Kapasitör ve Süper Kapasitör Arasındaki Fark Nedir?

Kapasitör ve süper kapasitörler, elektrostatik alan biçiminde enerji depolayan pasif bileşenlerdir. Her ikisinin işlevi enerji depolamak olsa da aralarında bazı önemli farklılıklar vardır. Süper kapasitörler, normal kapasitörlere göre daha fazla şarj depolayabilir ve bir pilden çok daha hızlı enerji sağlayabilir.

Kapasitör ve Süper Kapasitör Arasındaki Fark Nedir?
29.11.2022
9.637
A+
A-

Kapasitör ve süper kapasitörler, elektrostatik alan biçiminde enerji depolayan pasif bileşenlerdir. Her ikisinin işlevi enerji depolamak olsa da aralarında bazı önemli farklılıklar vardır.

Kapasitör

Kapasitör, metal plakaları arasında elektrik enerjisi depolayan iki terminalli pasif bir elektronik bileşendir. Kapasitör, dielektrik yalıtkanla ayrılan iki metal plakadan (anot ve katot olarak elektrotlar) oluşur.

Bir kapasitörün iki terminaline kaynak gerilimi uygulandığında akım, yalıtım malzemesinden akmak ister ancak malzeme elektron akışına karşı çıkar. Kapasitör terminalindeki gerilim uygulanan gerilime eşit olduğunda, yalıtım ortamı hala elektron akışına direnir. Bu direnç, enerjiyi elektrostatik alan şeklinde depolamak için bir etki yaratır.

Süper Kapasitör

Çift katmanlı kapasitör veya ultra kapasitör olarak da bilinen süper kapasitör, her biri aktif karbon ile kaplamış elektrotlardan yapılır. Süper kapasitörde geleneksel kapasitörlerde kullanılan dielektrik malzeme yerine özel bir ayırıcı kullanılır. Ayırıcı, elektrotlar arasında elektrolit iyonlarının yalıtımını ve değişimini sağlayan grafen gibi iyon geçirgen bir zardır.

Süper kapasitörerlerin kapasitesi yüksektir ve çok hızlı şarj olabilir. Bu da süper kapasitörlerin bir pil gibi kullanılmasına olanak tanır. Süper kapasitörler, normal kapasitörlere göre daha fazla şarj depolayabilir ve bir pilden çok daha hızlı enerji sağlayabilir.

Süper kapasitörler, yüksek enerji depolama kapasitesine ve uzun ömür döngüsüne sahiptir. Süper kapasitörlerin şarj ve boşaltma hızı çok yüksektir ve yüksek yük akımları sağlayabilir.

Süper kapasitörler, geneleksel kapasitörlere göre daha pahalıdır.

Güç kaynağının çıkışını yumuşatmak, güç faktörü düzeltmeleri, frekans filtreleri, sinyallerin birleştirilmesi ve ayrıştırılması gibi işlevleri yerine getirmek için kapasitörler kullanılır.

Süper kapasitörler ise birkaç dakika içerisinde şarj edilmesi istenen elektrikli tornavidalarda, dijital kameraların LED flaş ışıklarında, güç kaynağını dengelemek için dizüstü bilgisayarlarda ve benzeri elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Geleneksel UPS (Kesintisiz güç kaynağı) sistemlerinde kullanılan akülerin yerini de yavaş yavaş süper kapasitörler almaktadır. Kısa süreli güç ihtiyacını karşılamak için süper kapasitörler ideal olsa da uzun süreli enerji ihtiyacı varsa bataryaları tercih etmek hala en iyisi olabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.