkıtlar kullanılmaktadır. Bu aydınlatma elemanlarının ortak özelliği, ışığı difüze eden bir tabaka içermesidir. Bu sayede kamaşma yaratmadan, homojen bir aydınlatma sağlayabilir.

Ofis genelinde homojen bir aydınlatma elde edilmesi önemlidir. Çalışma ortamında çok parlak ve çok karanlık bölgelerin oluşması, sürekli olarak göz yorgunluğu ve göz ağrısına sebep olabilir. Bu yüzden ışığı daha yumuşak dağıtan aydınlatma armatürlerinin kullanılması önerilmektedir.

Ofislerde kullanılan aydınlatma elemanlarında flicker olmadığından veya minimum seviyede olduğundan emin olunmalıdır. Flicker, ışık titremeleri olarak tanımlanabilir. Işık kaynağındaki anlık ışık yoğunluğu değişimine uzun süre maruz kalındığında bu etki; baş ağrısına, baş dönmesine ve mide bulantısına sebep olabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Altar KOT dedi ki:

    Merhabalar,

    Elektrik proje ve danışmanlık hizmetini vermekte olduğumuz bir projede yer alan, exproof alanlara sahip laboratuvarlarda 6500K renk sıcaklığında aydınlatma armatürleri seçmiş bulunmaktayız. Teknik olarak, laboratuvar mahallerindeki çalışma verimliliğine ve insan bedeninin yorgunluk hissine daha geç ulaşması yönünde bu renk sıcaklığının faydalı olduğu yönünde bazı görüşler mevcut ve önceki bir çok projelerimizde de bu tür çalışma ortamlarında 6500K renk sıcaklığında armatürler tercih ettik.

    Son projemizde işverenimizin bu konuda yapılan bir araştırma ya da tercihimizin neye dayalı olduğuna dair bir paylaşım talebinden ötürü sizlerden yardımlarınızı rica ederim.

    İlginize teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Alper Bey, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz çalışmayı inceleyebilirsiniz. Çalışmada özetle 6500K’in en iyi iş performansını sağladığı, 4000K’in ise en konforlu aydınlatma olduğu sonucuna varılmıştır.

      https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/7804366