Toplantı ve Konferans Salonlarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?

Toplantı odalarında ve konferans salonlarında aydınlatma nasıl yapılır? Hangi aydınlatma ürünleri kullanılır? Minimum aydınlık düzeyi kaç lüks olmalıdır? Ortalama düzgünlük ve renksel geriverim indeksi ne olmalıdır? Bu alanlarda kontrol sistemleri nasıl kullanılır? Detaylar yazımızda…

Toplantı ve Konferans Salonlarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?
30.08.2017
3.123
A+
A-

Toplantı salonlarında, sunum yoluyla birebir görüşmelerden, büyük konferanslara kadar pek çok etkinlik gerçekleştirildiğinden, bu alanlarda dikkati toplamak çok önemlidir. Diğer bir taraftan, bu alanların tasarımı ve aydınlatması, şirket kültürünü misafirlere farklı bir yol ile iletmektedir.

Toplantı odaları ve konferans salonlarında 500 lüks aydınlatma seviyesi istenmektedir. Kamaşma derecesi 19 olmalı, ortalama düzgünlüğü ise en az 0,60 seviyesinde olmalıdır. Renksel geriverim indeksinin ise 80 veya daha yüksek bir değerde olması önerilmektedir. Bu tür alanlarda özel bir talep de aydınlatmaların kontrol edilebilir olmasıdır.

Kontrol sistemleri ile donatılmış aydınlatmalar, toplantı salonunun çeşitli kullanımları için esnek bir aydınlatma çözümü sunmaktadır. Tavan aydınlatmaları, genel aydınlatma için çok önemlidir. Bu amaçla verimli 4×14 veya 4×18 floresan aydınlatmalar kullanılabileceği gibi, daha yüksek verimli LED paneller de kullanılabilir.

Toplantı ve konferans salonlarında merkezi aydınlatma son derece önemlidir. Yetersiz ışık gözleri yorar ve konsantrasyon kaybına yol açar. İyi aydınlatma konsantrasyonu artırır.

Duvarları aydınlatmak için wallwasher armatürleri kullanılabilir, spot aydınlatmalarla da önemli alanlar vurgulanabilir, çeşitli aydınlatma düzenleri oluşturulabilir.

Toplantı salonunda not alma, sunum yapma veya sohbet etme gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilebilir, bu farklı etkinlikler farklı aydınlatma ihtiyaçlarını doğurur. Salondaki aktiviteye göre, aydınlatma senaryosunu değiştirebileceğiniz bir kontrol sistemi ve kontrol paneline ihtiyaç duyabilirsiniz.

Örneğin, bir sunum yapıldığı esnada sunum yapan kişinin yüzünü iyi görmek gereklidir. Bu ışık iyi bir kontrol sistemiyle ihtiyaç anında devreye alınabilir, istenildiği zaman kapatılabilir.

Dim edilebilir (parlaklığı değiştirilebilir) aydınlatmalar bu tür salonlarda tercih edilmelidir. Bu sayede sunum yaparken masanın üstündeki ışıkları kısabilirsiniz. Bu yolla konuşmacıya dikkat çekerken, katılımcıların not almaları için yeterli aydınlatmayı da sağlarsınız. Video sunumları için tüm ışıkları kapatabilirsiniz. Bu da ekranın görünürlüğünü arttıracak, dikkati üzerine çekecektir.

Toplantı salonları önemli iş fırsatlarının değerlendirildiği alanlardır. Bu yüzden şık bir iç mekân tasarımı, misafirlerinizin güvenini kazanmanıza yardımcı olacaktır. Aydınlatma da bu tasarımın bir parçasıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.