Megaman LED Lamba İncelemesi
Ürün incelemeleri serimize, Megaman markasının 10W güç tüketimine sahip, 810 lumen LED lambası ile devam ediyoruz. Yapı marketlerde satılan bu lamba evimizde kullanmak üzere doğru bir tercih mi?
Ürün incelemeleri serimize, Megaman markasının 10W güç tüketimine sahip, 810 lumen LED lambası ile devam ediyoruz. Yapı marketlerde satılan bu lamba evimizde kullanmak üzere doğru bir tercih mi?
Megaman markalı bu LED lambayı da Bauhaus’dan 10,90 TL‘ye aldım. LED lamba reyonunda bulunan görevlinin “çok tatlı rengi var” diye ısrarla tavsiye ettiği bir lambadan bahsediyoruz. O lamba bugün incelenmek üzere masamızın üstünde. Bakalım reyon görevlisi arkadaşımız bize gerçekten iyi bir ürün mü tavsiye etti.
Dilerseniz kutu ile başlayalım. Megaman LED Lamba’nın kutusunun ön yüzünde 10W güçte, 810 lumen ışık akısına sahip olduğu belirtiliyor. 2800K renk sıcaklığındaki bu lamba 15.000 saat ömür vaat ediyor. Kutunun yan yüzeyinde ise ürün ölçüleri 60×110 mm olarak gösterliliyor ve 1 milyon kez aç kapa ömrünün olduğu belirtiliyor. CRI‘da kutu üzerinde Ra80 olarak gösteriliyor. Kutunun rengini beğenmedim, nedense kutusunda beyaz renklerin hakim olduğu ürünler bana daha çok güven veriyor.
Lambamız kutusundan çıktı ve laboratuvarımızda güç ölçümü için yerini aldı. Çalıştırmadan kısa bir süre sonra lambanın çektiği güç 10.3W seviyesinde sabitlendi. Şebeke gerilimi 216V ve güç faktörü PF 0,64‘dü. Ölçülen güç kutu üzerinde belirtilene oldukça yakın görünüyor, bakalım lamba ısınınca neler olacak. Testin sonunu merakla bekliyorum.
Işık ölçümlerimize geçiyoruz. Artık yaptığımız ışık ölçümlerini, cihaz ekranını fotoğraf çekmek yerine doğrudan buraya aktaracağız. Aşağıda detayları görüldüğü üzere, renk sıcaklığı CCT 2765K, renksel geriverim indeksi CRI 81 olarak ölçüldü.
Işıktaki titreşimlerin ölçülmesi için yine VISO’nun Flicker Tester isimli uygulamasını kullanıyoruz. Flicker değeri beni gerçekten şaşırttı. Işıkta neredeyse flicker gerçekleşmiyor diyebiliriz. Flicker frekansı 132 Hz, flicker yüzdesi ise %1 olarak ölçüldü. Oldukça başarılı, bugüne kadar test ettiğimiz hiçbir LED lambada bu kadar düşük flicker görülmemişti.
Sıcaklıkla birlikte sıcaklığın güç ve ışık akısına etkisinin ölçülmesi için Megaman LED Lamba 1 saat boyunca oda sıcaklığında çalıştırıldı. Düşük flicker değerleriyle gönlümüzü kazanan Megaman, bir saat sonucunda ulaştığı sıcaklık değeriyle bizi üzdü. Gövde sıcaklığı tam 92,8 °C dereceye ulaştı. Daha önceki testlerimize göre en yüksek değer bu. Megaman rekor tazeledi. 🙂
Sıcaklığın ürün ömrünü etkilediği konusunda hem fikiriz. Ancak bu ısınma lambanın çektiği gücü ve ışık akısını nasıl etkiliyor? Testin başında 75 cm uzaklıktan aydınlatma seviyesi ölçümü yaptığımızda 345 lüks (197 cd) değerini görmüştük, 1 saat sonunda bu değer 302 lüks seviyesine geriledi. Çektiği güç ise 10,3W’dan 9,1W seviyesine düştü. Yani ışık şiddeti ve güç ortalama %12 azaldı.
Testin sonunda fark ettim, lamba gövdesinde bazı çatlaklar vardı. Bunlar zaten var mıydı, ısınınca mı oluştu bilmiyorum. Bu durum pek hayra alamet değil.
Evinizde bu LED lambadan 2 tane kullanarak 16m2 büyüklüğünde bir odayı aydınlatabilirsiniz. Daha geniş odalar için daha fazla lamba kullanmanız gerekebilir.
Merhaba,
Bu ampullerden mağazamıza almıştım. Uzun ömürlü diye. Fakat iki tanesi 1000 saat bile dolmadan bozuldu. İkisininde içini açtığımda birkaç LED’in arızlandığını gördüm. sanırım seri bağlandığı için diğerleride çalışmadı. Sizinde dediğiniz gibi ısı çok fazla. Buda LED ömrünü kısaltıyor. Sonuç olarak kalitesiz bir ampul.
İyi çalışmalar,
Merhaba.Sayenizde çok güzel bir test daha izlemiş olduk. Teşekkür ederiz. İzmir ve İstanbul piyasasında oldukça bol bulunan ve alınan 3 farklı üründen (Ed-Son 12W, ARS 12W, Horoz 15W) ürünlerden göndersek test etmeniz mümkün olabilir mi?